El pla de vigilància d’incendis es manté en marxa tot l’estiu i fins l’1 de setembre a Cubelles

16 de juliol de 2018


Les accions previstes al municipi passen per millorar l’atenció en els punts més crítics, les zones boscoses properes a les urbanitzacions.

vehicles del pla de vigilancia

Entrevista a Juan Liñan (cliqueu a l'enllaç)

Cubelles és un dels 269 ajuntaments que col·laboren en la campanya de vigilància i informació contra incendis forestals (PVI). La campanya iniciada el 15 de juny durarà fins l'1 de setembre. La desenvolupa cada any la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal (ADF).

El PVI pretén reduir el nombre d'incendis a través d'una sensibilització als usuaris de les zones forestals. Alhora, es fa vigilància per detectar ràpidament i donar avís immediat als equips d'extinció. L’Ajuntament de Cubelles es va adherir al conveni l’any passat i fa una aportació econòmica de 143,69€, segons ha explicat Juan Líñan, sost inspector en cap de la Policia Local i responsable de Protecció Civil.

El Pla d'Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) és un dispositiu actiu durant els mesos d'estiu a la província de Barcelona que porta a terme un conjunt d'accions informatives, dissuasives i d'anticipació, adreçades a evitar l'inici dels incendis forestals. Els seus objectius són evitar l'inici dels incendis forestals a través de la dissuasió i la informació a la població; establir les eines i estratègies necessàries per a l'anticipació a l'inici i propagació d'un incendi forestal; detectar els incendis forestals el més ràpidament possible; i col·laborar amb els dispositius de prevenció i extinció d'altres institucions.

 

El PVI  s'organitza en tres sectors de prevenció amb unitats d'informació i vigilància mòbil distribuides pel territori i punts de guaita als espais naturals protegits. Cubelles compta amb dos efectius. L’horari del servei cobreix les hores de màxim perill d’incendi forestal, i és el comprès entre les 12:30 i les 19:30 hores, durant tots els dies de la setmana del període establert. La campanya contempla la possibilitat de l’allargament excepcional del dispositiu de les torres de guaita en cas que es donin condicions meteorològiques de sequera extrema i sense previsions de pluja per finals d’agost.

Juan Líñan, sost inspector en cap de la Policia Local i responsable de Protecció Civil.

 

El PVI es va iniciar l’any 1996 amb una prova pilot a la comarca de l’Alt Penedès i es va estendre a gairebé tots els municipis amb superfície forestal de la província l’any 2000. En aquestes dues dècades s’ha constatat una sensibilització de la ciutadania i una disminució molt marcada de les conductes de risc. S’evidencia també la gran importància que té informar de la normativa de prevenció d’incendis forestals a la ciutadania per tal de disminuir les conductes de risc. Juan Liñan ha parlat de la tasca d’aquests informadors.

A més, el PVI disposa de torres de guaita ubicades a llocs estratègics, amb guaites que amplien i donen informació de qualitat, especificant la localització i les característiques de les columnes de fum. Els guaites, doncs, són figures claus per verificar‐les o descartar‐les, completant els avisos sovint poc concrets que reben els mitjans d’extinció procedents de particulars i altres fonts, estalviant‐ne així desplaçaments innecessaris. Properament es reforçarà el sistema de vigilància amb 19 càmeres a la província de Barcelona.

La campanya de vigilància i informació contra incendis forestals (PVI) que va començar el dia 15 de juny finalitzarà el dia 1 de setembre. 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles