5 de juliol de 2021
Aquest mes de juny la Generalitat ha aprovat el Pla Director de Càmpings de Catalunya que va suposar l’aturada del projecte turístic que ja estava molt avançat a Cubelles.
Vilanova Park i l’Ajuntament han tornat a engegar els tràmits per construir un càmping a Mas Guineu. Aquest mes de juny la Generalitat ha aprovat el Pla Director de Càmpings de Catalunya que va suposar l’aturada del projecte turístic que ja estava molt avançat a Cubelles. Per una banda, l’empresa Vilanova Park continua interessada en la creació d’un càmping al municipi i està estudiant la normativa nova. Per l’altra, l’Ajuntament ha començat a analitzar la feina urbanística necessària per adaptar el projecte a les limitacions actuals.
En declaracions al Canal Blau, l’alcaldessa Rosa Fonoll ha explicat que ja han mantingut una trobada per recuperar el projecte turístic de Vilanova Park, que continua sent ben vist pel govern municipal.
Rosa Fonoll també ha apuntat que l’Ajuntament considera que més enllà de l’impuls econòmic d’una empresa d’aquest tipus, també s’obriria la possibilitat d’incrementar serveis que es podrien posar a disposició de la població.
Des de Ràdio Cubelles també ens hem posat en contacte amb Albert Casas, conseller delegat de Vilanova Park.
El 10 de juny passat, la Comissió de Territori de Catalunya, presidida pel vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va aprovar definitivament el Pla director urbanístic (PDU) de les activitats de càmping. L’objectiu del Pla és ordenar la implantació de nous establiments perquè es dugui a terme de manera sostenible des dels punts de vista ambiental, social i econòmic.
El Pla director concreta directrius generals que afectaran l’establiment de càmpings arreu de Catalunya; recomanacions per als ajuntaments a l’hora d’autoritzar nous establiments als seus municipis, i també aspectes específics de disseny i ordenació per als nous càmpings.
En termes generals, els càmpings s’ubicaran preferentment en sòl no urbanitzable, tot i que es poden admetre en sòls urbans o urbanitzables en cas de grans establiments, similars a ciutats de vacances. Els campaments juvenils i les àrees naturals d’acampada se situaran en sòl no urbanitzable i, només excepcionalment, en sòl urbà. Finalment, les instal·lacions per a autocaravanes s’habilitaran preferentment en establiments de càmping en sòl urbà.
El Pla defineix tres àrees geogràfiques: les àrees de muntanya, on es vol fomentar aquesta activitat econòmica; les planes interiors, on els càmpings poden contribuir a diversificar el turisme, i el litoral i el prelitoral, on la capacitat per a noves instal·lacions ja és molt reduïda. En aquest cas, el mapa d’àrees geogràfiques elaborat per la Generalitat demana “desincentivar” la instal·lació de càmpings nous al litoral (en blau-cel al mapa adjunt).
Es preveu que els ajuntaments, en el marc d’adaptació al PDU, ordenin el seu territori escollint els emplaçaments més adequats per a la implantació de nous càmpings a partir dels següents criteris:
- El model d’usos turístics del municipi. L’ajuntament hauria de considerar la tipologia d’allotjaments turístics existent.
- Adequació al planejament territorial vigent. L’ordenació municipal de nous càmpings no han de posar en risc el sòl que s’hagi de reservar per a nous desenvolupaments urbans, segons determini el planejament municipal, i han de ser compatibles amb les estratègies dels espais oberts i de creixement urbanes que fixa el planejament territorial.
- Paisatge i valors ambientals. Els municipis hauran de vetllar per preservar els elements identitaris i els indrets rellevants per a la connectivitat ecològica, o pels seus valors relatius a la fauna i la flora.
Tenint en compte la mobilitat que generen els càmpings, els municipis els hauran de situar propers al nucli urbà o a la xarxa viària, i aprofitar els camins existents, atès que es prohibeix l’obertura de nous vials per donar accés a una instal·lació.