El jaciment de la Mota a un pas de ser declarat Bé Cultural d’Interès Local

10 de juliol de 2020


La decisió la prendrà el ple de l’Ajuntament de Cubelles, molt probablement en la sessió prevista per aquest mes de juliol.

Entrevista a Dani Lòpez, arqueòleg de la cooperativa Arqueovitis

 

El jaciment de la Mota és molt a prop de ser declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). La decisió la prendrà el ple de l’Ajuntament de Cubelles, molt probablement en la sessió prevista pel dimarts 21 de juliol, ja que aquest punt apareix a l'ordre del dia de la Comissió Informativa prèvia al ple, que es reunirà dimarts que ve. Que el jaciment sigui considerat BCIL seria un primer pas per després poder aspirar a catalogar-lo com un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), mitjançant el govern de la Generalitat de Catalunya, cosa que obriria la porta a rebre ajuts i subvencions.

 

Ho ha avançat a Ràdio Cubelles l’arqueòleg Dani Lòpez, de la cooperativa Arqueovitis, encarregats de les excavacions de la Mota.

Una de les darreres eines per saber l’abast de la ciutat ibera enterrada sota la Mota és el georadar. Dani Lòpez de la cooperativa Arqueovitis ha explicat a Ràdio Cubelles que els resultats obtinguts amb el georadar no són concloents i caldrà confirmar els indicis sobre el terreny.

Segons ha explicat en Dani Lòpez, un dels objectius dels investigadors és saber les dimensions que hauria tingut la ciutat i, sobretot, esbrinar si hi havia un espai portuari de càrrega i descàrrega de mercaderies al Foix.

En la propera campanya, bona part de la feina se centrarà en consolidar el terreny i preparar-lo per començar a rebre visites.

Dani Lòpez, arqueòleg del jaciment de la Mota.

La importància del jaciment de la Mota, demostrada en les darreres investigacions, farà un pas més en el ple del mes de juliol si els partits de l’Ajuntament aproven la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local.

 

L’últim monument local que va ser declarat BCIL van ser els safaretjos l’any 2014. També tenen aquesta catalogació d’altres edificis cubellencs com Mas Guineu, el Molí de la Palma, la quadra de Rocacrespa, l’ermita de Sant Antoni i l’església de Santa Maria i Can Travé. Per la seva banda, el Castell de Cubelles és l’únic monument considerat BCIN.


  • Muralla-jaciment de la Mota de Sant Pere (imatge d'arxiu)
  • Fotogrametria jaciment Mota de Sant Pere.jpg
  • MOTA JACIMENT 1 (3).jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles