El regidor d’Hisenda, Raül Mudarra, parla sobre la congelació dels tributs municipals per al 2022

3 de novembre de 2021


L’Ajuntament no apujarà els impostos ni les taxes municipals de l’exercici 2022 amb la voluntat de protegir les economies familiars en aquest moment de recuperació econòmica dels efectes provocats per la pandèmia

Entrevista a Raül Mudarra, regidor d'Hisenda

 

El regidor d’Hisenda, Raül Mudarra, ha estat a Ràdio Cubelles per parlar sobre la congelació dels tributs municipals per al 2022. I és que amb la voluntat de protegir les economies familiars en aquest moment de recuperació econòmica dels efectes provocats per la pandèmia, l’Ajuntament de Cubelles va aprovar en el ple extraordinari del passat dimarts 2 de novembre la congelació dels tributs municipals de cara al 2022. La proposta del Govern al ple no va presentar cap proposta d'increment d'impostos i només es portava a discussió la modificació de tres de les ordenances fiscals actualment en exercici.

 

El ple va aprovar diverses modificacions a l’ordenança número 1 reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) que van ser aprovades amb el vot a favor del govern, PSC i JuntsXCub, i l’oposició de Cs. El regidor d'Hisenda, Raül Mudarra, ha destacat que "el més important és que no s'incrementa el rebut de l'IBI sinó que incorpora bonificacions".

Concretament, s'han introduït canvis en les condicions per obtenir el títol de família nombrosa –a partir d’ara subjectes a la renda de tota la unitat familiar- que afavoriran rebaixes de fins als 75% en el tribut. També s'han aprovat rebaixes del 95% per als immobles d’ús residencial destinats a lloguer d’habitatge amb renda limitada per norma jurídica, així com una bonificació del 95% per als locals on es desenvolupin activitats econòmiques que siguin declarades d’especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, històric artístiques o de foment de l’ocupació. Així mateix ho detallava Mudarra durant la conversa mantinguda a Ràdio Cubelles.

Una altra de les ordenances modificades és la número 30 que proposa l’aplicació d’un recàrrec del 50% sobre l’IBI dels habitatges buits durant més de dos anys sense justificació propietat de grans tenidors, com entitats financeres i fons voltors.

Aquesta modificació es va aprovar en el ple extraordinari de dimarts 2 de novembre, amb el vot a favor de govern, PSC i JuntsXCub i l’oposició de Cs.

 

"L'Ajuntament fa uns anys que no augmenta el rebut de l'IBI ni els altres impostos i taxes municipals", ha explicat el regidor d'Hisenda, que destaca que el Govern no apujarà els impostos i les taxes municipals l’exercici 2022 en un gest de contenció tributària que mantindrà el gravamen sobre les economies familiars en l’any post pandèmia. Reconeix que "caldrà treballar molt per quadrar el pressupost municipal 2022" donat que "les despeses municipals són cada vegada més grans".

 

Afectació als ajuntaments de la sentència sobre l'impost de plusvàlua

El regidor ha aprofitat la seva estada a l'emissora per parlar sobre l'afectació als ajuntaments de la sentència sobre l'impost de plusvàlua i de quina manera pot afectar a les arques municipals. En aquest sentit, ha dit que "si Cubelles deixés de percebre aquest impost deixaria d'ingressar al voltant d'un milió d'euros (9% dels ingressos)". 

En un moment en què els pressupostos municipals i les ordenances fiscals per a l'any que ve ja estan aprovats o en vies de fer-ho, des de les alcaldies d'arrreu reclamen a l'Estat que mogui fitxa mentre el ministeri d’Hisenda ha contestat, en un comunicat, que a l’espera d’analitzar la sentència, revisarà aquest impost per assegurar-se que és constitucional i garantir els ingressos municipals. 

 

Rebaixa de la taxa de l’aigua                   

Finalment, s'ha modificat l'ordenança fiscal 21 relativa a la taxa de subministrament d'aigua per a l’exercici 2022 que es va reduir en un 21%. La rebaixa resulta de l’augment de l’amortització del crèdit de 800.000 euros que l'Ajuntament va demanar el 2009 mitjançant un conveni amb la Mancomunitat Penedès-Garraf per connectar la vila a la xarxa d’Aigües Ter Llobregat (ATLL). Aquest punt es va aprovar amb el vot a favor del govern; l’abstenció de JuntsXCub i la regidora Renata Bedós i l’oposició de la resta d’electes del PSC i Cs.

 

Durant l'entrevista a Ràdio Cubelles, el regidor d'Hisenda, Raül Mudarra, assegura no entendre el vot contrari del PSC quan ve d'un conveni aprovat pels socialistes i governava l'alcaldessa Maria LLuïsa Romero, i menys quan això suposa una rebaixa de la taxa de l'aigua

A més, Mudarra, encara ho enten menys quan diu hi va haver una Comissió Informativa prèvia al ple per aclarir i treballar plegats aquest i d'altres temes de la sessió.

Finalment, el regidor d'Hisenda ha volgut aclarir perquè es va convocar un ple extraordinari per aprovar la modificació de les ordenances fiscals.

La conversa sencera es pot recuperar a la carta des del portal web (radiocubelles.cat).

 

 

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles