L'Ajuntament renegocia les condicions de la promoció de pisos de lloguer social i construirà 124 habitatges en una única fase

5 d'agost de 2022


El govern municipal calcula que a finals d'any podria estar tramitada la llicència d'obres i iniciar la construcció, que té una durada de 18 mesos, a principis de 2023

Entrevista a Alexandra Corvillo, regidora de Benestar Social

 

Per tal de tirar endavant les noves condicions, l'Ajuntament de Cubelles ha aprovat per Junta de Govern local l’adjudicació del dret de superfície per a la promoció, construcció i explotació de 4 blocs d’edificis plurifamiliars d’aproximadament 31 allotjaments dotacionals i les places d’aparcament respectives, de protecció oficial, en règim de lloguer per un termini de 75 anys, a la Fundació Salas per l’Accessibilitat. La regidora de Benestar Social, Alexandra Corvillo, ha parlat del canvi de les condicions inicials. Es va començar amb un preu de lloguer de 7,5€ el m2, i s'ha renegociat amb la Generalitat perquè aquest baixi a 5,76€m2 perquè els pisos siguin realment a un preu social i serveixin perquè la ciutadania de Cubelles tingui més oportunitats d’accedir a la vivenda.

 

Una altre dels temes renegociats amb la Fundació Sales ha estat el nombre de pisos a construir i el procés de construcció. Així, en comptes de fer-se en diverses fases s’executarà en una única, amb quatre edificis de trenta-una vivendes amb una plaça de pàrquing cadascuna. Cada promoció tindrà pisos d’una (24), dos (84) i tres habitacions (16), tots amb terrassa. Dels habitatges de dues habitacions, un 4% estaran destinats a persones amb diversitat funcional i tots disposaran de la màxima categoria energètica.

 

Corvillo confia en què la posada a disposició d'aquesta promoció de 124 habitatges serveixi per intervenir en el mercat de lloguer lliure, perquè a Cubelles hi ha poca oferta i a uns preus molt alts, per damunt dels 700€. Aquí entraria l'Ajuntament amb preus de lloguer que oscil·larien dels 260 fins als 470€, en funció de la dimensió. De fet, aquest és un altre dels aspectes que l'Ajuntament ha renegociat perquè inicialment només eren de 2 i 3 habitacions i ara s'ha aconseguit que n'hi hagi d'una habitació per afavorir l'emancipació dels col·lectius joves, gent gran i monoparentals i monomarentals.

 

Així, a banda de posar a disposició de la ciutadania aquests pisos, es confia que l'increment de l'oferta ajudi a reduir els preus del mercat immobiliari. 

 

Segons apunta Corvillo, cada cop estan més a prop que Cubelles tingui un parc d'habitatge social, qui afegeix que estan contentíssims perquè és una alegria poder donar a Cubelles una promoció d'habitatge social, que és un dret fonamental. La regidora d'Habitatge assegura que en el Govern municipal sap el que pateixen les famílies per accedir a la vivenda, que molts joves marxen per la poca oferta i pels preus elevats. És, per això, que volen intervenir en el mercat per aconseguir que aquestes persones es quedin a Cubelles i que les famílies monoparentals i monomarentals vegin una oportunitat per desenvolupar les seves vides personals al municipi. 

Reinversió del 50% dels beneficis a partir dels 30 anys

La Fundació Salas per l’Accessibilitat finançarà la totalitat de la construcció i es farà càrrec del manteniment dels habitatges al llarg dels 75 anys de vigència de la cessió acollint-se tant als crèdits hipotecaris com als ajuts previstos al Pla d’Habitatge vigent o a subvencions com els Fons Next Generation. 

 

La cessió del dret de superfície s’estableix a cost zero mentre la Fundació es trobi amortitzant aquest préstec hipotecari per a la construcció, amb un màxim de 30 anys. A partir d’aquest moment, l’Ajuntament de Cubelles ingressarà un cànon d’1,43€/m2 de sostre construït i la fundació haurà de reinvertir el 50% dels beneficis o excedents d’aquesta promoció en altres actuacions de foment de les polítiques públiques de lloguer assequible dins del terme municipal de Cubelles, sempre que hi hagi demanda. A més de cedir el dret a superfície del terreny perquè hi ha un interès social i aquest solar, per llei, està només destinat a construcció d'habitatge de lloguer social, l'Ajuntament aplicarà segons l'ordenança municipal de l'IBI una bonificació del 95% i de la llicència de construcció per aquest interès social del projecte

Adjudicació dels habitatges

La Fundació Salas i la regidoria de Benestar Social, de qui depèn l’àrea d’Habitatge, presentaran en un termini de més de sis mesos abans de la finalització de la construcció el marc i els paràmetres a tenir en compte per definir els criteris d’accés a l’edifici, que en tot cas es regularan per allò establert a la Llei 18/2007, del dret a l’habitatge.

 

La gestió i manteniment dels habitatges durant tota la vigència de la cessió del dret de superfície anirà a càrrec de la Fundació Nou Lloc, que també forma part de Cohabitac. Es dissenyaran les bases d'adjudicació dels habitatges juntament de la mà de Nou Lloc, que serà qui gestioni el parc d'habitatge amb la Fundació Salas i que tenen una gran experiència, segons explica la regidora.

 

La normativa que regularà l'adjudicació es basarà amb les bases que ja utilitzen l'Oficina d'Habitatge de Catalunya i la Diputació de Barcelona i quedaran perfilades a finals d'aquest any. Per això és tant important que les persones interessades s'inscriguin en el registre de sol·licitants d'habitatges socials. Per fer-ho cal demanar hora a través de l'Oficina Comarcal d'Habitatge, que atén presencialment a l'OPIC tots els dilluns i dimecres amb cita prèviaAixí mateix ho explicava la regidora.

 

Sobre el termini de construcció, Corvillo ha anunciat que la Generalitat de Catalunya va obrir el termini de subvencions per al finançament de les promocions públiques el passat mes de juny, la qual cosa ens fa pensar que a finals d'any podria estar tramitada la llicència d'obres i iniciar la construcció, que té una durada de 18 mesos, a principis de 2023.

L'entrevista sencera a Alexandra Corvillo es pot consultar a la carta.
 


 • 030822 Terreny construcció habitatge social.jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles