Arba Litoral alerta del perill crític d'extinció de la roureda centenària de Les Bassetes de Cubelles

15 de desembre de 2021


L'entitat local considera que les causes passen per l'impacte que provoca la presència d'una colònia de felins i les actuacions de prevenció d'incendis als boscos al voltant de les Bassetes que han aniquilat centenars de plançons de roure i l'únic hàbitat on aquest bosc es podia expandir

Oriol Millán, membre d'Arba Litoral

 

ARBA litoral ha iniciat una campanya de denúncia dels "greus d'atemptats mediambientals" que asseguren "està patint tant la seva entitat com el medi ambient de Cubelles des de fa anys (2015)". En aquest sentit, apunten que aquestes accions "posen en perill la supervivència de la roureda Litoral Catalana centenària dins el terme municipal de Les Bassetes de Cubelles que passa a estar en perill crític d"extinció". Així s'expressava Oriol Millán en declaracions a l'emissora municipal.

Oriol Millán membre d'aquesta entitat local ha explicat en una conversa mantinguda a Ràdio Cubelles les causes que han provocat aquesta situació i demana que "s'actuï i es demanin responsabilitats davant l'impacte que ha tingut la mala actuació de l'empresa Talher fent una tala massiva d'arbres sense fer la selecció forestal que havia de dur a terme durant les tasques encomanades per l'Ajuntament en la neteja perimetral antiincendi" al mes de juliol. 

"Quan l'entitat va conèixer que Tahler s'encarregaria de realitzar les tasques de neteja perimetral antiincendi van anar a veure-ho", explica Oriol Millán. Al principi els va semblar que estaven complint amb el que havien dit, però quan van acabar la seva tasca van comprovar que" no s'havia fet cap selecció forestal de les espècies" i en aquest sentit diuen "se senten enganxats".

Arba litoral considera que "l'Ajuntament hauria de demanar responsabilitats a l'empresa Tahler per no haver complert amb el mètode de selecció forestal que havien anunciat en les tasques de neteja perimetral antiincendi encomanades per al consitori".

 

Durant la seva conversa a Ràdio Cubelles l'entitat, a banda de denunciar el que consideren una sèrie "d'atemptats ambientals" que posen en perill la supervivència d'aquesta roureda centenària, també demana "un canvi d'ubicació de la colònia de gats per les conseqüències que està provocant en la supervivència de la roureda al estar just al mig d'aquesta". 

 

Millán insisteix en remarcar quins són els impactes que posen en perill crític d"extinció de la roureda de Les Bassetes. Segons Arba litoral, les actuacions de prevenció d'incendis als boscos al voltant de les Bassetes han aniquilat centenars de plançons de roure i l'únic hàbitat on aquest bosc es podia expandir.

Els impactes que provoca la presència d'una colònia de felins just a sota dels darrers 4 roures reproductors de tota la conca baixa del Foix, a les Bassetes és una altra de les causes, segons apunta Arba litoral que asseguren que "aquesta colònia ha causat contaminació i compactació del sòl, extermini de fauna i flora, introducció de flora invasora..."

 

L'emissora municipal s'ha posat en contacte amb el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Hugué, amb qui té previst mantenir una entrevista aquest divendres 17 de desembre. 

 

 

 

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles