Arba Litoral Cubelles fa un bon balanç de la III Jornada de Pedra Seca de Les Bassetes

25 de setembre de 2023


Uns 1.500 quilos de pedra calcària, sense comptar el reble, formen part de la 1a obra arquitectònica dissenyada exclusivament com a refugi de fauna i flora rupícola del municipi

Entrevista Oriol Millán, membre d'Arba Litoral Cubelles

 

L'entitat Arba Litoral Cubelles ha fet un bon balanç de la III Jornada de Pedra Seca a la Roureda centenària de Les Bassetes, celebrada dissabte, 23 de setembre. En aquesta primera actuació, s'ha destinat uns 1.500 kg de pedra calcària, sense comptar el reble. Segons ha informat la mateixa entitat, es tracta de la primera obra arquitectònica dissenyada exclusivament com a refugi de fauna i flora rupícola del municipi de Cubelles.

 

Des de l'entitat local han volgut destacar la implicació en aquest projecte de professionals en l'art de la margeteria. És el cas d'Enrique de Castroferro de Garraf Coopera, un dels principals impulsors de la recuperació dels camins ramaders de la comarca, o bé, de Jonatan Moragrega de les terres de l'Ebre.

 

La III Jornada de Pedra Seca ha complert amb els objectius marcats. D'una banda, s'ha aconseguit tirar endavant la construcció d'una rocalla per oferir un hàbitat a flora i fauna adaptada a condicions rupícoles i umbròfil·les. I de l'altra, els participants han pogut conèixer l'antic ofici de la pedra seca, han pujat filades amb blocs irregulars de calcària foradada i han omplert calaixos interns amb roques petites. Dins la construcció també hi han incorporat una petita cova perquè s'hi aixoplugui alguna bestiola mitjana. Durant una entrevista mantinguda a Ràdio Cubelles, Oriol Millán d'Arba Litoral Cubelles, ha explicat la importància de crear aquests refugis per fomentar les espècies que hi viuen a la zona.

 

 Millán  també ha parlat sobre quin és el procediment que segueixen durant les tasques de col·locació de la pedra seca.

 

La Rocalla de Les Bassetes és una actuació de llarga durada, inclosa dins el marc del conveni de custòdia del terreny municipal de La Roureda Centenària de Les Bassetes, entre ARBA Litoral i l’Ajuntament de Cubelles, per a fomentar la biodiversitat i recuperar l’hàbitat de conservació prioritària de la roureda litoral catalana i la seva biodiversitat.

 

Aquesta actuació es va iniciar el setembre de 2022, amb la col·laboració de Silgan SL. dispensing, mitjançant el projecte donant ambiental, impulsat per la Xarxa de Conservació de la Natura de Catalunya, amb la construcció d’un primer tram del graó inferior d’uns 6m3 de volum i quasi 4.000 quilos de marge de pedra seca. 

 

D'altra banda, Arba Litoral va organitzar el 16 de setembre una Jornada de Portes Obertes al seu viver forestal a la Fita del Terme Cubelles per mostrar les instal·lacions on conreem les plantes autòctones. Durant la jornada es van fer tasques d'esmena al sòl del verger de fruiters.

 

'El corredor ecològic del Foix, seleccionat dins la Cinquena convocatòria de Projectes d'impuls pel Territori de la Fundació Pinnae

 

El projecte de custòdia fluvial 'El corredor ecològic del Foix' ha estat seleccionat dins la Cinquena convocatòria de Projectes d'impuls pel Territori de la Fundació Pinnae, junt amb 23 entitats més. En total, s'havien presentat a la convocatòria d'aquest any un total de 60 projectes de tota la Vegueria del Penedès. En un acte celebrat a l'auditori del Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès les entitats que han estat seleccionades han signat l'acord de col·laboració amb Pinnae i han rebut un diploma. Oriol Millán, ha detallat els ajuts que atorga la Fundació Pinnae.

Gràcies al finançament que suposa aquesta ajuda, Arba Litoral Cubelles podrà executar el seu projecte que s'emmarca en el conveni de custodia fluvial de 38 hectàrees de terreny hidrogràfic del riu de Foix. L'objectiu de l'entitat és que aquest hivern s'executi una nova restauració ambiental a un nou  tram del riu i així poder començar el programa de seguiment de mamífers dins aquest espai natural.

Arba Litoral ha "agraït que hagin seleccionat el seu projecte donat que és la primera vegada, des de la fundació de l'entitat l'any 2017, que reben un reconeixement de la seva tasca en un acte públic com el que ha fet la Fundació Pinnae i la direcció dels Serveis Territorials de Drets Socials". També s'han mostrat contents que  l'Associació Forest Horses hagin estat seleccionats pel seu projecte amb els cavalls de la Serra d'Ordal.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles