Xerrada i interpretació escènica teatral de la revolta de les 'Dones de 1767', el divendres 31 de març

28 de març de 2023


L'acte tindrà lloc, a partir de les 19:30 h., a la sala Sociocultural. Prèviament, a les 19:00 h. hi haurà la presentació d'un mural elaborat per l'artista urbà RocBlackRoc

Entrevista a Núria Jané i Mònica Muntané

 

Aquest divendres 31 de març tindrà lloc a Cubelles una xerrada amb interpretació escènica de teatre sobre les 'Dones de 1767'. L'acte tindrà lloc, a partir de les 19:30 h. a la sala sociocultural. Prèviament, a les 19:00 h. es presentarà el resultat del mural sobre els fets que van passar a Cubelles l'any 1767, pintat a les parets exteriors de la Sala Socio cultural. Previàment, a les 19:00 h. hi haurà la presentació d'un mural elaborat per l'artista urbà RocBlackRoc.

 

A partir de la recerca històrica realitzada per Núria Jané, historiadora i arxivera municipal, el públic assistent podrà conèixer la revolta de les dones de 1767.  I serà el Taller de teatre dansa del Centre Violeta, que dirigeix Mònica Muntané, qui traslladarà en el temps al públic present a la sala perquè coneguin els fets ocorreguts en aquesta època. En una entrevista a Ràdio Cubelles, Núria Jané, encarregada d'oferir la xerrada ha apropat alguns dels detalls de l'acte.


Entre les protagonistes d'aquesta història està Úrsula Batlle 'La Capitana', Rosa Gassó 'La Senyora', així com el comissionat de la reial audiència i els Mossos d'Esquadra, entre d'altres. La directora del taller de teatre del Centre Violeta, Mònica Muntané, encarregada de fer el repartiment, s'ha mostrat convençuda que el muntatge agradarà.

 

Argument de la xerrada i representació teatral 'Dones de 1767'

En el moment de fer la divisió del terme del Castell de Cubelles entre Cubelles i Vilanova, les cubellenques van revoltar-se contra l'autoritat judicial en defensa del seu territori. Sis d'aquestes dones van ser empresonades i allà hi van romandre dos mesos. Una setena va ser alliberada al cap de pocs dies per circumstàncies personals. Qui eren? Quines eres les seves circumstàncies familiars i personals? Es tracta de la segona part de la xerrada que es va dur a terme l'any 2019, on es va poder saber dels fets, a través de 27 testimonis.
La xerrada és fruit d'una rigurosa investigació històrica i inclou una dramatització on es podran conèixer aquestes dones, a través de les seves pròpies paraules. L'acte està organitzat per l'arxiu municipal de Cubelles i la Regidoria de Memòria històrica. Compta amb la col·laboració del Taller de teatre dansa del Centre Violeta i del Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell.
 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles