Iniciat el procés participatiu del Pla local de l’habitatge de Cubelles

2 de febrer de 2024


El Centre Social ha acollit aquest dijous 1 de febrer una dinàmica presencial que ha servit per recollir diverses aportacions de gent de diferents sectors de la vila. Més d'un centenar de persones ja han omplert l'enquesta on line que estarà activa fins al 6 de febrer amb l’objectiu de recollir les inquietuds de la ciutadania, estudiar-les i incorporar-les al document final

El dijous 2 de febrer s'ha iniciat un nou procés participatiu destinat a definir el Pla local de l’habitatge de Cubelles per als propers sis anys. La participació s'està fent, d'una banda, de manera telemàtica, a través d'una enquesta (Enllaç a l’enquesta) que estarà activa fins al 6 de febrer; i, de manera presencial, amb una sessió que ja s'ha celebrat aquest dijous 1 de febrer al Centre Social, on s’ha informat i portat a debat la definició del que ha de ser el nou pla que ha de recollir les necessitats locals i possibilitar així l’activació d’actuacions que contribueixin a fer efectiu el dret de les persones a gaudir d’un habitatge digne i assequible.

 

L'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, ha explicat que el Pla local de l’habitatge de Cubelles és la base per construir les polítiques d'habitatge municipal. Aquest document marc va alienat amb una de les accions que ja s'està duent a terme com és la de disposar de pisos de protecció oficial de lloguer assequible, amb el propòsit que la gent es quedi a viure al municipi.

 

La regidora d'Habitatge Alexandra Corvillo ha destacat la importància que la ciutadania participi en la confecció d'aquest document que ha de definir el camí a seguir per fer efectiu el dret de les persones a gaudir d’un habitatge digne i assequible. 

El Pla Local d'Habitatge, en tres fases

El Pla Local d'Habitatge s'estructura en tres fases. La primera consisteix en l'anàlisi i la diagnosi en la qual s'explica quin és el context de l'habitatge al municipi, analitzant les dades demogràfiques, així com de l'estat, mercat, oferta i demanda de l'habitatge. També es fa una anàlisi de quins són els recursos de què disposa l'Ajuntament. De fet, al mes de juliol del 2023 es va presentar un document inicial, corresponent a la Fase I, que va ser validat pel grup motor del Pla Local d'Habitatge. Després ha seguit amb un pla d'acció on es defineixen els objectius del futur Pla d'Habitatge Local i les línies estratègiques a seguir per a cadascun d'aquests objectius, que més endavant s'acabaran definint amb actuacions. 

 

"Els plans locals d'habitatges preveuen un pla de participació i és ara, amb els objectius a la mà que, tant tècnics com la mateixa ciutadania, s'encarrega de definir les actuacions que han d'aterrar als objectius que marca el Pla", ha explicat Lídia Garcia de l'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona.

 

Per la seva banda, l'arquitecta, Anna Planas, qui forma part de la direcció de l'equip redactor ha detallat quina ha estat la dinàmica realitzada en grups del procés participatiu que s'ha seguit aquest dijous 1 de febrer al Centre Social. Els assistents han anat aportant quines són les seves problemàtiques en el sector en el què viuen i han proposat possibles solucions de cadascuna de les línies estratègiques.

 

Pel que fa a les dades més rellevants obtingudes a la primera fase de la diagnosi, s'extreu, segons ha dit, Anna Planas, que "Cubelles és un municipi amb habitatges a primera línia de mar, amb una problemàtica d'estacionalitat. Hi ha un moviment d'habitatges que, sobretot, és mou durant la temporada alta, quan hi ha molta més demanda, amb preus diferents, segons si és temporada alta o baixa".

 

Segons ha explicat la directora de l'equip tècnic redactor del Pla, Anna Planas, "això és un problema per a la gent que resideix diàriament a la vila perquè, possiblement, hi ha molt habitatge buit que no s'està mobilitzant i, possiblement, hi ha molta gent que necessita habitatge que no pot accedir a aquest habitatge". A més a més, ha afegit que "Cubelles és també un municipi frontissa, que es troba al límit entre la província de Barcelona i la de Tarragona. Per tant, a nivell de mercat d'habitatge el què passa és que el municipi té uns preus per sota de les mitjanes de la comarca i de l'àrea metropolitana de Barcelona; però, una mica per sobre dels de la província de Tarragona". Per això, ha dit que "és important veure quines són les oportunitats que té la vila i alhora detectar quines són les debilitats".

"L'objectiu final del Pla Local d'Habitatge és obtenir una sèrie d'actuacions concretes, amb un pressupost concret i un calendari a desplegar en els propers sis anys".

L’estudi que ha de servir per disposar d'un document final del futur Pla local d’Habitatge ha iniciat un procés de participació amb l’objectiu de recollir les inquietuds de la ciutadania, estudiar-les i incorporar-les al document final. Fins el moment més d'un centenar de persones han omplert l'enquesta en línia al web municipal sobre la situació de l’habitatge al municipi i les necessitats que cal cobrir, que estarà activa fins al dimarts 6 de febrer.

 

Un cop compilades les dades recollides en el procés participatiu i es disposi del document final del Pla, aquest s'haurà d'aprovar per ple municipal, i després la Generalitat de Catalunya també haurà de donar el seu vistiplau. Segons les previsions, s'espera que aquest Pla Local d'Habitatge sigui efectiu abans d'acabar l'any, comenta Anna Planas. 

Tenir un Pla Local d'Habitatge proporciona, a més, un tracte preferent per a la concertació d’actuacions amb la Generalitat de Catalunya.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles