Finalitza la campanya de conservació del corriol camanegre del GEPEC-EdC

3 de setembre de 2021


L’entitat ha actuat per millorar els hàbitats d’aquest petit ocell vulnerable i per protegir l’espècie que nidifica al litoral català. A Cubelles, de les nou postes han sobreviscut tres polls i han participat prop d'una trentena de voluntaris/es

Xavier Pedro del GEPEC-EdC

 

Amb l’arribada del mes de setembre, molts dels polls de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) nascuts al litoral català comencen a alçar el vol cap a indrets més càlids o zones més tranquil·les. El corriol camanegre és un petit ocell vulnerable i escàs, que nidifica a la sorra de les platges catalanes. Aquesta espècie s'enfronta a greus problemes de conservació com ara la pèrdua i deteriorament del seu hàbitat, afortunadament, des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) han actuat des del mes març fins al setembre per protegir aquesta espècie.

 

Gràcies a la tasca de l’entitat i més de 110 Voluntaris han sobreviscut 23 polls de corriol camanegre en les poblacions i platges on s'ha dut a terme la campanya de conservació. A Cubelles, de les nou postes han sobreviscut tres polls i han participat prop d'una trentena de voluntaris/es. Les xifres d'enguany no són tan bones com les de l'any passat quan hi van haver set postes i van sobreviure sis polls. Segons ha explicat Xavier Pedro, responsable del projecte tècnic, l'any passat les platges van estar més tranquil·les a causa de la pandèmia i el tancament d'algunes de les platges com la de les Gavines on aquesta au va trobar la seu habitat. En declaracions a Ràdio Cubelles, Xavier Pedro donava en xifres la valoració de la campanya de conservació del corriol a Cubelles.

Des de l'entitat no valoren negativament aquestes xifres, donat que s'ha notat una millora en la percepció de la gent en la convivència d'aquesta au a les platges.

Les dades i els estudis realitzats per al GEPEC-EdC s'envien a la Generalitat de Catalunya.

 

El corriol camanegre cria preferentment en espais oberts de platges i zones humides litorals. Té la particularitat que pon els ous a la sorra de les platges urbanes, i no als arbres i arbustos com altres ocells. Actualment, el corriol camanegre pateix un declivi de les seves poblacions i es troba greument amenaçat per la pèrdua d'hàbitat; pel pas de maquinària i persones, i per la pressió de gossos sense lligar i gats a les platges. A causa de totes aquestes amenaces i del declivi de les seves poblacions, l'espècie està catalogada com a vulnerable segons la IUCN Red List of Threatened Species.
 
Des del GEPEC-EdC, ja fa 36 anys que treballen per la protecció d’aquesta espècie: protegint el seu ecosistema, aconseguint zones protegides legalment i millorant l’hàbitat de l’espècie. L’any 2020 es va iniciar el projecte de conservació del corriol per determinar i protegir les zones de nidificació i alimentació d’aquesta espècie des del Garraf fins a les Terres de l’Ebre i estudiar així l’evolució any rere any de les característiques i tendències de les seves poblacions. Enguany, l’entitat ha signat diferents convenis de col·laboració amb els ajuntaments de Sitges (Garraf), Cubelles (Garraf), Cunit (Baix Penedès), Calafell (Baix Penedès), Torredembarra (Tarragonès) i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp). Els convenis garanteixen el seguiment de les poblacions de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i corriol petit (Charadrius dubius) a les platges urbanes dels diferents municipis i assegura la protecció física dels nius amb la instal·lació de gabions metàl·lics per evitar la predació dels ous per part d’altres espècies i zones abalisades per oferir tranquil·litat a totes les postes localitzades i les seves cries.
 
  
Una altra part essencial del projecte és l’educació i sensibilització ambiental. S’han realitzat diferents tallers amb escoles que es repetiran anualment, també tallers familiars i s’han creat recursos pedagògics per a docents i alumnes. Per exemple, al juny es va organitzar una recollida de brossa a platges habitades pel corriol. També s’ha organitzat un concurs de dibuix infantil i un concurs fotogràfic per a adults per conscienciar petits i grans sobre la necessitat de conservar aquesta espècie i de tenir unes platges renaturalitzades.
 
In situ, s’ha instal·lat cartelleria en totes les platges on podem trobar aquest ocell. En aquestes mateixes platges, també s’ha format a la ciutadania i a treballadors de diversos ajuntaments costaners.
 
Fins i tot, s'ha gravat i editat un vídeo informatiu sobre el projecte de conservació del corriol camanegre, perquè les persones puguin veure amb els seus propis ulls la tasca del GEPEC-EdC.

 

 


  • Voluntariat Gepec.jpg
  • Corriol Camanegre 1.jpg
  • Corriol Camanegre 2.jpg
  • ALCALDESSA RESPON
  • L'informatiu
  • RÀDIO A LA CARTA
  • canal you tube
  • col·labora
  • Butlletins correu
  • des de 1981
  • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
  • ESPECIAL BIBLIOTECA
  • història eleccions 1970-2019
  • paulina 100 anys
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles