Tot a punt pel "Tot un Món 2"

26 de juny de 2018


L'espectacle tindrà lloc aquest dissabte 30 de Juny, a partir de les 22.30h, davant del Castell

cartell TOT UN MÓN 2.jpg

 

L’espectacle "Tot un món 1" es va estrenar el 27 de juliol de 2012 com a acte d’obertura de la Festa Major Petita, amb una massiva assistència de públic. En aquella ocasió, unes 800 persones van omplir la plaça del Centre Social. Ara es recupera l'espectacle, amb una actualització dels textos i un muntatge més espectacular.

 

La història

Sovint caminem per carrers dels què coneixem el seu nom, però no el que significa aquest nom. "Tot un Món"  fa un recorregut narratiu per diferents carrers de Cubelles  per aturar-se en cadascun d’ells i parlar sobre el significat del seu nom. Qui era Joan Roig i Piera?, el Dr. Estapé? o Abdó Almirall?. Què amagaven els murs de Can Travé, la mansió més senyorial del municipi?  O, va existir de debò el bandoler de Rocacrespa?. Històries i llegendes que formen part del saber popular però que molts desconeixem, escrits de cubellencs que van plasmar sobre el paper les vivències de la seva època aniran sorgint al llarg del recorregut. L’espectacle culmina quan el passeig imaginari arriba a la plaça del Castell, on s’està representant l’obra, i ho farà amb un vídeo mapping a la façana on es mostraran alguns del 298 grafits, datats al voltant del 1768, que s’han descobert a les seves estances. Els dibuixos mostren escenes  quotidianes d’aquella època.  Els vaixells que solcaven el litoral cubellenc, en alguns casos dibuixats amb una precisió extraordinària, militars, pirates, capellans, forcats, alguna donzella misteriosa  i també alguna frase força enigmàtica.

 

Els grafits

L’any 1989, l’Ajuntament de Cubelles va comprar el castell als marquesos d’Alfarràs. A partir del gener de 1993, l’SPAL, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació, hi va realitzar una sèrie d’estudis i treballs de restauració, entre els quals va destacar l’estudi dels grafits del segle XVIII de les golfes i del darrer tram de l’escala que hi condueix.

L’estudi s’ha fomentat amb un inventari realitzat amb fitxes d’una base de dades, on els grafits s’han numerat, classificat i estudiat. El 2015 el SPAL, a petició de l’Ajuntament, va realitzar les obres d’adequació a la visita pública de la segona planta del Castell; unes visites teatralitzades que ara es poden fer regularment tots els mesos; però també de manera puntual. I va ser llavors quan es van descobrir molts més grafits sota diferents capes de pintura.

 

Considerant la profusió de grafits per totes les estances, resulta evident que l’edifici, durant el segle XVIII, no va ser permanentment habitat ni pels seus propietaris ni pels masovers. I es pensa que l’autoria dels mateixos es podria atribuir a soldats de pas per aquestes terres.

El Castell va ser ocupat per tropes espanyoles, formades per soldats d’origen castellà i europeu, almenys durant la primera meitat del segle XVIII. I també hi van haver altres persones que van deixar la seva empremta en les parets mitjançant signatures i dibuixos.

 

La majoria de grafits es van fer el segle 18, però hi ha alguns de més antics, que es poden datar a l’època de la reforma del castell, entre 1673 i 1675. S’han inventariat 298 grafits i classificat per diferents temes. De tots ells, el xabec és un del vaixells més representats, inicialment va servir als pirates per fer incursions al llevant peninsular, i després com a embarcació de cabotatge o mercant. També hi ha d’altres tipus de representacions: Una dama i un Cavallé. Els motius arquitectònics del propi castell. Un retrat eqüestre, un paó real i una filosa i moltíssim més.

 

"Tot un Món" és una producció de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles. Es tracta d'un muntatge multimèdia en què participen Pere Sallent, Iolanda Milà, Xavi Toscano i Salvador Estalella, com a narradors. Hi participen: el cantautor Kikus Costa, el ballarí David Madrigal “el Madri”, els campaners de Cubelles, l’Agrupació de Balls Populars i la Camerata Eduard Toldrà. La direcció musical va a càrrec d’Edmon Colomer; i la direcció de l’espectacle i el guió de Josep Lluís Villanueva. Mentre que els ajudants de direcció són Carme Rigol, Yoli García, Cinto Bel.

 


 • cartell TOT UN MÓN 2.jpg
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • Butlletins correu
 • canal you tube
 • història eleccions 1970-2019
 • des de 1981
 • col·labora
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles