Primera prova del Vòrtex amb les pluges d’aquest dissabte

11 de novembre de 2020


Segons el regidor de Medi Ambient, Josep Ma Hugué, es tracta d'un sistema complex que s'acabarà d'ajustar amb el temps. Per la seva banda, Fauna de Cubelles qüestiona l’eficàcia del sobreeixidor nou i denuncia que l’aigua que s’aboca contamina el riu igualment.

L’Ajuntament ja ha posat en funcionament el Vòrtex, el sistema hidràulic que ha de permetre reduir els sobreeximents al Foix quan plou. Es tracta d'una instal·lació que es va començar a construir ara fa un any, que va quedar enllestida aquest setembre passat i que fins fa poc estava pendent de la connexió elèctrica definitiva, que un cop resolta fa pocs dies, ha permès als tècnics posar-la en funcionament aquest dissabte. L’obra ha tingut un cost aproximat 1.300.000 €, amb un sobrecost final d’uns 106.000 euros per diversos imprevistos.

 

Aquest dissabte passat, aprofitant la pluja d'intensitat moderada, els tècnics han fet les primeres comprovacions sobre el terreny i han provat el sobreeixidor nou, que era la primera vegada que es posava en marxa. El regidor de Medi Ambient, Josep Ma Hugué, ha assegurat a Ràdio Cubelles que es tracta d’un sistema complex que s'ha d'anar ajustant.

En aquesta primera prova no s'ha pogut evitar la inundació habitual a la part més baixa del pas de sota la via. Segons el regidor Josep Ma Hugué, un cop estigui tot ben ajustat, la instal·lació hauria de ser capaç d’absorbir tota l’aigua en condicions normals.

Per la seva banda, l’entitat mediambientalista Fauna de Cubelles qüestiona l’eficàcia d’aquesta obra. En declaracions al programa Cubelles a les 10, Carles Rios, president de Fauna, ha explicat que aquest dissabte ha observat el funcionament de la instal·lació i considera que l’obra no solucionarà els problemes de contaminació del Foix perquè se seguiran abocant aigües fecals.

El president de Fauna també ha posat en dubte que la instal·lació nova es pugui ajustar prou com per engolir la quantitat d’aigua que va a parar en aquell punt. Segons Carles Rios, aquest dissabte, els tècnics que hi havia sobre el terreny no ho han pogut fer funcionar correctament.

Des del punt de vista de Fauna, la solució per evitar la contaminació del riu passa per recollir les aigües de pluja per separat de les clavegueres.

El sistema Vòrtex és pioner a Catalunya i, segons l’Ajuntament, ha de servir per separar els residus sòlids dels líquids abans que l’aigua barrejada vagi a parar al riu. Uns abocaments que d’aquesta manera complirien amb els estàndards de qualitat que haurien marcat l’Agència Catalana de l’Aigua i el departament de Medi Ambient de la Generalitat.

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles