El debat sobre les ocupacions il·legals ha centrat bona part del ple municipal

16 de setembre de 2020


El ple en format telemàtic també ha fet costat als treballadors en vaga de Saint Gobain i Bosch davant l’amenaça de tancament.

Resum del ple municipal ordinari de setembre

 

El debat sobre les ocupacions il·legals ha centrat bona part del ple municipal celebrat a distància aquest dimarts. Una moció presentada per Ciutadans ha generat un debat intens entre el govern local i la CUP, d’una banda, i Ciutadans i el PSC, de l’altra. L’alcaldessa Rosa Fonoll i la regidora de Benestar Social, Alexandra Corvillo, han exposat la feina feta per abordar un cas concret, als blocs del Licorella, que ha obtingut molta atenció mediàtica aquest estiu. Segons l’executiu, però, les dades posen de manifest que les ocupacions il·legals no s’han incrementat els darrers mesos a Cubelles, que els casos vulnerables reben l'atenció dels serveis socials i les ocupacions problemàtiques estan vigilades per la Policia Local.

 

Manuel Martínez, portaveu de Ciutadans, ha reivindicat el dret a la propietat privada i ha definit segons quines polítiques d'habitatge de "chavistes".

L’alcaldessa Rosa Fonoll ha exposat les dades que ha recollit la Policia Local i els Mossos d'Esquadra durant els mesos de juliol i agost i ha destacat que estan molt per sota d'altres indrets del país.

 

Un punt de vista que ha comptat amb el suport de la CUP. Dani Pèrez, regidor de la Cup, ha advertit del que considera un ús partidista del tema de les ocupacions.

El PSC ha optat per l’abstenció i ha reclamat al govern una reunió per parlar del cas dels veïns del Licorella que estaria pendent des de fa quatre mesos. Renata Bedós, portaveu del PSC.

La regidora de Benestar Social, Alexandra Corvillo, ha respost a Renata Bedós que com a presidenta de l’àrea de serveis a les persones del Consell Comarcal tampoc no hauria donat suport a l’Ajuntament de Cubelles en aquest problema en concret. A més, Corvillo ha qualificat el to de les preguntes dels socialistes sobre les ocupacions de tenir un "perfil feixista".

Finalment la moció sobre les ocupacions il·legals ha estat rebutjada amb els 12 vots en contra d’Unitat Cubellenca, ERC, Junts per Cubelles, Cubelles en Comú Podem i la CUP, les abstencions dels 3 regidors del PSC i només dos vots a favor de Ciutadans.

 

En canvi, sí que ha quedat aprovada una altra moció en què el ple de Cubelles ha fet costat als treballadors en vaga de Saint Gobain i Bosch davant l’amenaça de tancament. Tots els partits excepte Ciutadans han aprovat una moció que demana la creació d’un grup de treball per la reindustrialització de la Vegueria del Penedès, que torna a reclamar el desplegament de l’administració de la Generalitat al territori i que dóna suport a les mobilitzacions dels treballadors. El text ha estat presentat per Junts per Cubelles. El seu portaveu, Robert Monzinis, ha defensat la proposta en el ple telemàtic d’aquest dimarts.

Des de Cubelles en Comú Podem han reclamat diverses esmenes que han estat acceptades i incorporades a la moció. Tots els partits han apuntat la necessitat de mantenir els llocs de treball i de garantir el sector industrial a la zona.

 

En la mateixa sessió telemàtica d’aquest dimarts també ha rebut el suport majoritari del ple una moció promoguda pel l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya que reivindica la suficiència financera dels ajuntaments. El regidor d’Hisenda, Raül Mudarra, ha explicat els entrebancs legals amb què es troben.

La moció ha estat aprovada amb els 12 vots a favor d’Unitat Cubellenca, Esquerra Republicana, Junts per Cubelles, Cubelles en Comú Podem i la Cup, l’abstenció del PSC i el vot en contra de Ciutadans.

 

En relació amb la moció tmabé s'ha comentat en el ple que, per la seva banda, aquest dilluns, el govern espanyol ha fet pública una nota de premsa en què afirma que està elaborant un decret nou, que descarta les mesures que afectaven els romanents de tresoreria, però que suspendrà la regla de despesa del 2020, que permetrà l’ús del superàvit del 2019 aquest any i també deixarà que es podran allargar fins el 2021 els projectes finançats amb superàvit del 2018.

 

La resta de mocions debatudes en el ple, dues més presentades per Ciutadans, han estat rebutjades. Un dels textos ha posat sobre la taula la intervenció dels estalvis dels ajuntaments per part del govern espanyol i una segona proposta s’ha centrat en el transfuguisme.

 

A banda de les mocions, que han ocupat la major part del temps, en la sessió plenària d’aquest dimarts també s’han aprovat tràmits com la modificació de la relació de llocs de treball de l'Ajuntament, la massa salarial laboral vinculada al pressupost 2020 i una multa per infraccions de l’ordenança d’animals de companyia.


 • ple-setembre-2020.jpg

Enllaços relacionats

 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles