El comitè de treballadors de l’Ajuntament denuncia que el govern local defensa les mateixes polítiques laborals del PP

26 de juliol de 2018


Els treballadors municipals critiquen que el govern no vulgui recuperar les 35 hores setmanals de jornada laboral perdudes amb el “decretazo” del govern de Mariano Rajoy l’any 2012.

Els representants dels treballadors de l’Ajuntament han publicat un comunicat on expliquen que el govern municipal hauria ajornat fins al setembre la discussió sobre la recuperació de les 35 hores setmanals. Els sindicats consideren que l’Ajuntament de Cubelles hagués pogut recuperar les 35 hores que estan acordades per conveni des de l’entrada en vigor dels pressupostos de l’estat el 4 de juliol passat. Tanmateix, segons els treballadors, el govern d’UC, CiU, ERC, ICV i el senyor Écija prefereix mantenir les polítiques laborals decretades pel PP i demana traslladar la discussió sobre la jornada laboral al setembre i negociar també el complement de productivitat. El Comitè denuncia que les 35 hores són un dret recollit en els acords del conveni laboral vigent que s’haguessin pogut recuperar a partir del 4 de juliol tal com han fet d'altres ajuntaments. Des del punt de vista dels treballadors el retorn a les 35 hores setmanals no és negociable si no que s’han de restituir, com tots els drets perduts. Amb tot, el Comitè de treballadors ha convocat una mesa negociadora pel 3 de setembre i una assemblea de treballadors pel dia 5 per informar a tota la plantilla sobre les negociacions.

 

El govern local encara no ha respost el comunicat dels treballadors que aduntem a continuació:

 

El Comitè Unificat de Treballadors (CUT) de l’Ajuntament de Cubelles vol informar de les negociacions obertes amb els responsables polítics municipals envers l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat. Entre altres aspectes, els pressupostos contemplen un augment del 1,75 (1.5% de gener a juny i més 0.25 a partir del mes de juliol) del sou amb una única paga per recollir tots els endarreriments des del mes de gener i un 0,2 % per fons addicionals per plans o millores de la productivitat.
També és recull la possibilitat de tornar a la jornada laboral de 35 hores setmanals i la remuneració del 100% del sou en les incapacitats temporals (IT), entre altres.
El CUT va convocar una mesa negociadora per tal de discutir tots aquest temes amb la premissa de recuperar les condicions laborals perdudes amb un Decret Llei del Govern central (“Decretazo”) totalment desproporcionat i injust, que va suposar una pèrdua de poder adquisitiu a tots els treballadors públics.
En la primera trobada, i després d’escoltar quina era la postura del CUT, el govern municipal no va aportar cap element a la discussió. Van demanar poder traslladar la situació a la Junta de Treball abans de prendre una postura sobre la conversa. La primera reacció del CUT va ser de sorpresa, doncs a l’ordre del dia de la convocatòria ja s’apuntaven els temes que eren objecte de discussió. En aquesta tessitura, el CUT va sol·licitar una nova trobada just tres dies més tard.
Tal i com va expressar l’alcaldessa de Cubelles, el govern municipal per unanimitat havia decidit posposar les negociacions fins el mes de setembre, tot emplaçant al Comitè a una negociació global. Una postura, afirmen, compartida per tots els membres del Govern municipal. Per altra banda, el regidor de RRHH, José Manuel Écija, va explicar que en aquestes negociacions també inclourien l’inici de converses per a la modificació del complement de productivitat, del qual encara penja un reparament en nòmina. En aquest sentit, el regidor fins i tot va apuntar la possibilitat de negociar primer el complement de productivitat abans d’abordar la recuperació de les condicions laborals.
Aquest fet va provocar la finalització de la mesa, ja que el CUT no entrarà a negociar la recuperació d’unes condicions laborals que ens van ser arrabassades sense cap negociació possible. Abans però, el CUT va presentar el seu plantejament legal per recuperar les 35h setmanals:
L’article 19 del pacte de condicions i el Conveni Col·lectiu estableixen una jornada laboral de 35 hores setmanals
A la Llei 2/2012, de 29 de juny on s’aprova els Pressupostos Generals de l’Estat per 2012, la Disposició Addicional 71a establia que la jornada laboral no podria ser inferior a 37:30 hores.
Aquesta disposició deixava sense efecte l’article 19 del pacte de condicions i el Conveni Col·lectiu.
El 4/07/2018 entra en vigor la Llei 6/2018 referent a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per 2018 la qual obre la possibilitat de negociació d’una jornada ordinària distinta a l’anual amb mitjana de 37,30 hores setmanals ( únicament per les Administracions que hagin complert amb l’estabilitat pressupostària, deute pública i regla de despesa)
Per altra banda a la Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per 2018, deroga (anul·la) la Disposició Addicional 71a que establia que la jornada laboral no podria ser inferior a 37:30 hores quedant l’article 19 del pacte de condicions i el Conveni Col·lectiu vigent
Creiem que la jornada de 35 hores setmanals hauria de ser a partir del 4/07/2018 que és quan es publica Pressupostos Generals de l’Estat per 2018 ja que la disposició que anul·lava l’article 19 del Conveni queda anul·lat i que l’Ajuntament de Cubelles compleix amb tot el que diu la Llei 6/2018
El CUT segueix esperant la proposta de complement de productivitat a la que es va comprometre a presentar el regidor de RRHH el passat mes d’abril, i resta a disposició per abordar aquesta negociació. Pel que fa a la restitució de la jornada laboral de 35 h. que marca el conveni: la única negociació possible per recuperar les condicions laborals perdudes és la de la seva aplicació.
El CUT ja ha presentat instància per convocar el primer dia laborable de setembre (dilluns 3 de setembre) la mesa negociadora. Per altra banda, també ha notificat la convocatòria d’una Assemblea de treballadors dos dies després (dimecres 5 de setembre) per tal d’informar a la plantilla de l’estat de les negociacions.
El CUT lamenta la falta de consideració del Govern local amb la situació laboral del treballadors municipals. Mentre altres administracions públiques estan restituint les condicions prèvies a la llei del govern del PP que va suposar una gran pèrdua de poder adquisitiu per a tots els treballadors, l’Ajuntament de Cubelles vol aprofitar-se de la situació per utilitzar-les en una negociació global.
Pel CUT, els drets injustament perduts no es negocien, es restitueixen.


 • Banderes ajuntament
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • Butlletins correu
 • canal you tube
 • història eleccions 1970-2019
 • des de 1981
 • col·labora
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles