La Mancomunitat promet el canvi del sistema de recollida de residus a Cubelles a finals del 2021

22 de setembre de 2020


La institució territorial i l’Ajuntament també preveuen remodelar la deixalleria l’any que ve

El president de la Mancomunitat Penedès-Garraf Sergi Vallès i el vicepresident de l’àrea de residus, Jordi Bosch, han mantingut una reunió telemàtica amb l'alcaldessa, Rosa Fonoll, i el regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué, per tractar sobre les millores en la gestió de residus al municipi. La Mancomunitat manté la promesa que ja van fixar el juliol passat, que a finals del 2021 es podria posar en marxa el canvi en la recollida de la brossa. Per la seva banda l’Ajuntament inclourà en el pressupost municipal l’increment del cost del servei nou, tal i com ja va explicar aleshores el regidor Josep Maria Hugué a Ràdio Cubelles.

 

La recollida de residus prevista combinaria el sistema porta a porta amb la instal·lació de contenidors controlats amb targetes magnètiques personals, tal i com la Mancomunitat va presentar en una jornada a Bellvei aquest juliol passat. El sistema de recollida selectiva nou es dissenyarà tenint en compte les especificitats de cada barri o sector del municipi, amb l'objectiu d’augmentar l'eficiència del sistema i la capacitat de reciclatge.

 

Segons les últimes dades publicades per l’Agència Catalana de Residus, Cubelles ha aconseguit recollir selectivament de manera efectiva menys d’un 25% dels residus durant l’any 2019 (gràfics adjunts). Un percentatge que queda lluny del 50% que marca la UE pel 2020. Es tracta d’un llast ecològic però també té efectes en les finances municipals ja que aquest 2020 el cànon per portar deixalles als abocadors ha augmentat fins als 47 euros per tona. Si Cubelles manté l'índex de recollida dels últims anys, es pot calcular que l'Ajuntament pagarà uns 315.000 euros aquest any només pel cànon dels abocadors.

 

Per aquest i d’altres motius, l’Ajuntament de Cubelles porta perseguint el canvi en el sistema de recollida de la brossa des de fa anys però l’execució continua en mans de la Mancomunitat, que és qui gestiona aquest servei al municipi mitjançant empreses com Fomento de Construcciones i Contratas, que en principi finalitzava el seu servei el 2019.

 

De fet, l’Ajuntament es va reunir l’octubre de l’any passat amb els responsables de la Mancomunitat per saber en quin punt es trobava la nova licitació del servei de recollida de residus que ha de permetre el canvi a Cubelles. Aleshores, els responsables de la Mancomunitat es van excusar amb la realització d’un “estudi de prevenció i de gestió integral dels residus municipals per al període 2019-2028”. Segons van fer públic en aquell moment, “la complexitat i profunditat del treball que s’està realitzant, junt amb la necessitat d’actualitzar les condicions de prestació del servei de recollida, ha dilatat la finalització de l’estudi. A la pràctica, ha suposat també endarrerir la posada en marxa de solucions més innovadores en la gestió dels residus urbans al municipi de Cubelles".

 

En l’última reunió entre la Mancomunitat i l’Ajuntament de Cubelles celebrada aquest mes de setembre també s’hauria parlat de la remodelació de la deixalleria municipal. L’Agència de Residus de Catalunya ha concedit una subvenció a la Mancomunitat per remodelar l’equipament. La reforma consistiria en millorar l’accessibilitat i el servei als usuaris. L’equip tècnic de la Mancomunitat està elaborant el projecte amb la previsió de poder executar l’obra el 2021, que serà finançada en part per l’Ajuntament de Cubelles.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles