Dos pollets de corriol camanegre sobreviuen la temporada de cria a Cubelles

15 de setembre de 2022


Els tècnics del GEPEC han detectat fins a 9 postes i 25 ous a les platges cubellenques, unes xifres semblants a les del 2021.

Entrevista a Xavier Pedro, tècnic del GEPEC

 

Dos pollets de corriol camanegre han superat la temporada de cria a les platges de Cubelles. Els tècnics del GEPEC han detectat fins a 9 postes i 25 ous a les platges cubellenques. El resultat final ha estat la supervivència de dos exemplars volanders, amb uns trenta dies de vida. L’any 2021 segons les dades del GEPEC van arribar a volanders tres pollets, un més que aquest 2022.

 

El corriol camanegre, que fa el niu a la sorra de la platja, es considera una espècie vulnerable i des del GEPEC treballen amb diversos municipis com Cubelles, Cunit, Calafell, Torredembarra i Sitges per tal de controlar-ne la població i millorar-ne les condicions. El projecte compta amb la col·laboració d’un centenar de voluntaris i també se signen convenis amb els Ajuntaments.

 

Xavier Pedro, tècnic del GEPEC, ha confirmat les dades del corriol camanegre a Cubelles i ha valorat així la conclusió de la temporada.

 

Actualment, el corriol camanegre pateix un declivi de les seves poblacions i es troba greument amenaçat per la pèrdua d'hàbitat; pel pas de maquinària i persones a les platges, i pels gossos sense lligar i els gats, tant domèstics com de colònies, que ataquen els pollets.

 

En el cas de Cubelles, Xavier Pedro, tècnic del GEPEC, comenta que molts ous són víctimes de les garses que fan el niu a les palmeres del passeig.

 

Segons el GEPEC, la pèrdua de postes en determinades zones alerta de la necessitat de tenir platges més naturals i vives i fomentar el respecte per l’hàbitat d’espècies que no tenen cap més lloc on criar.

 

Xavier Pedro, tècnic del GEPEC, veu que cada vegada les administracions ho tenen més en compte i això ha permès tenir una població estable de corriols en aquesta zona del Garraf i el Baix Penedès.

 

L’entitat ecologista també recorda que, amb les xifres de supervivència resultants d’aquesta temporada, es corre el risc de perdre les poblacions establertes en determinades zones de nidificació durant anys, si no es prenen mesures exhaustives de conservació d’aquests espais. I en un comunicat apunten que “no s’ha d’oblidar que les platges són, abans que un espai d’oci i lleure, un ecosistema”.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles