L’ACA preveu construir una dessalinitzadora a Cubelles en el període 2022-2027

2 de juliol de 2021


El nou Pla de gestió de les conques internes i el Programa de mesures de l'ACA pels propers anys recupera la creació d’una nova planta dessalinitzadora a la conca del Foix dissenyada per produir 20 hm3/any. L'ACA recupera un projecte plantejat el 2009 i descartat el 2016.

L’ACA preveu la construcció d'una dessalinitzadora a Cubelles en el seu pla de gestió fins al 2027. Segons ha informat la Generalitat, el consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha impulsat aquest dimecres el Pla de gestió de les conques internes i el seu Programa de mesures per al període 2022-2027. Dins de les inversions, l’agència apunta que vol destinar més de 369 milions d’euros per a millorar l’abastament d’aigua, potenciant la producció d’aigua dessalinitzada. En aquest sentit, planifica l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, passant dels 20 als 80 hm3/any, i la creació d’una nova planta a la conca del Foix, dissenyada per produir 20 hm3/any, que s’ubicaria a Cubelles. Una informació que els responsables de l'ACA ja van donar personalment al govern municipal en una trobada el desembre passat. A banda, la Generalitat també va incloure aquesta planta dessalinitzadora entre els projectes que opten als fons Next Generation EU.

 

De fet, l’ACA ja havia inclós la creació d'una dessalinitzadora de la conca del Foix a Cubelles en el seu pla del període 2009 – 2015. Després de descartar la planta dessalinitzadora de Cubelles en la planificació posterior, del 2016 – 2021, ara l’organisme català de gestió de l’aigua torna a plantejar una planta d'aquest tipus que s’ubicaria a Cubelles i serviria per abastir d'aigua la zona en un futur proper en què ja es preveu una reducció notable de les pluges. Ho consideren una política d’adaptació al canvi climàtic que anirà a més els propers anys.

 

En total, durant el període 2022-2027 i arreu del Principat, l’ACA preveu invertir prop de 2.400 milions d’euros, 1.400 dels quals seran aportats per l’Agència mateixa. La Generalitat apunta que el pla gairebé triplica la inversió del pla que està actualment en vigor (2016-21).


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles