III Jornada de Pedra Seca a la Roureda centenària de Les Bassetes, aquest dissabte 23 de setembre

22 de setembre de 2023


El punt de trobada serà a les 9:00h., al terreny municipal de La Roureda Centenària de Les Bassetes. L'objectiu és continuar la construcció d'una rocalla per oferir un hàbitat a flora i fauna adaptada a condicions rupícoles i umbròfil·les

Entrevista a Oriol Millan, membre d'Arba Litoral Cubelles

 

Aquest dissabte, 23 de setembre tindrà lloc la III Jornada de Pedra Seca a la Roureda centenària de Les Bassetes, organitzada per Arba Litoral Cubelles. L'objectiu és continuar la construcció d'una rocalla per oferir un hàbitat a flora i fauna adaptada a condicions rupícoles i umbròfil·les.

 

En aquesta jornada, els participants practicaran l'antic ofici de la pedra seca, començaran a pujar filades amb blocs irregulars de calcària foradada i ompliran calaixos interns amb roques petites. Dins la construcció incorporaran una petita cova perquè s'hi aixoplugui alguna bestiola mitjana.

 

La Rocalla de Les Bassetes és una actuació de llarga durada inclosa dins el marc del conveni de custòdia del terreny municipal de La Roureda Centenària de Les Bassetes, entre ARBA Litoral i l'Ajuntament de Cubelles per a fomentar la biodiversitat i recuperar l’hàbitat de conservació prioritària de la roureda litoral catalana i la seva biodiversitat.

 

Aquesta actuació es va iniciar el setembre de 2022, amb la col·laboració de Silgan SL. dispensing, mitjançant el projecte donant ambiental, impulsat per la Xarxa de Conservació de la Natura de Catalunya, amb la construcció d’un primer tram del graó inferior d’uns 6m3 de volum i quasi 4.000kg de marge de pedra seca.

 

En aquesta 3a jornada es construirà una altra porció del graó inferior i també començaran el graó superior de l’obra. La construcció tindrà cavitats artificials que serviran d’aixopluc a fauna vertebrada, i els blocs de pedra emprada oferiran forats a la fauna invertebrada i una superfície rugosa apta pel desenvolupament de flora rupícola pionera.

 

El talús es troba envoltat de plantacions d’arbustos varis, roures i oms, que en el futur ombrejaran la construcció, i la camuflaran en l’entorn.

 

L'itinerari ambiental de Les Bassetes recorrerà un tram del cim del talús, mitjançant l’accés per una escala de pedra.  Oferirà una petita panoràmica del Rodal de la Negra, un dels racons més madurs de la restauració ambiental del bosc de ribera del Baix Foix en que l'entitat es troba creant en aquest terreny.

 

OBJECTIUS ESPECÍFICS DE L’OBRA

Valoració i reconeixement per part de la ciutadania d’un ofici tradicional mediterrani en vies de desaparició. Habilitació d’un biòtop adequat per a fauna i flora d’hàbits rupícoles i/o umbròfils: animals com serp de vidre, llangardaix ocel·lat, serp blanca (a la imatge), serp verda, serp de ferradura, mussaranya, ratolí de bosc, eriçó, mostela, mol·luscs, aranyes, insectes i miriàpodes i plantes com les molses, el crespinell (Sedum sediforme), la dauradella (Asplenium ceterach). Millora de l'estat sanitari i fitosanitari de l’entorn gràcies a l’augment de l’acció predatòria de la fauna insectívora. Augment de la estabilitat del sòl del talús davant l’erosió natural i els moviments de terreny causats per la recerca de llombrius per part dels senglars, retenció de sediments i humitat. Augment de la tasa de supervivència de plançons al talús davant el senglar, i de microfauna en
general davant la presència de felins.

 

OBSERVACIONS

Des de l'organització es demana que els participants aparquin lluny de la Roureda, del carrer Arboç enllà i que vagin caminant. 

 

Durant la jornada arribarà un camió per descarregar el material necessari. Es necessitarà ajuda per transportar el material des d'on el descarrega fins a l'obra (uns 30m). Així que faran una cadena humana. Es recomana portar guants i calçat resistent.


 • III JORNADA DE PEDRA SECA.jpg
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • Butlletins correu
 • canal you tube
 • història eleccions 1970-2019
 • des de 1981
 • col·labora
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles