Presentat el llibre ‘El castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX’

19 de novembre de 2021


La publicació és fruit dels treballs de recerca i adequació realitzats en aquest monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional des de l’any 1993 pel SPAL de la Diputació després que l’Ajuntament el comprés, l’any 1989, al marquès d’Alfarràs

Aquest dijous, 18 de novembre es va presentar en roda de premsa el llibre El castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX, que ha editat la Diputació de Barcelona. L’acte va anar a càrrec del diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, l’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, i el cap de la Secció d’Investigació, Catalogació i Difusió del Servei de Patrimoni Arquitectònica Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona i autor del llibre, David Galí. També hi va ser present la regidora de Cultura Ester Soler i Marçal Díaz que justament amb Davi Galí són els autors d'aquest llibre.

 

La publicació és fruit dels treballs de recerca i adequació realitzats en aquest monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional des de l’any 1993 pel SPAL després que l’Ajuntament el comprés, l’any 1989, al marquès d’Alfarràs.

 

L’any 2015 s’hi va realitzar una intervenció perquè es pogués obrir al públic la planta noble i que van abastar el paviment, les parets, els sostres i instal·lacions. Arran d’aquesta intervenció, van aparèixer una sèrie de grafits i gravats sota diferents capes d’emblanquinats dels murs. Aquest descobriment va suposar la realització d’un estudi per determinar els valors històric, artístic i sociològic d’aquests elements, i plantejar-se possibilitats i alternatives respecte a la seva conservació. La publicació aporta diferents dades inèdites sobre el castell i la població de Cubelles entre el segle XVII i el XIX, així com l’estudi dels grafits i gravats que es van fer a les parets de l’interior de la planta noble en la mateixa època.

 

La regidora de Cultura, Ester Soler, va ser l'encarregada d'obrir l'acte de presentació del llibre davant la premsa. I, seguidament va prendre la paraula l'alcaldessa, Rosa Fonoll, qui a banda d'agraïr la feina feta per part dels seus autors, també, va explicar que "aquest és el segon llibre publicat que recull la història del Castell. El primer, obra de Raquel Lacuesta, es va publicar l'any 1998.

El diputat de l'Àrea d'Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, també felicitava i agraïa l'esforç dels seus autors destacant el resutat de les noves investigacions recollides al llibre.

 

David Galí, un dels autors del llibre i cap de la secció tècnica d'investigació, catalogació i difusió (SEPAL) de la Diputació de Barcelona detallava les novetats d'aquest nou llibre  

En aquest segon llibre, David Galí i Marçal Díaz han incorporat els resultats de les seves noves investigacions, després d'haver pogut accedir a l'arxiu dels Marquesos d'Alfarràs, i que recullen, per exemple, aspectes importants sobre el planejament de l'obra de construcció de l'edifici i els seus materials. Així com també s'han descobert detalls sobre els autors dels grafits i sobre l'alimentació d'aquella època.

I és que, a través dels nous documents consultats, s'han trobat noves dades, detalls i curiositats que ara s'han inclòs en aquesta segona documentació, han apuntat els seus autors.

Segons els nous descobriments, es fan quatre contractes per a les obres de construcció i no tres com es pensava inicialment. A més, s'ha descobert, entre d'altres coses, que curiosament la persona que dirigia les obres era el farmacèutic d'aquella època encara que fou Carles de Lllupià qui les va contractar.

D'aquesta manera es presentava el llibre ‘El castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX’ de David Galí i Marçal Díaz, publicat per la Diputació de Barcelona.

 

 

 

 

 


 • 191121 presentació llibre Castell (1).jpg
 • Presentació llibre El Castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX.jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles