Celebrada la taula titulada 'Noms de Dones als carrers de Cubelles. Un deute històric'

19 de març de 2024


A Cubelles hi ha actualment tan sols dos carrers que portin el nom d’una dona. Entre el 16 de febrer i el 2 d'abril, qualsevol entitat o un grup de 100 persones poden presentar una proposta

Taula Rodona 8 de març

 

 

Celebrada la taula titulada 'Noms de Dones als carrers de Cubelles. Un deute històric'. Durant la xerrada s'ha parlat com des de la histografia s'ha tractat el tema de la dona; quins han estat els valors que s'han posat en relleu i han destacat històricament i com s'han realitzat fins ara els processos de nomenclàtor seguits per posar els noms als carrers de Cubelles. Així com el simbolisme que tenen els espais públics i la importància d'un espai públic inclusiu que representi al tota la població. En una segona part, les ponents han parlat sobre la feina que es pot fer a nivell professional o des de les mateixes entitats per potenciar la dona, per aconseguir que aquesta estigui més visibilitzada i representada. 

 

A Cubelles hi ha, actualment, tan sols dos carrers que portin el nom d’una dona. No és una excepció. La història ha invisibilitzat el paper de les dones i l’impacte que aquestes han tingut en la societat. Treballar per una societat més igualitària i justa passa, també, per reparar aquest deute històric. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha iniciat un procés participatiu ciutadà per atorgar el nom d’una dona a diferents espais i equipaments municipals.

 

A la Taula, moderada per Àngels Fuster, directora de Ràdio Cubelles, hi han participat Núria Jané, historiadora i arxivera municipal; Lydia Riba, membre del Grup d’Estudis Cubellencs ‘Amics del Castell’; Clàudia Rodríguez, presidenta de l’entitat feminista aDONA’t; i Alba López Varas, periodista i comissària de diversos projectes de reinterpretació del patrimoni en clau de gènere. Durant l'acte hi ha intervingut també el regidor de Participació Ciutadana, Arturo Carrillo i la regidora de Polítiques d'Igualtat, Núria Planas.

 

Actualment, només dos carrers de Cubelles estan dedicats a dones

La regidoria de Participació Ciutadana ha aprovat les bases del procés participatiu del nomenclàtor de Cubelles, que té per objectiu escollir mitjançant el consens popular el nom de nous espais, carrers o equipaments. Amb l’objectiu d’equilibrar el biaix de gènere que hi ha en el nom de carrers del municipi, les propostes han d’anar lligades a una dona.

 

Un dels primers espais a batejar és el nou espai públic ubicat entre el passeig de Vilanova i els carrers de Josep Mestres, d’Eduard Toldrà i dels Castellers, conegut popularment com el parc del Condis. Entre el 16 de febrer i el 2 d'abril, qualsevol entitat o un grup de 100 persones poden presentar una proposta que ha de complir els següents criteris per tal de ser acceptades i validades per la Comissió de Nomenclàtor del procés participatiu:

  • Ha de ser referit a una dona, nacional o estrangera.
  • Que hagin destacat de manera extraordinària per les seves qualitats o mèrits personals, i pels seus serveis en benefici o en honor a Cubelles.
  • Les dones proposades han d’haver tingut rellevància en algun d’aquests àmbits: ciència, cultura, política, esport, societat civil, etc.
  • No podran ser atorgats honors als membres o exmembres de la Corporació municipal.
  • Les propostes han d’anar acompanyades de les dades identificatives de la persona/entitat que les presenta i d’una memòria justificativa.

Un cop presentades les propostes, la comissió formada per càrrecs electes, tècnics i ciutadania hauran de validar-les d’acord a les bases del procés i les elevaran a la votació popular, que tindrà lloc de forma telemàtica a través del portal de participació Cubelles Participa 311. Hi podran prendre-hi part totes les persones empadronades a Cubelles majors de 16 anys i les persones que tinguin la necessitat d'emetre el seu vot presencialment, podran adreçar-se a l'OPIC on rebran suport. 

 

La proposta guanyadora serà elevada al plenari municipal per a la seva aprovació definitiva i, posteriorment, s’organitzarà un acte públic per tal de donar a conèixer el nom de l’espai.

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles