Propera tertúlia del VxL, el dijous 28 d'octubre

25 d'octubre de 2021


Les parelles lingüístiques van iniciar el nou curs visitant l'Exposició Permanent del pallasso Charlie Rivel, el castell i els safareigs

La propera tertúlia del Voluntariat per a la Llengua (VxL) del Consorci per a la Normalització Lingüística de l'Alt Penedès-Garraf tindrà lloc el dijous 28 d'octubre, a les 6 de la tarda, al davant del Pati de Ponent del Castell.  El tema proposat per a aquesta tertúlia són les festes i les tradicions de la tardor a partir del Costumari Català. El curs de l'any, del folklorista Joan Amades.

Les sessions són obertes a les parelles que participen en el Voluntariat per la llengua a Cubelles i a totes les persones que vulguin conèixer el programa i conversar relaxadament durant una hora en català sobre temes diversos: aficions, cultura, cuina, tradicions, lectures, etc. En compliment de les mesures de seguretat i protecció COVID-19 vigents, és obligatori l'ús de la mascareta i la distància de seguretat entre les persones assistents durant la trobada. Ho organitza: CNL de l'Alt Penedès i el Garraf (SC del Garraf i Vilanova i la Geltrú). Hi col·laboren: Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Cubelles.

 

Les parelles lingüístiques inicien el nou curs visitant l'Exposició Permanent del pallasso Charlie Rivel, el castell i els safareigs

Els voluntaris/es del Voluntarit per a la Llengua del Consorci per a la Normalització Lingüística de l'Alt Penedès-Garraf van iniciar el nou curs amb una visita guiada al patrimoni local. Els participants a l'activitat celebrada el passat 30 de setembre van visitar l'Exposició Permanent del pallasso Charlie Rivel, el castell i els safareigs.

 

Al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, el Voluntariat per la llengua (VxL) va començar a funcionar d'una manera incipient l'octubre del 2002, com una pràctica voluntària de la llengua oral dins dels cursos de català organitzats pel Servei de Català de Vilafranca del Penedès, a partir d'iniciatives semblants que s'estaven assajant en altres centres. Així van néixer les 20 primeres parelles lingüístiques dins l'àmbit territorial del CNL. L'any 2018, 327 parelles lingüístiques van participar en el VxL, presencial i virtual, a les dues comarques. El programa es va desplegar a les poblacions del CNL que tenen servei de català: Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes i les Roquetes, Sitges i Sant Sadurní d'Anoia. A part de les poblacions que tenen un servei de català, durant el 2018 també es van fer parelles lingüístiques a Avinyonet del Penedès, Gelida, La Granada, Sant Joan de Mediona, Sant Quintí de Mediona i Santa Margarida i els Monjos, a l'Alt Penedès, i a Cubelles, al Garraf.

 

El 2018 es va posar en marxa el Voluntariat per la llengua (VxL) en la modalitat virtual del programa per tal que les persones que no poden trobar-se de manera presencial amb la seva parella lingüística ho puguin fer a través de videoconferència. D'aquesta manera, els participants podran practicar el català sense estar condicionats pel lloc on visquin o per qualsevol altre motiu.

 

Els establiments que s'adhereixen al VxL es comprometen a vetllar per l'ús del català en l'atenció al públic i facilitar que les persones que participen en el programa puguin practicar-lo. És a dir, garanteixen que les persones que vagin a l'establiment trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat.

S'identifiquen amb un logotip col·locat en un lloc visible de l'establiment:

 

 

Què és el VxL?

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

 

El VxL ofereix dues modalitats: presencial (les parelles han d'assistir al lloc de trobada que hagin acordat) i virtual (les parelles fan les trobades per mitjà d'Internet, a través de plataformes de videotrucada). L'equip de professionals del VxL t'assignarà la parella lingüística i et donarà el suport que necessitis durant les trobades.

 

El programa va néixer l’any 2003 i ja hi han passat més de 150.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

 

Participa-hi

Tant si vols participar al programa com a voluntari o voluntària o vols fer-ho com a aprenent o aprenenta, tant si tries la modalitat presencial com la virtual, has de ser major d'edat, has de disposar d’un mínim d’una hora a la setmana durant 10 setmanes i tenir ganes de parlar.

 

IMPORTANT: Si ja t'hi has inscrit alguna vegada i vols tornar a participar-hi o actualitzar les dades de la teva fitxa, escriu un correu a vxl@cpnl.cat.

 

SOBRETOT, no t'hi tornis a inscriure amb un altre document perquè això dificultaria el bon servei que et volem oferir.

 

Si parles català i tens una estona per conversar amb una persona que el vol practicar, fes-te voluntari o voluntària i si el que necessites és practicar-lo, fes-te aprenent o aprenenta! 

 

Inscriu-t'hi

Fes la teva inscripció a través del següent enllaç: https://aplicacions.llengua.gencat.cat/VxL/AppJava/

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles