L’ACM ofereix als ens locals un model d’ordenança per adaptar-se a la nova regulació de l’impost de la plusvàlua

16 de desembre de 2021


Des de l'entitat es reclama a l’estat espanyol compensacions per als ajuntaments per fer front a la rebaixa d’ingressos que pateixen les hisendes locals

Els Serveis Jurídics i l’Oficina d’Hisendes Locals de l’ACM han elaborat un model d’ordenança perquè els Ajuntaments puguin adaptar-se a la nova regulació de l’impost sobre l’increment de valor de terrenys de naturalesa urbana, després de la sentència del Tribunal Constitucional del passat 26 d’octubre que declarava nul l’actual mètode de càlcul de l’impost i de l’entrada en vigor del Reial Decret llei 26/2021 que reforma l’impost. Aquest document s’ha presentat i fet públic aquest dijous en el marc del Debat Municipalista titulat 'El nou impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU)', que ha reunit de forma telemàtica més de 150 representants i tècnics de les administracions locals.

La jornada tenia l’objectiu d’analitzar els impactes de la reforma de l'impost de la plusvàlua en el món local i, sobretot, fer recomanacions i debatre sobre l'aplicació de la nova regulació per part de les entitats locals. El president de l’ACM, Lluís Soler, ha explicat que la sentència d’anul·lació de l’impost “va caure com un sotrac important a les nostres hisendes locals que durany el 2021 ja han tingut tensions importants” i ha destacat que l’impost de la plusvàlua “acaba sent el segon més important de les hisendes locals. Molts ajuntaments s’han vist privats de liquidar les plusvàlues pendents”. Soler també ha alertat que, tot i la nova regulació, “hi haurà part dels processos de plusvàula que no es podran gestionar, que pot rondar al voltant del 30% tot i que és agosarat de preveure, i tindrà un impacte negatiu en les hisendes locals”.

En aquest sentit, ha manifestat que haurà de passar un any per veure l’impacte sobre les hisendes locals, “tot i que les previsions van cap a una disminució en la recaptació respecte a exercicis anteriors”. I ha reclamat compensacions per part de l’estat espanyol per als ajuntaments per poder fer front a la rebaixa d’ingressos que arribaran de l’impost de la plusvàlua: “No poden deixar els ajuntaments sols amb cada vegada menys finançament per a les hisendes locals. És vital per seguir oferint els millors serveis a la ciutadania”. A més, des de l’ACM també es contempla que la nova regulació de l’impost amb la doble fórmula de càlcul generarà més esforços i feina als ajuntaments, i no aporta solucions a l’especulació immobiliària i l’alça del preu de l’habitatge.

La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, ha reiterat la reclamació de l’ACM a l’estat espanyol d’un fons compensatori per a les hisendes locals dels ens locals perquè “els ajuntaments han assumit reptes més enllà de les seves competències durant aquesta pandèmia i exigim un finançament que pugui donar resposta a les necessitats de futur dels ens locals”.

Al llarg del Debat, el catedràtic i director del Màster en Hisenda Autonòmica i Local de la UB, el doctor Joaquim Solé, ha expressat que cal abordar de forma immediat un nou finançament local  iha fet una síntesi dels impactes de la reforma de l’impost, que introdueix dos sistemes de càlcul, en funció de la realitat del mercat immobiliari o la diferencia de valor dels terrenys respecte a quan es van comprar i vendre. També es reconeix la possibilitat que els ajuntaments corregeixin a la baixa els valors cadastrals del sòl i que es gravaran les plusvàlues generades en menys d’un any. Els ajuntaments disposen de sis mesos des de l’entrada en vigor del Reial Decret llei per adequar les normatives al nou marc legal. 

En una taula rodona s’ha fet un col·loqui sobre l’aplicació de la nova regulació per part de les entitats locals amb algunes recomanacions. Hi ha participat el director de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, Josep Maria Guasch; el cap de l’organisme autònom BASE de la Diputació de Tarragona, Joan Carles Blanch; el cap d’Inspecció de l’Institut d’Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Rafael de Olañeta; i la interventora de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, Anna Morell. Tots els ponents han expressat dubtes sobre l’impacte que tindrà la nova regulació i, sobretot, respecte a les liquidacions pendents de resoldre.


  • Debat ACM sobre plusvàlues.png
  • ALCALDESSA RESPON
  • L'informatiu
  • RÀDIO A LA CARTA
  • canal you tube
  • col·labora
  • Butlletins correu
  • des de 1981
  • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
  • ESPECIAL BIBLIOTECA
  • història eleccions 1970-2019
  • paulina 100 anys
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles