Ràdio Cubelles. Des de 1981

 Historia de radio cubelles

El 13 de novembre de l’any 1980 l’Ajuntament de Cubelles va aprovar per unanimitat la declaració d’intencions del que seria la primera emissora municipal de la comarca del Garraf. Aquest dia el Ple va acordar sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la concessió per a la instal·lació i funcionament d’una emissora de ràdio de freqüència modulada a Cubelles.

 

Les primeres emissions estan datades els dies 15, 17 i 22 de febrer de 1981. En elles es fa saber que es té constància que hi ha molta gent interessada a formar part d’aquesta família de Ràdio Cubelles. Com a fet curiós es demana a la gent que enviïn dibuixos per decorar les parets per tenir una visió més acompanyada dels oients.

 

El fet que els dies previs al 23 de febrer de 1981, l’emissora fes una emissió en proves, i que després continuessin en dies posteriors, i que tan sols unes setmanes més tard s’iniciés la programació regular de la ràdio va motivar que és mitifiqués la data del 23 F com a data d’inauguració de Ràdio Cubelles. Però, realment la data oficial va ser el 22 de març de 1981.

 

Curiosament la tarda del 23 febrer de 1981, un grup de persones intentaven valorar com havia anat l’emissió en proves del dia anterior. Igual que van fer moltes emissores del país, Ràdio Cubelles va connectar el seu dial a la de la cadena Ser, l’únic mitjà de comunicació present al Congrés que va deixar els micròfons oberts i que per tant tenia accés directe a tot allò que succeïa.

 

L’emissora va ser inaugurada l’any 1981 a les golfes de l’Ajuntament (des del 2n pis de l’Ajuntament de Cubelles), amb una àrea de cobertura pròpia de l’àmbit municipal i una potència de 25 wats, a través del 102 MHZ de la FM. La finalitat de l’emissora era informar a la comunitat cívica i social a la què estarà destinada (finalitats educatives i culturals), als quasi 2500 veïns empadronats al municipi (que es convertien en més de 25.000 els caps de setmana i durant la temporada d’estiu). Segons apunta la memòria de programació del primer any de Ràdio Cubelles, el 70% de la població no parlava el català. Però ja aleshores, l’any 1981 pràcticament la totalitat d’espais de la programació de l’emissora eren fets en català.

El 6 de març de 1983, l’emissora municipal va inaugurar uns nous locutoris, coincidint amb el 2n Aniversari.

A principis de l’any 1982, Ràdio Cubelles organitza una programació de dotze hores setmanals, que va de dissabte a dilluns, posada en marxa per en Ramon Farré, aleshores director. Farré marxa de seguida i deixa el relleu a Pilar Lòpez. Amb la nova direcció la ràdio passa a ser de divendres a diumenge. Els estudis de la plaça de la Vila es tornen petits, i l’Ajuntament decideix canviar la ràdio de lloc. Es creen uns nous estudis al Casal de Cultura, amb motiu del seu 2n aniversari Ràdio Cubelles s’inauguren els nous locutoris. Als tres mesos del canvi d’ubicació, Ràdio Cubelles determina ampliar la seva programació. Es decideix emetre cada dia, de dilluns a diumenge, de les 10 a les 2 del matí. Són un total de 28 hores setmanals. L’emissora creix amb 36 col·laboradors i comença a notar la incidència dels ciutadans del municipi que responen amb el seu esforç. La inauguració dels nous estudis es celebra amb una emissió especial, una sessió de salsa-jazz amb la “Ràdio Cubelles Big Band- 8ª Assemblea-“, i amb una actuació de castells i havaneres.

27 de juny de l’any 1988. Ràdio Cubelles emet tota la setmana.

A l’igual que d’altres emissores municipals, Ràdio Cubelles va assumir el repte d’emetre diàriament. Tot i que als inicis de la seva creació havia estat impossible aquest propòsit a causa de la poca participació, l’interés es va anar despertant de mica en mica i el 21 de març de l’any 1988 es va realitzar la primera emissió de prova de la nova programació que va constituir l’inici de la nova ètapa de Ràdio Cubelles. En un inici, sota la direcció d’en Víctor Alari, s’emetien els dijous i els diumenges, amb un total de 8 hores setmanals, 12 col·laboradors.

23 de Febrer de 1987.

Ràdio Cubelles porta 6 anys en antena a l'espera de l'aprovació de llicències d'emissió. Malgrat els expedients i els tancaments d'alguna emissora municipal per part de la Generalitat, l'emissora municipal va celebrar el seu sisè aniversari. Per commemorar la data, va organitzar-se una exposició de dibuixos realitzats pels alumnes de l'Escola Charlie Rivel i la projecció de la pel·lícula “La Vuelta al mundo en 80 días”. Durant el transcurs del dinar de col·laboradors es van lliurar els premis “Foigras”. Havíen passat sis anys d'emissora municipal a l'espera de l'aprovació per part del Govern central de les corresponents llicències d'emissió que legalitzessin la situació de les 150 emissores existents a Catalunya.

Canvi de dial, del 102 MHZ al 107.5 FM.

L'any 1997 Ràdio Cubelles canvia el dial al 107.5 de la FM. El 9 de febrer de 1988 s'aprova per comissió de govern la instal·lació d'un nou ràdio-enllaç. Així com es troba un emplaçament en un punt alt del municipi on col·locar un repetidor. L'1 de novembre de 1998 finalitzen les proves corresponents al nou emplaçament de l'aparell emissor que compleix la normativa del Pla Tècnic de Telecomunicacions solucionant els problemes de cobertura a tot el municipi.

 

Commemoració del 25é aniversari

L’any 2006 Ràdio Cubelles celebra els seus primers 25 anys d’història. L’emissora organitza tota mena d’actes de celebració i fins i tot es fa responsable del Sermó del Carnestoltes. Un impuls que permetrà que l’emissora torni a recuperar el seu paper dinamitzador a la vila.

D’entre les novetats més destacades relacionades amb l’aniversari arriba la renovació de la imatge gràfica. El nou logotip del 2006, que encara ara manté el mateix disseny, dóna una aparença més moderna a la ràdio. També s’aprofita l’embranzida del 25é aniversari per obrir la web i començar a emetre per internet. Una pàgina web que s’ha mantingut amb pocs canvis quasi 10 anys.

Alhora, el 2006 també es fan inversions tècniques i d’infraestructura als estudis del carrer de Colom per tal de dotar-los de nous equips informàtics, taules de so, gravadores, etc.

 

L’última evolució (2010-2015)

Ràdio Cubelles, tot i la seva llarga trajectòria, ha continuat la seva evolució els últims anys.

Des del punt de vista tècnic, Ràdio Cubelles passa a oferir els seus continguts cada vegada a través de més plataformes. El 2010, l’arribada definitiva de la TDT permet emetre a través dels canals de ràdio a tota la comarca del Garraf i d’aquesta manera se suma al tradicional 107.5 de l’FM i a la ràdio en línia (2006). Més endavant, ja al 2012, la popularització dels telèfons d’última generació obre una nova finestra i Ràdio Cubelles ofereix des de ben aviat l’opció de sintonitzar-la a través de diferents aplicacions.

Una altra renovació que afecta els continguts radiofònics és l’aparició dels podcasts i la ràdio a la carta. En aquest sentit, la web de Ràdio Cubelles comença a oferir la possibilitat de recuperar programes, entrevistes i informatius en qualsevol moment. La resposta és bona tant pels oients com, sobretot, pels col·laboradors.

Finalment, l’última embranzida arrossega Ràdio Cubelles també cap a les anomenades “xarxes socials”. Els perfils de Twitter (@RCubelles) i de Facebook (actualment amb uns 900 seguidors cadascun), després d’uns primers anys de poca activitat, passen a tenir un paper cada vegada més important en la difusió i la participació ciutadana sobretot a partir de la temporada 2013-2014.

Tot plegat ha fet que actualment s’hagi arribat a doblar l’única audiència mesurable, la de la web de Ràdio Cubelles. A partir del juny del 2014 entra en funcionament la difusió regular de notícies pròpies a les xarxes socials i aquell mes ràdiocubelles.cat augmenta molt notablement el número de visites úniques. A partir d'aleshores, gràcies a la difusió de les notícies dels informatius també a través de les xarxes socials, Ràdio Cubelles estén el seu servei encara a més públic.

 

La nova ràdiocubelles.cat i l’ampliació interna (2015)

L’últim capítol de la història de Ràdio Cubelles el podem situar el dia de Sant Jordi del 2015. L’emissora local aprofita aquest dia tan especial per fer la seva habitual programació en directe al carrer, com sempre, però també per llençar la nova pàgina web (aquesta que ja teniu al davant).

El nou disseny no només és més actual sinó que permet la presència de les xarxes socials en portada, la promoció més clara de la ràdio a la carta i donar informació de l’emissora.

D’altra banda, els estudis de Ràdio Cubelles creixen per dins amb l’habilitació d’un nou estudi a l’espai de l’antiga redacció. El nou estudi donarà servei als professionals i als col·laboradors de l’emissora per poder crear tota mena de continguts radiofònics.

15 Directors en 34 anys.

El primer dels directors de l’emissora municipal va ser el polifacètic Victor Alari. Posteriorment el relleu el van prendre Ramon Ferrer, Pilar López, Jordi Llompart, Carles Guindas, Josep Almirall, Xavier Grau, Llorenç Aviñó, LLuís Gómez, Santi Terraza, Joaquim Micó, Xavier Sevilla, Núria Fonoll, Neus Adell i, actualment, Àngels Fuster.

 

Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles