El conveni Programa Treball, Talent i Tecnologia per a la promoció de l’ocupació s'aprova per unanimitat al ple ordinari del mes de setembre

22 de setembre de 2021


La sessió plenària de l'Ajuntament va tirar endavant, amb el vot favorable de tots els grups, una declaració institucional contra les violències masclistes, homòfobes i ideològiques en una sessió que va recuperar la presencialitat després de vint mesos

Ple municipal (21-09-21)

 

Aquest dimarts 22 de setembre s'ha celebrat la sessió plenària del mes de setembre, la primera presencial des de gener de 2020. Per motius de seguretat sanitària encara no s'ha permés l'assistència de públic. La sessió, convocada a les 19:00 h., es va poder seguir en directe per Ràdio Cubelles, el canal de YouTube de l'Ajuntament i Canal Blau TV.

 

El ple ordinari va iniciar.se amb l'aprovació de les actes de les darreres sessions plenàries i va donar compte dels decrets d'Alcaldia, de temes de personal, així com de l’informe d’intervenció emès en compliment de l’article 218 del reial decret legislatiu 2/2004 de 5 de març, de la morositat i del període mig de pagament del 1r trimestre 2021, així com de l'execució pressupostària del 1r trimestre de 2021.

 

En la part informativa, la sessió va tractar les informacions de presidència com ara el missatge institucional que el consistori ha fet arribar als afectats pel volcà La Palma o als afectats per als aiguats a Alcanar i a Sant Carles de la Ràpita. Altres temes informats ha estat la moció de suport a l'alcaldessa i als encausats per les quotes de l'AMI rebuda per part del Consell Comarcal del Garraf. Així com la reunió sol·licitada per al 14 d'octubre amb el nou director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) o la petició de trobada amb el nou conseller d'Educació, el 10 de desembre. Finalment, també s'ha informat d'una reunió pendent per tractar temes d'ensenyament amb les noves directora i subdirectora dels serveis territorials. Escoltem a l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, com esplicava aquestes informacions de presidència.

La sessió també va aprovar per unanimitat La modificació de la designació de membres representants de l'Ajuntament en la comissió paritària i la declaració institucional contra totes les violències de caràcter masclista, xenòfob, homòfob, ideològica i altres. La secretaria de l'Ajuntament de Cubelles, Carme López Feliu, llegia la declaració institucional al ple.

L'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, va fer una explicació sobre el per què de portar a terme a aprovació aquesta declaració institucional.

La regidora de Polítiques d'Igualtat, Pilar Juste, va apuntar que aquesta declaració vol visibilitzar aquests casos sempre dient un 'no a tot tipus de violència'.

El regidor de Junts per Cubelles, Robert Monzonis, va lamentar l'escalada de casos que s'estan portant a terme i va assenyalar tanmateix la importància de treballar en la sensibilització per part de les institucions i des de diversos àmbits com ara l'educatiu.

 

Aprovada la massa salarial i la modificació de la RLT (Relació de LLocs de Treball)

Un altre dels acords apropats a la sessió ordinària d'aquest mes de setembre ha estat l'aprovació de la massa salarial del personal laboral de l'Ajuntament 2021 que s'ha tirat endavant amb els vots a favor del govern i Ciutadans (Cs) i l'abstenció del PSC i Junts per Cubelles. Un altre dels temes aprovats va ser la modificació de la plantilla de personal i la relació de llocs de treball (RLT) de l'Ajuntament de Cubelles 2021 que preveu la creació d’una plaça de tècnic de recursos humans i l'amortització de dues places del servei de la neteja, amb els vots a favor de govern, l'abstenció de Junts per Cubelles i els vots en contra del PSC i de Cs. 

La regidora de l’àrea, Alexandra Corvillo, defensava d'aquesta manera la modificació de la RLT

Núria Planas, regidora del PSC a l'oposició explicava d'aquesta manera el vot contrari del seu grup.

La regidora de l’àrea, Alexandra Corvillo, va replicar a Planas apuntant que el departament de RRHH “és el cor de l’Ajuntament” i que, per tant, deia que era imprescindible la creació d’una plaça de tècnic de recursos humans per millorar els serveis que s’ofereixen a la població, alhora que va remarcar que ara mateix tenien cobertes les necessitats de l’equip de la neteja.

El debat va seguir amb una nova intervenció de Núria Planas. que va recòneixer que la capacitat d'organització de l'Ajuntament és del govern, però va incidir en el fet que el seu grup no hi estava d'acord, apuntant també que els plans d'ocupació no poden substituir els llocs de treball de la plantilla de la corporació.

La regidora responsable de Recursos Humans, Alexandra Corvillo, responia de nou a la regidora socialista defensant tant els plans d'ocupació com el projecte de tecnificació i professionalització de la plantilla municipal que està impulsant el govern. També va incidir en el fet que abans de portar a aprovació aquesta modificació de la RLT s'han assessorat amb el suport tècnic i l'assessorament de la Diputació.

 

S'aprova el conveni Encomana gestió

El ple de l’Ajuntament de Cubelles ha aprovat per unanimitat el conveni i encàrrec de gestió al Consell Comarcal del Garraf del Programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT), orientat en la promoció de l’ocupació i la reactivació econòmica mitjançant l’impuls i l’acompanyament de persones i empreses en la transició digital. L’acord, que també inclou els ajuntaments de Sitges, Canyelles i Olivella, forma part del pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023 de la Diputació i preveu una injecció econòmica de 31.346,20 euros per al present exercici i el vinent que es completarà amb una aportació pressupostària idèntica a càrrec dels comptes municipals. El regidor d’Ocupació, Narcís Pineda, va relacionar l’actuació amb el paper del Pacte per a l’Ocupació del Garraf impulsat pel consell comarcal i signat el 31 de juliol de 2018 pels sis ajuntaments del territori, l’Agència de Desenvolupament Node Garraf, les principals centrals sindicals (UGT i CCOO), la Federació Empresarial del Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el departament d’Ensenyament de la Generalitat.

El regidor del govern, Narcís Pineda, responsable de l'Ocupació a l'Ajuntament es pronunciava d'aquesta manera durant la defensa d'aquest punt al ple.

 

En aquest punt el regidor socialista, Albert Fernández, valorava favorablement l'adhesió al programa TTT. 

 

Aprovat per urgència el compte general del 2020

A la part resolutiva del ple també es va aprovar per urgència i de manera definitiva el compte general 2020 aprofitant que just després de la convocatòria de la sessió havia finalitzat el període d’exposició pública sense que es presentés cap al·legació. El regidor d’Hisenda, Raül Mudarra, va recordar que la votació era el darrer pas després de l’acceptació per unanimitat de l’informe previ, l’aprovació inicial pel ple i l’exposició pública.  

El regidor socialista, Albert Fernández, va demanar intervenir en aquest punt i va explicar el per què de la disconformitat del seu partit. 

 

El regidor d'Hisenda, Raül Mudarra, va incidir novament en la importància d'aprovar per urgència el compte general del 2020.

L’acord va tirar endavant amb els deu vots favorables del govern (Unitat Cubellenca, ERC, CeCP i la CUP), l’abstenció de JxC i l’oposició de CS i PSC, que va reclamar més temps per analitzar la documentació.

 

Sis mocions aprovades i dues rebutjades

En la part de control, s'ha aprovat per unanimitat de la moció del PSC Cubelles sobre la situació de les dones a l'Agfanistan. La regidora socialista, Renata Bedós, defensava d'aquesta manera la moció que presentava el seu grup polític municipal.

El regidor de la CUP, Dani Pérez, explicava d'aquesta manera el vota afirmatiu del seu grup.

També Junts per Cubelles en veu del seu regidor, Robert Monzonis, expressava la seva conformitat en aquest punt.

La regidora de Polítiques d'Igualtat, Pilar Justes, defensava la postura del govern a favor d'aquesta moció sobre la situació de les dones a l'Agfanistan.

 

També s'han aprovat per unanimitat les mocions presentades pel grup municipal del PSC sobre el programa VioPet d'acollida d'animals de víctimes de violències masclistes i altres

La regidora socialista, Renata Bedós, defensava d'aquesta manera la moció presentada per al seu grup.

També el govern defensava aquesta moció. La regidora de Polítiques d'Igualtat, Pilar Juste, oferia aquesta intervenció al ple.

 

Així mateix la moció de condemna a les agressions i violències contra les persones LGTBIQ rebia el suport unànime del ple. La regidora socialista, Renata Bedós, presentava d'aquesta manera la moció.

El regidor de la CUP, Dani Pérez, en el seu torn de paraula oferia aquesta intervenció al ple. 

Robert Monzonis de Junts per Cubelles també feina la seva intervenció al ple.

La regidora, Pilar Juste, defensava en nom del govern aquesta moció.

 

De la mateixa manera es va aprovar per unanimitat la moció presentada pel govern i el PSC demanant al Departament de Salut de la Generalitat el reforç del contingent professional del CAP CubellesLa regidora de Polítiques d'Igualtat, Pilar Juste, defensava d'aquesta manera la moció.

El PSC explicava l'adhesió dels socialistes a la moció. Escoltem les paraules de la regidora del PSC, Núria Planas.

El primer tinent d'alcalde, Josep Maria Hugué, va aprofitar aquest punt per exposar la necessitat de construir un nou hospital al Garraf.

 

D'altra banda, s'ha rebutjat la moció sobre l'IBI presentada per Ciutadans (Cs) amb els vots a favor de Cs, PSC Cubelles i Junts per Cubelles i el vot contrari del govern. En aquesta primera moció, la formació taronja demanava una rebaixa del tipus impositiu de l’IBI de l’1,14% al 0,69% o menys en entendre que, amb l’actual percentatge, Cubelles se situa al capdamunt dels municipis del nostre entorn pel que fa a aquest tribut. La regidora  de Cs, Ana Torralbo, defensava d'aquesta manera la moció presentada pel seu grup al ple.

El regidor d’Hisenda, Raül Mudarra, va oposar-se tot indicant que, segons es recull públicament a les ordenances fiscals, el tipus impositiu real és de l’1,11% i no l’1,14%, que el govern municipal ja el va rebaixar en un 3% el 2018, que en l’aplicació final de l’IBI també s’inclouen altres factors com el valor cadastral de l’immoble i que, segons dades oficial de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), la pressió fiscal de Cubelles és la més baixa de la comarca, un 17% inferior a la del segon municipi del Garraf, Vilanova i la Geltrú. Així mateix, va subratllar que si s’apliqués la rebaixa proposada per Cs, l’Ajuntament reduiria en més de 3MEUR (un 15%) el seu pressupost, afectant a la qualitat dels serveis oferts a la població. En el seu torn de paraula, el regidor d'Hisenda, Raül Mudarra, aclaria alguns dels conceptes exposats a la moció presentada per Cs que considerva erronis, segons les dades oficials de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT)

Finalment, el text de la moció de cs va ser rebutjat amb els vots en contra del govern i el suport de Cs, PSC i JxC. També ha quedat rebutjada la segona moció presentada per Cs sobre el deute en el dret d'aigües de Cubelles amb els Vots a favor de Cs i PSC, l'abstenció de Junts per Cubelles i el vot contrari del govern. Aquesta proposta estava relacionada amb la qualitat de l’aigua del Foix fins al seu curs al pantà i la necessitat que es compensi el municipi per haver de connectar-se a la xarxa Ter-Llobregat per abastir-se. El regidor de Cs, Manuel Martínez defensava així la moció presentada pel seu grup.

El regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué, va justificar la seva oposició explicant que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està aplicant solucions com la nova depuradora de Vilafranca i la regeneració de la conca des del pantà fins a la desembocadura.

 

Després de la rèplica del portaveu de Cs, Manuel Martínez, que assegurava que no defensava els interessos de la vila i que “s’està cobrant uns diners perquè s’està permetent poder contaminar” el riu i que “no hi ha una sola empresa que no estigui contaminant i pagant el seu cànon”, el regidor Josep Maria Hugué el va comminar a presentar una denúncia als jutjats “atesa la gravetat de les seves acusacions”. Escoltem un dels moments del debat entre Manuel Martínez i Josep Maria Hugué que va generar aquest punt.

 

Abans de tancar el ple, l'alcaldessa de Cubelles Rosa Fonoll va fer una última intervenció al ple responent a dues preguntes formulades pel PSC que van generar una certa controversia social i amb l'objectiu de tranquil·litzar a la ciutadania.

 

El ple ordinari del mes de setembre es pot recuperar a la carta des de (radiocubelles.cat).


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles