Ràdio Cubelles celebra el Dia Mundial de la Ràdio

13 de febrer de 2025


Un dels moments especials d'aquest 13 de febrer ha estat l'emissió d'un programa que ha tractat la importància de la ràdio local i la proximitat del mitjà. Ràdio Cubelles va inaugurar les seves emissions el 22 de març de 1981.

Programa Especial dedicat al Dia Mundial de la Ràdio

 

El 13 de febrer es celebra el Dia Mundial de la Ràdio, una data adoptada per l'ONU l'any 2012 amb la finalitat de subratllar el paper d'aquest mitjà de comunicació de proximitat, universal, fiable i àmpliament utilitzat. Aquest any, el tema escollit és “la ràdio i el canvi climàtic” per visibilitzar el paper fonamental de la ràdio mitjançant la difusió d'informació contrastada i independent, lluitant contra la desinformació i la propagació de notícies falses, oferint espais de participació a veus expertes i afavorint la necessitat de desenvolupar una mentalitat crítica entre la ciutadania.

 

Ràdio Cubelles ha celebrat al costat dels seus oients el Dia Mundial de la Ràdio, que es celebra aquest dijous 13 de febrer. L'emissora municipal nascuda al 1981 complirà el 22 de març els seus 44 anys.

 

Un dels moments especials d'aquest dia ha estat l'emissió d'un programa de dues hores de durada que ha tractat la importància de la ràdio local i la proximitat del mitjà. 

 

El programa moderat per Àngels Fuster, directora de Ràdio Cubelles ha comptat amb la presència de diversos professionals del sector de la comunicació que han debatut al voltant del paper de la ràdio i els seus reptes de futur.

 

Els periodistes i comunicadors que han passat per l'especial han estat Joan Ignasi Gómez, director de Canal Blau; Víctor Lora, coordinador de Comunicació de l'Ajuntament; Mariona Puig i Alba López, periodistes i professionals municipals del departament de Comunicació i Pau Ramon i Marc Torres, professionals de Ràdio Cubelles. A la part final de l'especial hi ha hagut la intervenció de l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll i del regidor de Comunicació, Arturo Carrillo. 

 

Entre els diferents temes tractats s'ha parlat del paper essencial que tenen les ràdios locals d'oferir informació de proximitat, dels canvis en la manera de consumir-la i de les intel·ligències artificials. A banda, s'ha posat sobre la taula el paper de la ràdio local com a principal instrument contra la desinformació. Altres qüestions han estat si la ràdio serà capaç d'adaptar-se a la realitat o quins han de ser els reptes de futur.

D'aquesta manera des de la taula de debat es parlava dels grans reptes als que s'enfronta la ràdio local.

Escoltem a Joan Ignasi Gómez, director de Canal Blau.

L'especial ha posat sobre la taula algunes de les dades recollides en el Congrés Internacional de la Ràdio celebrat a finals de l'any passat. La Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya va presentar aleshores les primeres dades del 2n Llibre Blanc de la Ràdio Local. Allí es anunciar la xifra actual d'emissores locals a Catalunya, que és de més 240 emissores locals dels 900 municipis. A més, el 80% de les ràdios locals són de municipis de 10.000 a 20.000 habitants. Sobre això, durant el Congrés Internacional de la Ràdio es van anunciar altres dades com, per exemple, que des del 2008 (quan es va fer el primer llibre blanc de les ràdios locals) l’augment de les plantilles ha estat del zero per cent. En aquest sentit, s'assenyalava que això va en detriment d'aquest rigor tot i la professionalitat donat que a les redaccions els fa falta temps per parar i pensar la informació. Per sort, és molta la gent que té interès per les notícies de casa i vol conèixer què passa al seu municipi.

El coordinador de Comunicació, Víctor Lora ha destacat durant el programa sobre el Dia Munfial de la Ràdio la necessitat d'ampliar les plantilles de les ràdios locals.  

Pau Ramon, responsable dels Informatius de Ràdio Cubelles ha parlat de la proximitat com a factor clau de les locals.

El pas cap al format audiovisual és una de les mutacions que està integrant la ràdio local, ha apuntat la periodista, Alba López del departament de Comunicació. 

La importància de donar veu a la ciutadania, a les entitats i a les escoles ha estat un altre dels temes destacats per la periodista, Mariona Puig del departament de Comunicació.

Pel que fa a la part política, l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll ha agraït la implicació del teixit de col·laboradors de l'emissora municipal i ha dit que el seu desig i el del govern seria uns nous estudis de Ràdio Cubelles a la planta baixa.

Per la seva banda, el regidor de Comunicació, Arturo Carrillo ha posat en valor la feina de la ràdio municipal.

Recupera les entrevistes a:

 

Rosa Fonoll, alcaldessa de Cubelles

 

 

Arturo Carrillo, regidor de Comunicació

 

 


  • 130225 DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO 2025 (1).png
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles