Visita guiada al castell i al nucli antic per la Festa de la Verema

27 d'agost de 2019


L'activitat es realitzada els dies 7 i 8 de setembre, a les 12:00 h. Les inscripcions són gratuïtes i estan obertes fins a exhaurir les places

Jordi Pérez, d'Art i Gestió Cultural (cliqueu sobre l'enllaç)

Una de les propostes culturals de la Festa de la Verema són les visites al castell i al nucli antic que tindran lloc els dies 7 i 8 de setembre. L'activitat es tancarà amb la degustació d'una copa de cava a la plaça del Mercat on hi hauran els actes de la Festa de la Verema. Els assistents podran gaudir de les degustacions gastronòmiques i de vi o cava de productors del territori així com de les actuacions musicals i activitats infantils. 

 

Les visites guiades es faran a les 12.00 h.  Cal inscripció prèvia. Inscripcions a partir del 19 d'agost. Places limitades. 

 

Formulari d'inscripció per la visita guiada al Castell i nucli antic - Inscriu-te Dissabte 7 de setembre

 

Formulari d'inscripció per la visita guiada al Castell i nucli antic - Inscriu-te Diumenge 8 de setembre

 

Història del Castell

El castell de Cubelles és una fortificació mil·lenària edificada sobre una antiga vil·la romana que es caracteritza per ser un dels principals senyals d’identitat del poble. Avui en dia, es troba en procés de restauració tot i que una part de les seves instal·lacions, fonamentalment la planta baixa i el primer pis –coneguda com a planta noble- ja es poden visitar i acullen diverses activitats i esdeveniments al llarg de l’any.

 

El primer document que en fa referència data del 16 d’agost de 1041, en el testament de Gombau de Besora, senyor del terme de Cubelles. Durant força temps, però, els reis catalans anirien comprant i venent-se el castell en funció de si tenien diners o no per pagar les seves guerres. Tot plegat provocava una gran desesperació entre els habitants de la vila, que veien com el seu vassallatge variava en funció dels interessos de monarques i senyors feudals.


Conforme passaven els segles la fortificació va anar experimentat diverses reformes fins que el 1674, el reconegut arquitecte fra Josep de la Concepció li acabaria conferint la seva imatge actual convertint-la en un palauet de planta rectangular i tres pisos. El castell, amb tot, conservaria un dels seus elements més característics i peculiars: la torre semicilíndrica que s’amaga a la part posterior del cos  principal. La remodelació va quedar coronada amb un gran escut heràldic de la família Llupià, esculpit al capdamunt de la porta d’entrada.

 

A banda de gaudir d’una gran riquesa arquitectònica, una de les darreres reformes va servir per reivindicar diversos grafits, alguns de dimensions considerables, que tenen un elevat valor històric i artístic. Els historiadors situen l’origen d’aquests dibuixos, alguns dels més importants ubicats a la planta noble del castell, al segle XVIII. L’any 1949, l’edifici fou declarat Bé d’Interès Cultural i el 1988 fou adquirit per l’Ajuntament, que el 1993 signà un conveni amb la Diputació de Barcelona per tal que aquesta institució es fes càrrec de la seva restauració. Habitat per masovers fins al 1976, actualment acull l’Oficina de Turisme i l’Exposició Permanent d’en Charlie Rivel. 

 

Text: Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles