El nou contracte per a la implantació del nou sistema de recollida de la brossa en fase de redacció dels plecs per iniciar la seva licitació

9 d'agost de 2021


La Mancomunitat i l'Ajuntament aposten per aquest nou model de recollida que té per objectiu aprofitar els avantatges de la tecnologia per a una major eficiència i optimització dels serveis públics; i que permeti millorar els índexs de reciclatge i aprofundir en les polítiques de sostenibilitat econòmica i ambiental

L'Ajuntament i la Mancomunitat s'han reunit recentment per parlar del contracte per a la implantació del nou sistema de recollida de la brossa. Durant la conversa mantinguda a Ràdio Cubelles, el primer tinent d'alcalde i regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué, ha explicat que ara fa uns nou dies l'ens supramunicipal es va reunir amb els regidors/es del consistori per explica'ls-hi com avança aquest projecte que es preveu estigui a punt a finals d'aquest any. 

 

La futura implantació del sistema de recollida amb contenidors intel·ligents està en la fase de redacció dels plecs per a la licitació del contracte de recollida dels municipis adherits al servei de residus. L’objectiu d’implementar aquest nou model de recollida és aprofitar els avantatges de la tecnologia per a una major eficiència i optimització dels serveis públics. També es considera que aquest nou sistema permetrà millorar els índexs de reciclatge i es podrà aprofundir en les polítiques de sostenibilitat econòmica i ambiental. El procés de licitació del nou contracte per implantar el nou sistema de recollida de la brossa tindrà un cost d'uns 70.000 euros i donarà servei a una trentena de municipis adherits al servei de residus de la Mancomunitat, ha explicat Josep Maria Hugué en declaracions a Ràdio Cubelles.

 

En principi, la previsió és que el contracte estigui a punt a finals d'aquest any. De fet, és una de les prioritats de la Mancomunitat, ha apuntat el regidor.

 

Josep Maria Hugué ha destacat que ja fa anys que l'Ajuntament està demanant a la Mancomunitat aquest canvi de sistema. De fet, esperen fer un pas endavant un cop es produeixi aquesta licitació del nou contracte.

A d'altres municipis com ara Sant Pere de Ribes o els Monjos ja s'ha posat a prova aquest nou sistema de recollida de la brossa. Això, ha dit el regidor Josep Maria Hugué, ha servit per recopilar informació que els fa veure que és una bona solució i un bon sistema per avançar en aquest canvi de model que busca augmentar la recollida de l’orgànica alhora que fer disminuir la fracció de rebuig, així com potenciar la correcta separació dels residus en origen-és a dir, a les llars i comerços- i millorar l’eficiència i la seva recuperació.

 

Cal tenir en compte que la fracció orgànica representa actualment el 35% del contingut en pes de la bossa de les escombraries domèstiques que es llancen al contenidor del rebuig. Aquest 35% s’hauria de dipositar correctament al contenidor marró. En conseqüència, el no fer-ho bé comporta penalitzacions econòmiques al municipi per part de l’Agència de Residus de Catalunya en considerar-se impropis (residus no seleccionats que es porten a l’abocador).

 

Cada tona d’impropis de més suposa, a banda de la repercussió mediambiental, una notable sanció econòmica que fa incrementar els costos de gestió. Millorar en el reciclatge és un dels reptes més importants que tenen tant la Mancomunitat com l'Ajuntament que volen recuperar més residus. L'objectiu seria arribar al 50%-60% de reciclatge, que és el que demana la Unió Europea de cara als anys vinents. A dia d’avui s'està en el 40%. Així, la voluntat de l’Ajuntament de Cubelles i la Mancomunitat Penedès Garraf és que s’implementi un nou mecanisme de gestió de residus que s’adapti a les necessitats i característiques de cada barri per tal de millorar-ne l’eficiència i elevar progressivament el percentatge de recollida selectiva a la vila. Per assolir-ho, l’objectiu passa per combinar el sistema de porta a porta al nucli antic amb la instal·lació a la resta del municipi de contenidors amb lectors de targetes intel·ligents que verificaran si s’hi ha abocat la fracció corresponent el dia establert.

 

El regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué, ha insistit en la necessitat de seguir treballant per tal que la població faci un ús responsable dels contenidors, tot gestionant correctament els residus domèstics i evitant els actes d’incivisme que suposa dipositar els residus fora dels espais específicament determinats.  

S'activa un nou sistema de recollida de cartrons porta a porta als comerços de la façana marítima

D'altra banda, l'Ajuntament ha activat aquest estiu un nou sistema de recollida de cartrons porta a porta als comerços de la façana marítima per tal de descongestionar els seus contenidors habilitats, en una època en què la generació de deixalles augmenta considerablement per l’augment de població i de l’activitat dels negocis. El regidor de Medi Ambient i primer tinent d'alcalde, Josep Maria Hugué, ho explicava d'aquesta manera en declaracions a Ràdio Cubelles.

El nou servei de recollida de cartrons va iniciar-se el 15 de juny i s’allargarà fins al 15 de setembre. Consisteix en la visita porta a porta a cada establiment de la primera línia de mar dos cops a la setmana de dos operaris que, acompanyats d’un vehicle bicompartimentat, s’encarreguen d’aplegar els residus degudament lligats i endreçats. De moment, enguany s’ha aprovat un contracte amb la companyia Cespa per un import total de 16.395,54 euros (IVA inclòs), mentre que des de la regidoria de Medi ambient, ja s’està treballant en la licitació del seu servei de cara a l’estiu 2022. La iniciativa s’emmarca en el pla de mesures transversals endegades des de l’Ajuntament de la vila, amb l’objectiu de millorar i incentivar la recollida selectiva i potenciar la sostenibilitat natural del municipi.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles