1a Diada 'Els Castellers del Foix de Cubelles', el 26 de juny

19 de juny de 2022


L'acte tindrà lloc a partir de les 12:00 h. a la Plaça de la Vila i comptarà amb les colles convidades dels castellers Laietans de Gramanet i la colla jove de Vilafranca

 

Angel Moreno, cap de colla dels Castellers del Foix de Cubelles

 

Sota el lema 'No ens tornaràs a veure de blanc", els Castellers del Foix de Cubelles ja han tancat la programació de la 1a Diada dels Castellers del Foix de Cubelles. L'acte que tindrà lloc a partir de les 12:00h. a la plaça de la Vila comptarà amb les colles convidades dels castellers Laietans de Gramanet i la colla jove de Vilafranca. La colla local cada dia està més a prop de lluir la camisa blau turquesa. De fet, la data marcada en el calendari és el 26 de juny en el marc de la seva 1a Diada. Així mateix ho ha explicat el cap de colla dels Castellers del Foix de Cubelles, Angel Moreno.

Es preveu que l'acte mogui més d'un centenar de persones d'altres colles que, a banda de les seves exhibicions, es donaran suport unes a les altres, per disposar d'una bona pinya que doni seguretat als castells, ha apuntat Angel Moreno.

 

De moment, fins que arribi aquest dia (26 de juny), els Castellers del Foix de Cubelles, en les seves aparicions encara vesteixen amb camisa blanca i pantalons texans. Així ho van fer, per exemple, en la Primera Diada de Colles en Formació que va tenir lloc a la plaça del Castell de Torredembarra el passat diumenge 12 de juny. En aquesta trobada hi van participar sis colles que actualment es troben en el procés inicial abans de ser acceptades de ple dret com a membres de la Coordinadora de Colles Castelleres: Els Castellers de Sarrià, la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample, la Colla Castellera de Vacarisses, els Castellers del Foix, els Malfargats del Pallars i els organitzadors Xiquets de Torredembarra.

 

 La Diada de Torredembarra neixia, tant de la necessitat d’aquestes colles per complir els objectius i els requisits marcats des de la Coordinadora, anotar-se una actuació completa de castells de 6, entre d'altres, com també de de donar visibilitat i posar en comú les necessitats particulars d’aquestes colles en procés formatiu.

 

En aquesta actuació de Torredembarra, els Castellers del Foix de Cubelles van aconseguir descarregar per segona vegada el 3 de 6, la torre de 5, i el 4 de 5. A banda, la colla local va oferir un pilar de 4 al començament de la Diada i un altre pilar de 4 aixecat per sota, de cloenda. Aquesta última construcció era la primera vegada que els Castellers del Foix de Cubelles la portaven a plaça. Així ho ha explicat el seu cap de colla.

 

Participació dels Castellers del Foix a la Revetlla de Sant Joan

La colla local també prendrà part de l'acte de la Flama del Canigó dins la programació de la Revetlla de Sant Joan organitzada per l'Ajuntament de Cubelles. L'acte s'iniciarà a les 19:30h. a la plaça de la Vila amb la rebuda de la Flama del Canigó, una ballada de sardanes i l'exhibició dels Castellers del Foix. A continuació, hi haurà una cercavila dels diables de l'Agrupació de Balls Populars de Cubelles i l'encesa de la foguera. També s'ha programat un sopar popular en el qual cal portar el menjar de casa per poder sopar a la plaça del Mercat on hi hauran taules i cadires i servei de bar. La programació es tancarà amb un ball amb Waikiki versions i Las Señoras que Pinchan que s'iniciarà a les 23.00 h. 

Angel Moreno ha donat algun detall de la participació de la colla local als actes de la Revetlla.

 

Els Castellers del Foix van nèixer al juny de 2019

La colla va estrenar-se al juny de 2019 per Sant Joan,  a partir d’una iniciativa puntual per organitzar un pilar per rebre la Flama del Canigó. La motivació de les persones apuntades i l’experiència dels seus components vinculats anteriorment als Bordegassos de Vilanova i als Castellers de Vilafranca, que seran les colles padrines, els va portar a apostar per un projecte propi. Tot i l’aturada de gairebé dos anys per la pandèmia, els castells van tornar a les places aquest 2022. Actualment, el nombre de colles es manté estable amb un centenar d'actives, malgrat que la pandèmia els ha afectat i moltes d'elles han tingut dificultats per fer actuacions i han necessitat el suport d'altres per fer pinya i aixecar castells.

 

Segons el cap de colla dels Castellers del Foix, Angel Moreno, durant tot aquest temps, la colla local ha alçat diverses construccions i pilars amb una mirada fixada en arribar a aconseguir una actuació completa de castells de 6 que els permeti passar de colla en formació a oficialitzar-se com a colla castellera. En aquest sentit, des de fa unes setmanes els Castellers del Foix han intensificat els seus assajos i segueixen fent crida a la població perquè qui ho vulgui s'animi a formar part de la colla local.

Amb el projecte local, la comarca del Garraf compta a hores d'ara amb quarte colles en actiu: els Bordegassos de Vilanova, la Colla Jove de Castellers de Sitges,els Castellers de les Roquetes i els Castellers del Foix.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles