S'intensifica la calor i els centres educatius busquen solucions per fer front als mesos més càlids

7 de juny de 2024


L'AFA del Vora del Mar ha organitzat festes per recaptar fons per millorar l'ombra del seu pati. Aquest mes de juny han previst la instal·lació d'unes pèrgoles com a mesura que ajudi a pal·liar les elevades temperatures que s'assoleixen als patis, entre els mesos de maig i octubre, mentre no arriba una solució final

Entrevista a Saray Ximénez, presidenta de l'AFA de l'escola Vora del Mar

 

Amb l'arribada del mes de juny, s'intensifica la calor a les escoles i als instituts. A falta de sistemes d'ombres als patis, la gorra, la crema solar i la cantimplora plena d'aigua són elements imprescindibles davant les altes temperatures a l'exterior. Com passa arreu, sense ser una excepció a Cubelles, són molts els patis escolars que no disposen d'espais tancats on disposar d’una ombra en dies de calor o d’una cobertura en cas d'inclemències meteorològiques. La instal·lació d’aquestes estructures serveixen per evitar situacions de risc davant de dies de molta calor i dona qualitat al temps d’oci i d’aprenentatge. El problema de la manca d'ombres als patis és generalitzat, sobretot, en els centres escolars que no són de nova construcció.

 

En una entrevista a Ràdio Cubelles, la presidenta de l'AFA del Vora del Mar, Saray Ximénez, ha parlat de la necessitat de trobar millores als patis per guanyar espais d’ombra. Mentre no s'arriba a la solució final, per tal de fer front als propers mesos, l'AFA del Vora del Mar va organitzar la celebració de diverses festes per millorar l'ombra del pati per recaptar fons per millorar l'ombra del seu pati. La primera festa de l'ombra va tenir lloc el 13 d'abril amb una botifarrada, l'exhibició de Balls Populars de Cubelles, mercat de 2a mà, un conta contes, ioga per famílies, tallers, una sessió d'electro latino i Dj Romo i el sorteig de paneres. Una altra de les activitats per recaptar diner per la mateixa causa va ser la que va tenir lloc l'11 i 12 de maig quan es va fer un Torneig de Tennis & Padel. Amb aquestes dues accions l'AFA va poder recaptar uns 3.000 € que serviran per pagar els costos d'instal·lació de dues pèrgoles que es preveuen instal·lar aquest mes de juny. La presidenta de l'AFA de l'escola Vora del Mar ha volgut manifestar el seu agraïment a totes les persones que han col·laborat per fer-ho possible.

De moment, aquesta ha estat la mesura presa pel seu compte per tal de trobar una millora mentre no arriba la solució final. Des de l'AFA del Vora són conscients que els espais exteriors del pati no són de la seva competència, ni a nivell tècnic ni econòmic. Són conscients que cal d'una inversió econòmica important per arribar a la solució final, que és inassolible per l'AFA, donat els elevats costos. Saray Ximénez, presidenta de l'AFA de l'escola Vora del Mar s'expressava d'aquesta manera.

Durant la conversa mantinguda amb l'emissora municipal, Saray Ximénez ha agraït la trobada mantinguda amb l'Ajuntament en la què han exposat la problemàtica de la manca d'ombra i d'arbres al patis.

 

Tècnics municipals de l'Ajuntament han visitat totes les escoles i han recollit les necessitats per concretar la valoració econòmica. L'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, en l'entrevista de valoració del primer any de govern realitzada a Ràdio Cubelles, parlava del compromís de l'Ajuntament d'incloure en el nou pressupost la redacció d'un projecte de patis amb ombra així com d'altres millores pels centres escolars. En la mateixa línia es manifestava la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Cubelles, Renata Bedós, en una entrevista a l'emissora municipal.

Des de l'Ajuntament s'han renovat enguany les malles d'ombreig que utilitzen des de fa uns anys. Però aquesta mesura, no soluciona el problema real. Falten ombres que ajudin a pal·liar les elevades temperatures que s'assoleixen als patis, entre els mesos de maig i octubre. I per això, com a millora fins que no arribi la solució final, l'AFA ha proposat la instal·lació d'unes pèrgoles que tenen un cost d'uns 9.000 €. Aquesta mesura es finançarà amb el pressupost que disposava l'AFA, els beneficis obtinguts a les festes de l'ombra i la col·laboració econòmica del mateix centre. I és que aquest problema és generalitzat a la majoria de les escoles se sobrepassen les temperatures regulades pel Reial Decret 486/1997, que marca que ha de ser d'entre 17 i 27 ºC. 

Saray Ximénez insisteix que la instal·lació de pèrgoles és una mesura, però no una solució. Cal que el departament d'Educació de la Generalitat aporti solucions finals.

Des de l'AFA volen tirar endavant, en la mesura que els hi sigui possible d'altres projectes al mateix centre. Per exemple, la creació d'una aula ambiental exterior amb la remodelació de l'hort actual que es voldria ampliar. 

Una altra acció que té en projecte l'AFA del Vora és la instal·lació de fonts d'aigua d'osmosis al centre i l'adequació de la zona de teatre del gimnàs amb la col·locació d'unes cortines.

Des del dimecres 5 de juny, les escoles han iniciat l'horari de jornada continuada, amb un horari lectiu intensiu de les 9:00 h a les 13:00 h.

 

 

*Fotos facilitades per l'AFA de l'escola Vora del Mar


 • 050624 Patis Escola Vora del Mar_Foto AFA del Vora del Mar (2).jpg
 • 050624 Patis Escola Vora del Mar_Foto AFA del Vora del Mar (1).jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles