2 de novembre de 2021
En els darrers 10 anys de funcionament del programa ja han participat més de 48.000 alumnes que han creat 2000 cooperatives escolars de 105 municipis. Enguany participen 8900 escolars de més de 225 escoles de la província
El passat 15 d'octubre, de manera telemàtica, es va portar a terme la celebració de la jornada del programa CuEmE 21-22 sota el títol: “Què faràs en el marc del CuEmE per impulsar l’agenda 2030?”. La jornada va servir per donar el tret de sortida a l'11a edició del programa Cultura Emprenedora a l’Escola organitzada per la Diputació de Barcelona.
A través del CuEmE i durant un curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i agents socials de la seva localitat. S’utilitza la metodologia del treball per projectes, amb la qual s’intenta reforçar valors com la solidaritat, la igualtat d’oportunitats i l’equitat, alhora que constitueix una eina d’inclusió social.
A la trobada hi van participar per part de la Diputació de Barcelona, la vicepresidenta quarta, Núria Parlón; la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, Eva Menor, i el diputat de Joventut, Javier Silva. També hi va estar present Pastora Martínez-Sámper, vicerectora de Globalització i Cooperació de la Universitat Oberta de Catalunya, amb la ponència “L’educació com a motor de l’Agenda 2030”. Durant la seva intervenció, Núria Parlón, ha subratllat com aquesta edició del programa implica «un nou repte alhora d’implantar els objectius de l’Agenda 2030, dins un escenari d’una nova cultura planetària al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible».
De la seva banda, Eva Menor ha coincidit també en destacar la importància de «treballar l’Agenda 2030, a través del CuEmE com una gran oportunitat des d’un dels programes de més èxit de la corporació. Una manera adient de crear sinèrgies i treballar de manera conjunta per fer que el programa vagi més enllà de l’escola i arribi a tot el territori».
Per últim, Javier Silva ha incidit en que aquesta nova edició del CuEmE «representa un nou pas amb noves actuacions per potenciar la formació, la igualtat de gènere o el consum responsable, entre altres objectius de l’Agenda 2030» I ha volgut «encoratjar als 9 municipis i 21 escoles noves que s’han incorporat enguany en aquest projecte engrescador, i on treballar amb els més petits és un al·licient i una responsabilitat per a tots nosaltres».
Des dels seus inicis, el curs 2011-12, estava alineat amb els valors i fonaments dels Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS, però aquest curs s’ha volgut fer un pas més endavant, i incorporar algunes actuacions per treballar el programa de forma més explícita, incorporant l’Agenda 2030 i el Desenvolupament sostenible com a contingut a treballar amb els agents del Programa al llarg del curs, posar l’accent en la igualtat de gènere i la coeducació, especialment en la formació i el focus en la producció i el consum responsable, en les diferents fases del projecte.
En aquesta edició s’han incorporat 9 municipis més: Barberà del Vallès, Caldes de Montbui, Corbera, Masquefa, Matadepera, Teià, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Pere de Riudebitlles, Subirats, i 21 escoles.
CuEmE es va iniciar el curs 2011-112 amb una prova pilot amb 7 escoles de 7 municipis. Actualment en té un pressupost anual de 75.000€. Per al curs 2021-22 està previst que hi participin: 54 ens locals, 98 municipis, 229 escoles, 394 cooperatives i 8.900 alumnes.
El programa fomenta les competències bàsiques –des de la lingüística a la matemàtica passant per totes les altres–, ja que suposa una combinació d’habilitats pràctiques, coneixements, motivació, valors ètics, actituds, emocions, i altres components socials i de comportament que es mobilitzen conjuntament per aconseguir una acció eficaç i que les persones puguin aconseguir el seu ple desenvolupament personal, social i professional.
Al llarg d’aquests 10 anys han passat pel programa 50 ens locals, més de 48.000 alumnes que han creat 2.000 cooperatives de 105 municipis de la província, el 40 % dels quals tenen escola.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon, especialment, a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.