La Mónica i la Beatriz, voluntàries del Voluntariat per la LLengua, apropen la seva experiència a l'hora d'aprendre català

10 de maig de 2021


Les dues participants al programa lingüístic expliquen com van arribar a Catalunya procedents de l'Equador i de Mèxic, respectivament, i com sense saber parlar gens ni mica el català s'endinsen en el món de la llengua

Entrevista a la Mónica i la Beatriz voluntàries lingüístiques del VXLL

 

A través d'una entrevista a Ràdio Cubelles, la Mónica i la Beatriz, voluntàries del Voluntariat per la LLengua, apropen la seva experiència a l'hora d'aprendre català. La Mónica va nèixer a l'Equador i la Beatriz a Mèxic. Les dues participants al programa lingüístic van arribar a Catalunya sense saber parlar gens ni mica el català i, de seguida, es van interessar en aprendre la llengua. Van començar fent un curs bàsic, després es van treure el nivell C1 de Català i van acabar formant part del Voluntariat per la LLengua a Cubelles (primer com a aprenentes i després com a voluntàries). Durant la conversa mantinguda a l'emissora municipal, la Mónica i la Beatriz, destaquen la importància d'aprendre la llengua. Esperen que el seu testimoni ajudi a d'altres persones com a estímul per començar a estudiar català i entendre més bé la gran importància d'aquesta llengua.

 

Programa Voluntariat per la Llengua a Cubelles

A Cubelles, una desena de voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua es reuneixen virtualment parlar en català. Mitjançant la creació de parelles lingüístiques, el VxL facilita la conversa en català a persones amb coneixements bàsics de la llengua que necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que la parlen (voluntaris). El programa s’adreça a tota la ciutadania i no cal ser alumne dels cursos de català per participar-hi.

 

El Voluntariat per la llengua posa en contacte persones que volen practicar el català oral amb persones que ja el parlen, amb l'objectiu de guanyar confiança i fluïdesa a l'hora de parlar-lo. Les parelles lingüístiques es troben un total de 10 hores en l'horari que elles mateixes decideixen, però també hi ha la possibilitat de participar-hi de manera virtual.

 

I és que tot i les restriccions de mobilitat i contacte social provocades per la pandèmia, les parelles del VxL han mantingut el compromís de conversar en català amb mitjans telemàtics. Per això, les trobades presencials de les parelles lingüístiques del VxL s'han traslladat a la modalitat virtual per continuar les sessions amb seguretat. Per aquest motiu, en aquesta edició es promociona i potencia la creació de parelles lingüístiques en aquesta modalitat.

 

Vols saber què fan les parelles lingüístiques (1 voluntari/a + 1 aprenent/a)?

✔Conversen una hora a la setmana en català perquè els aprenents volen practicar-lo i sentir-se còmodes per fer-lo servir arreu.

✔Fan la trobada lingüística virtual si viuen en municipis diferents, o bé decideixen l’hora i el lloc de trobada si viuen en el mateix municipi i si així ho volen tots dos.

 

Què necessites per ser voluntari?

✔Ser major d’edat i parlar habitualment en català (no cal que el sàpigues escriure).

 

Què en trauràs?

✔Ajudaràs a fer créixer el català i fer sentir els aprenents més a prop de la nostra llengua i la nostra cultura.

✔Coneixeràs persones de tot arreu que, com tu, s’estimen la llengua i el país.

✔En tot moment, tindràs el suport de la dinamitzadora del VxL.

✔ En aquest programa, tothom aprèn de tothom

 

Més informació a: https://www.cpnl.cat/xarxa/cnlaltpenedes/

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles