'Que els carrers tremolin' amb la Draga com a protagonista, crida de la samarreta de l'Agrupació de Balls Populars de Cubelles

8 d'agost de 2022


El disseny inclou diferents elements dels balls locals com ara un cercolet, els bastons, un pandero, un timbal o les cintes, i ha estat fet per dues membres de l’ABPC, la Laia Porta i l’Aina Palomo

'Que els carrers tremolin' amb la Draga com a protagonista, crida de la samarreta de l'Agrupació de Balls Populars de Cubelles.  El disseny que inclou diferents elements dels balls locals com ara un cercolet, els bastons, un pandero, un timbal o les cintes, ha estat fet per dues membres de l’ABPC, la Laia Porta i l’Aina Palomo.

 

Les samarretes, que es podien reservar prèviament de manera on line també s'han pogut comprar aquest divendres 5 d'agost. Si no s'esgoten, hi haurà una nova oportunitat d'adquirir-la, el dimecres 10 d'agost, de les 18:30 a les 20:30h, a l'Escorxador, el seu local social.   

 

La Draga, protagonista del disseny de la samarreta

Segons la informació recollida al portal web de l'Agrupació de Balls Populars de Cubelles, la Draga de Cubelles va ser creada per l’Ajuntament de Cubelles per la Setmana cultural del 1991 com a bèstia de foc i va ser recuperada l’any 2001 com a ball de protocol. L’any 1996 el consistori cubellenc va cedir la gestió a l'Agrupació de Balls Populars (ABPC). El 1998 va “parir” el Viagrot (les característiques de la Draga feien inviable que seguís sent una bèstia de foc, estava molt malmesa per dins). Després de la seva recuperació, el 2007 es va renovar el ball (hi incorporen el llançament d’aigua) gràcies a un grup de noies de l’IES Cubelles. El 2012 la colla va deixar de vestir de colors liles i roses, i va passar a lluir faldilletes i picarols verds, com la resta de colles blanques de l’Agrupació. L'any 2015, la colla veu en risc la seva continuïtat i afronta un nou canvi complert en el seu ball: un grup de famílies s'ofereix a encarregar-se de la Draga, amb un ball transversal on participi la canalla de forma conjunta amb els adults.

 

El 16 d'abril de 2016 va celebrar els seus 25 anys, coincidint amb els 20 anys del Ball de Gitanes i els 20 de l’Agrupació com a entitat. De totes aquestes efemèrides, el primer gran acte del calendari es va viure amb un cercavila especial dedicada  a aquesta efemèride (25è aniversari de la Draga) el 16 d’abril d'aquell any. En concret, la colla i l’Agrupació van organitzar una trobada de bèsties sense foc, inclosa dins el programa d’actes de la Setmana Cultural de Cubelles.

 

El 2021, la Draga va celebrar els seus 30 anys.

 

 

 

Les colles de l'Agrupació de Balls Populars tornaran a sortir per la Festa Major de Cubelles 

 

La propera cita serà divendres 12 d'agost al vespre amb l'assaig general de l’Agrupació de Balls Populars pels carrers de Cubelles. El final de l’assaig serà a la plaça de la Vila. A partir de les 23.30 h. a la plaça del Mercat, ball amb el grup de versions La Traca i Bipolar Dj’s.

 

Diumenge 14 d'agost, a les 11.50 h., hi haurà toc de matinades a càrrec dels grallers de l‘Agrupació de Balls Populars de Cubelles des del cloquer del campanar. A les 12.00 h., a la plaça del Castell, tindrà lloc el llançament dels dotze morterets i repic de campanes de Festa Major. A continuació, als Jardins de Can Travé, es farà el pregó de Festa Major, a càrrec de Xavi Toscano i Granell. A les 18.30 h., a la plaça de la Vila, la programació seguirà amb una exhibició de balls de les colles de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles i, tot seguit, hi haurà la tradicional cercavila popular. En arribar a la plaça del Mar, es farà una ballada conjunta de tots els balls de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles.

 

El recorregut serà el següent: pl. de la Vila, c. Major, c. de Víctor Balaguer, c. de Joan Roig i Piera, pg. de Narcís Bardají, av. Mediterrani i arribada a la pl. del Mar. A les 23.00 h., al passeig Marítim, castell de focs d’artifici i, tot seguit, cercavila nocturna dels balls populars, amb la col·laboració de GIRC. A les 0.30 h., a la pl. del Mar, ball de l’empalmada amb les orquestres Bandau, Dj Ferry Lip  i La Banda del Coche Rojo.

 

Dilluns 15 d'agost, a les 10.45 h., a l’església Santa Maria de Cubelles, entrada d’ofici i missa solemne. Ofrena a la Mare de Déu dels productes dels pagesos de Cubelles a càrrec de la colla de Cercolets de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles.

 

Aproximadament a les 12.30 h., sortida d’ofici i cercavila i ballada final d’exhibició de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles a la plaça de la Vila. El recorregut serà el següent: pl. de Santa Maria, c. de Colom, pl. de la Font, c. d’Àngel Guimerà, c. de Joan Roig i Piera, c. de Víctor Balaguer, c. Major i pl. de la Vila.

 

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles