Estrena de temporada del Node Garraf a Ràdio Cubelles amb protagonisme per al receptari mariner del Garraf
1 d'octubre de 2025
Cada primer dimecres de mes, a les 10:30 h, l’emissora municipal ofereix aquest espai radiofònic dedicat a donar veu al consorci públic-privat que impulsa la promoció econòmica al territori.
Aquest dimecres 1 d’octubre ha començat la nova temporada de la secció mensual de l’Agència NODE Garraf dins del magazín radiofònic ‘Cubelles, tot un món’. En aquesta primera emissió hi han participat Xavier Mestres, membre del Senat Gastronòmic del Garraf i cuiner jubilat, i Fina Fuster, responsable de l’àmbit Origen Garraf de NODE Garraf.
L’espai ha estat dedicat a la presentació oficial del ‘Corpus de la Cuina Marinera del Garraf’, un receptari que recull 30 receptes tradicionals elaborades amb la col·laboració de diversos xefs i subxefs del territori. La publicació neix amb l’objectiu de reivindicar i preservar la tradició culinària marinera del Garraf, destacant-la com un element clau del patrimoni gastronòmic i cultural de la comarca.
Amb aquesta emissió, Ràdio Cubelles manté la seva col·laboració amb NODE Garraf, recuperant un espai mensual que s’emet cada primer dimecres de mes a les 10:30 h. La secció dona veu a aquest consorci públic-privat dedicat a impulsar la promoció econòmica del territori, mitjançant la col·laboració amb les administracions locals i els agents socials i econòmics. L’activitat de NODE Garraf es vertebra al voltant de quatre àmbits principals: Empresa, Entorn, Origen i Turisme.
Corpus de la Cuina Marinera del Garraf
L’Escola d’Hostaleria de Sitges, integrada a l’Institut Joan R. Benaprès, serà l’escenari de tota una jornada dedicada a la presentació del Corpus de la Cuina Marinera del Garraf que tindrà lloc el proper dilluns 13 d’octubre de 2025. L’acte està organitzat per l’Agència NODE Garraf, amb la col·laboració especial de l’Escola d’Hostaleria de Sitges i el suport de diverses entitats i col·lectius clau del sector: els Gremis d’Hostaleria de Sitges i Vilanova i la Geltrú, les Confraries de Pescadors de les dues localitats, el Senat Gastronòmic del Garraf, Vins del Massís del Garraf, així com la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa Productes de la Terra.
La jornada s’obrirà a les 12:00 h amb la benvinguda institucional, amb intervencions de la presidenta de l’Agència NODE Garraf, Marta Verdejo; el director de l’Institut Joan R. Benaprès, Samuel Valls; el cap de l’Oficina Comarcal del DARPA al Garraf, Joan Reyes, i un representant de la Diputació de Barcelona. A les 12:25 h tindrà lloc una conversa inspiradora sota el títol “La cuina com a memòria viva del territori”, a càrrec del Dr. Jordi Tresserras Juan, director de LABPATC i expert en patrimoni cultural i turisme gastronòmic. Seguidament, a les 12:50 h, s’obrirà la taula de debat “La força col·lectiva de la cuina marinera”, amb la participació de representants destacats del món de l’hostaleria, la pesca i la gastronomia: Jordi Gasol, Jaume Carnicer, Xavier Mestres i Samuel Valls, moderats per Josep Maria Matas, membre del Senat Gastronòmic del Garraf.
La cloenda institucional anirà a càrrec de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, a les 13:40 h. La jornada finalitzarà amb un tast de ranxos mariners a les 13:45 h, on es podrà degustar una selecció de plats tradicionals de la cuina marinera del Garraf, elaborats per l’alumnat de l’Escola d’Hostaleria.
Amb aquest esdeveniment, el territori fa un pas endavant en la recuperació, documentació i promoció del seu patrimoni culinari vinculat al mar, un llegat que es vol preservar com a element d’identitat i dinamització turística i cultural.