Ràdio Cubelles recorda a Paulina Schumann en el tancament del centenari del seu naixement

16 de febrer de 2022


L'emissora municipal recuperarà aquest dijous 17 de febrer a partir de les 11:00 h. dins el programa 'Cubelles a les 10' algunes de les intervencions de la filla del Pallasso Charlie Rivel. També Jordi Jané, un dels experts del món del circ, parlarà de les aportacions artístiques més importants de Paulina

Aquest dijous 17 de febrer, en el marc de celebració dels 101 anys del naixement de Paulina Schumann, l'emissora municipal recuperarà a partir de les 11:00 h. dins el programa 'Cubelles a les 10' alguns dels moments del programa especial que va oferir ara fa un any quan es va encetar la programació dels 100 anys del seu naixement. L'emissora local vol tornar a retre homenatge a qui va ser una de les dones més importants del circ de mitjan del segle XX. Durant la recuperació d'aquest espai radiofònic es podrà escoltar a Jordi Jané un dels experts del món del circ que parlarà de les aportacions artístiques més importants de Paulina. També es recuperarà diverses intervencions de la filla de Paulina en una de les seves estades a l'emissora municipal.

 

Paulina Schumann

Paulina, filla adoptiva de Cubelles, va néixer el 1921 a Barcelona i era filla de Charlie Rivel (Josep Andreu i Lasserre) i de Carmen Busto i va morir el 9 d'octubre de 2020 amb 99 anys. Va iniciar les seves col·laboracions amb Charlie Rivel a la infància. El seu pare havia començat presentant una paròdia famosa de Charlie Chaplin 'Charlot'. És molt coneguda l'anècdota segons la qual Rivel va guanyar Charlot en un concurs d'imitadors de Charlie Chaplin, i en què Paulina també va participar. 

 

Amb només 7 anys va començar a actuar amb el seu pare, iniciant així una llarga trajectòria que la duria a ser considerada com una artista de gran prestigi i una reputada amazona. El 1945 es va casar amb el també home de circ, Albert Schumann, de qui adoptaria el nom artístic. Després del naixement dels seus fills Benny i Jacques, va presentar un número amb sis cavalls en llibertat, malgrat no tenir cap experiència eqüestre. I al 1969, amb el tancament del Circ Schumann, la Paulina va fer un gir a la seva vida i va treballar amb el seu pare, Charlie Rivel, durant el període 1972-1981. Sempre vinculada a Cubelles, hi tenia fixada la seva residència des de feia dècades. A l’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel hi té dedicat un espai amb fotografies i vestits de les seves actuacions.

 

L'any 2007, va rebre la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts del Ministeri de Cultura. Al juliol de 2008, va ser guardonada amb el Premi Nacional de Circ concedit per la Generalitat de Catalunya per la seva extraordinària trajectòria com acròbata, equilibrista, funàmbula, ballarina, ensinistradora de cavalls en llibertat i amazona d'alta escola i perquè la seva trajectòria artística és una valuosa aportació a la historiografia circense i un vigorós estímul per a les noves generacions. Del 25 de gener al 8 de maig del 2011, el centre Arts Santa Mònica de Barcelona li dedicà una exposició que li retia homenatge, per tal com «representa l'emergència de les artistes femenines al món del circ». La mostra es va titular 'Un segle de Circ. Paulina Andreu Rivel Schumann'.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles