S'activa un nou sistema de recollida de cartrons porta a porta als comerços de la façana marítima

9 d'agost de 2021


La iniciativa, que pretén descongestionar els contenidors de paper de la resta d’usuaris en una època de creixement de l’activitat, estarà en marxa fins al 15 de setembre

L’Ajuntament de Cubelles ha posat en marxa aquest estiu un nou sistema de recollida de cartrons als comerços de la façana marítima, des del torrent de Santa Maria i fins a Les Salines. El servei va iniciar-se el 15 de juny i s’allargarà fins al 15 de setembre. Consisteix en la visita porta a porta a cada establiment de la primera línia de mar dos cops a la setmana de dos operaris que, acompanyats d’un vehicle bicompartimentat, s’encarreguen d’aplegar els residus degudament lligats i endreçats. D’aquesta manera, els comerciants, que ja havien estat informats prèviament, s’estalvien el seu dipòsit i, a la vegada, es descongestionen els contenidors habilitats per a la recollida del cartró justament en un època en què la generació de deixalles augmenta considerablement per l’augment de població i de l’activitat dels negocis de la zona. En declaracions a Ràdio Cubelles, Josep Maria Hugué, primer tinent d'alcalde i regidor de Medi ambient i d'Espai públic ha detallat en què consisteix aquesta acció.

De moment, enguany s’ha aprovat un contracte amb la companyia Cespa per un import total de 16.395,54 euros (IVA inclòs), mentre que des de la regidoria de Medi ambient, encapçalada pel primer tinent d’alcalde, Josep Maria Hugué, ja s’està treballant en la licitació del seu servei de cara a l’estiu 2022. La iniciativa s’emmarca en el pla de mesures transversals endegades des de l’Ajuntament de la vila, amb l’objectiu de millorar i incentivar la recollida selectiva i potenciar la sostenibilitat natural del municipi.

 

El nou contracte de per a la implantació del nou sistema de la brossa en fase de redacció dels plecs per a la seva licitació

L'Ajuntament i la Mancomunitat s'ha reunit recentment per parlar del contracte per a la implantació del nou sistema de recollida de la brossa. Durant la conversa mantinguda a Ràdio Cubelles, Josep Maria Hugué, ha apuntat que en una trobada celebrada ara fa uns nou dies amb la Mancomunitat, l'ens intermunicipal els ha explicat que el nou sistema de recollida amb contenidors intel·ligents està actualment en la fase de redacció dels plecs per a la licitació del contracte de recollida dels municipis adherits al servei de residus. La seva posada en marxa es preveu cap a finals d'any. L’objectiu d'aquest canvi en el model de recollida és aprofitar els avantatges de la tecnologia per a una major eficiència i optimització dels serveis públics, que permeti millorar els índexs de reciclatge i aprofundir en les polítiques de sostenibilitat econòmica i ambiental. 

Altres municipis com ara Sant Pere de Ribes o els Monjos ja han posat a prova aquest nou sistema de recollida de la brossa. Això, ha dit el regidor Josep Maria Hugué, ha servit "per recopilar informació que ens fa veure que és una bona solució i un bon sistema per avançar en aquest canvi de model que busca augmentar la recollida de l’orgànica alhora que fer disminuir la fracció de rebuig, així com potenciar la correcta separació dels residus en origen-és a dir, a les llars i comerços- i millorar l’eficiència i la seva recuperació.

 

Cal tenir en compte que la fracció orgànica representa actualment el 35% del contingut en pes de la bossa de les escombraries domèstiques que es llancen al contenidor del rebuig. Aquest 35% s’hauria de dipositar correctament al contenidor marró. En conseqüència, el no fer-ho bé comporta penalitzacions econòmiques al municipi per part de l’Agència de Residus de Catalunya en considerar-se impropis (residus no seleccionats que es porten a l’abocador).

 

Cada tona d’impropis de més suposa, a banda de la repercussió mediambiental, una notable sanció econòmica que fa incrementar els costos de gestió. Millorar en el reciclatge és un dels reptes més importants que tenen tant la Mancomunitat com l'Ajuntament que volen recuperar més residus. L'objectiu seria arribar al 50%-60% de reciclatge, que és el que demana la Unió Europea de cara als anys vinents. A dia d’avui s'està en el 40%.

 

La voluntat de l’Ajuntament de Cubelles i la Mancomunitat Penedès Garraf és que s’implementi un nou mecanisme de gestió de residus que s’adapti a les necessitats i característiques de cada barri per tal de millorar-ne l’eficiència i elevar progressivament el percentatge de recollida selectiva a la vila. Per assolir-ho, l’objectiu passa per combinar el sistema de porta a porta al nucli antic amb la instal·lació a la resta del municipi de contenidors amb lectors de targetes intel·ligents que verificaran si s’hi ha abocat la fracció corresponent el dia establert.

 

El regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué, ha insistit en la necessitat de seguir treballant per tal que la població faci un ús responsable dels contenidors, tot gestionant correctament els residus domèstics i evitant els actes d’incivisme que suposa dipositar els residus fora dels espais específicament determinats.  


 • contenidors-paper-cartro-0308-8.jpg
 • Passeig Marítim Cubelles.jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles