Comença el curs escolar 2021-2022 amb 2.157 alumnes a Cubelles

13 de setembre de 2021


Al municipi es mantenen els grups de P3, un total de 10, i els grups de 1r d’ESO continuen en unes xifres similars, de 170 a 166

Ester Soler, regidora d'Ensenyament 

 

A Cubelles es mantenen els grups de P3, un total de 10, i els grups de 1r d’ESO continuen en unes xifres similars, de 170 a 166. El nou curs escolar s’inicia amb un total de 2.157 alumnes. D’aquests, 85 són alumnat d'infantil de primer cicle i 354 de segon cicle, 910 de primària, 679 d’ESO i 129 de batxillerat. Cal destacar que aquestes dades d’alumnat matriculat no són definitives, donat que la matrícula és viva al municipi. 

 

Amb aquestes xifres ha començat aquest dilluns 13 de setembre un nou curs afectat per la pandèmia, però amb flexibilitzacions d'algunes de les mesures de prevenció que es van seguir el curs passat. Les grans novetats són que els grups bombolla es podran barrejar al pati, amb mascareta, i que els vacunats amb la pauta completa no hauran de fer quarentena. Els centres educatius treballaran amb unes mesures de prevenció de la Covid-19 menys restrictives que el curs passat però demanen a les famílies no abaixar la guàrdia.

 

Ràdio Cubelles ha pogut parlar amb la directora de l'escola Mar i Cel, Noelia Garcia. per conèixer com ha anat la tornada a l'escola.

 

La directora de l'escola Charlie Rivel, Glòria Carretero ha valorat l'inici del nou curs escolar.

 

En aquest inici del nou curs escolar 2021-2022, al segon cicle d’educació infantil, primària i secundària obligatòria es mantenen mesures de protocol Covid que ja es van implantar el curs passat: organització en grups estables, ús de la mascareta segons l’edat dels alumnes i l’activitat, entrada i sortida esglaonada del centre, ventilació de les aules i rentat de mans freqüent.

 

Aquest és el tercer curs amb pandèmia i ho fa de forma 100% presencial. El curs arrenca amb la variant delta, molt més contagiosa, com a predominant, però amb més del 70% de la població immunitzada (ja sigui perquè estan vacunats o perquè han passat la malaltia), i amb la valuosa experiència adquirida el curs passat (el primer complet amb restriccions). Aquesta experiència, juntament amb la millora dels principals indicadors epidemiològics, han permès flexibilitzar algunes de les mesures de prevenció que es van seguir el curs passat. El pla d'actuació enviat als centres educatius es pot consultar al web del departament de la Generalitat de Catalunya.

 

Aquestes són les indicacions bàsiques que caldrà seguir aquest curs, almenys al primer trimestre:


Com són les entrades i sortides?

Les entrades continuaran sent esglaonades. Es pot fer coincidir més d'un grup estable alhora per la mateixa entrada o sortida.


Cal dur mascareta?

Sí, la mascareta continua sent obligatòria per a tot el professorat i personal del centre i també per a l'alumnat a partir de primer de primària (6 anys en endavant).

L'alumnat se la pot treure al pati o en activitats a l'aire lliure, sempre que no es barregin amb altres grups bombolla.

Tampoc cal portar mascareta per fer educació física si es fa en espais exteriors.


Quina és la ràtio per aula?

És de 25 alumnes per aula a infantil i primària i de 30 a ESO.

 

Podran entrar les famílies als centres?

Les famílies poden accedir al pati, sempre que per fer-ho no hagin d'entrar a l'edifici. Els pares i tutors d'alumnes d'infantil (P3, P4 i P5) els poden acompanyar a l'aula en la fase d'integració.

Quan sigui necessari, poden fer reunions presencials amb els tutors.


Es prendrà la temperatura en arribar?

No, ja no es pren la temperatura als alumnes en arribar a l'escola de forma sistemàtica, però les persones amb símptomes no poden entrar al centre.

 

Amb quins símptomes i circumstàncies no es pot entrar?

No es pot anar a l'escola si es té algun dels símptomes compatibles amb la Covid-19, com:

 • Febre o febrícula (per sobre de 37.5ºC)
 • Tos
 • Dificultat per respirar
 • Mal de coll*
 • Refredat nasal*
 • Fatiga, dolors musculars i/o mal de cap
 • Mal de panxa amb vòmits o diarrea
 • Pèrdua d'olfacte o gust (infants grans i adolescents)

*Només si apareixen conjuntament amb algun altre símptoma de la llista.

Tampoc si s'és contacte estret d'un positiu en els últims 10 dies (excepte vacunats amb pauta completa), s'està en quarantena o a l'espera d'un resultat d'una PCR.


Quines mesures d'higiene es prenen?

Es mantenen les mesures d'higiene com el rentat de mans, l'ús de gel hidroalcohòlic i la ventilació d'aules, però ja no cal desinfectar contínuament els espais dins de l'horari lectiu.


Es pot compartir el material?

Sí, es permet que els alumnes comparteixin materials portats de casa sempre que compleixin condicions d'higiene.

Si hi ha un positiu a classe, cal fer quarantena?

Els alumnes vacunats amb la pauta completa o que hagin passat la malaltia en els últims sis mesos ja no han de fer quarantena si hi ha un contagi al grup i poden continuar fent classe de forma presencial. Els no vacunats sí que s'han de confinar a casa com a contacte estret i continuaran tenint classe, però de forma online.

La vacunació està autoritzada a partir dels 12 anys i és gratuïta.

Es faran PCR o test d'antígens a tot el grup?

Sí, es faran PCR o test d'antígens als contactes estrets, encara que no tinguin símptomes. La PCR es farà als docents o l'alumnat que no ha passat la malaltia i que no està vacunat amb pauta completa. Han de fer quarantena de 10 dies i PCR gratuïta entre el quart i sisè dia. Els docents i l'alumnat de secundària (ESO, batxillerat i FP) vacunats amb pauta completa o que hagin passat la malaltia hauran de fer-se un test d'antígens. L'escola proporcionarà a les famílies un document amb el qual podran anar a fer-se la prova a una farmàcia, sense cap cost per a l'usuari. Si són negatius, podran tornar a l'escola l'endemà.

En canvi, en el cas d'infants immunitzats d'educació infantil (també de l'escola bressol), primària i educació especial, el test d'antígens anirà a càrrec de l'atenció primària. El departament els indicarà on poden anar perquè sigui àgil i ràpid. Salut torna a fer proves a tots els contactes des del 6 de setembre.


Es faran classes online?

Sí, per als grups confinats i per als alumnes d'ESO i batxillerat no vacunats o que no tinguin la pauta completa i hagin de fer quarantena per ser contactes estrets. Els alumnes vacunats amb la pauta completa que hagin estat contacte estret podran continuar amb les classes presencials si donen negatiu en test d'antígens.


Es repartiran més ordinadors?

Educació ha anunciat que "tots els docents i l'alumnat dels centres tindran un dispositiu digital a finals del 2022", però no ha concretat com es farà el repartiment dels dispositius que encara no s'han entregat.

 

Hi ha reforç de professorat?

Sí, aquest curs es manté l'ampliació de plantilla del curs passat, que va ser de 8.200 professionals, i s'afegeixen 1.200 professionals més. Educació també ha anunciat la contractació de 101 psicòlegs, pedagogs i psicopedagogs per reforçar els equips psicopedagògics dels centres.


Hi ha extraescolars?

Sí, es poden fer activitats extraescolars, amb un màxim de 15 alumnes per grup. Pel que fa a les activitats esportives, les mesures s'equiparen a l'esport de competició.


I festes i colònies?

Sí, es poden fer colònies, sempre seguint el protocol establert. Pel que fa a les festes escolars, han de ser, preferiblement, a l'aire lliure i mantenint les distàncies i la mascareta. Si són a l'interior, han de ser només amb grups de convivència estable.


Com seran les reunions amb l'escola i les entrevistes amb els tutors?

Les reunions amb les famílies ha de ser preferentment telemàtiques, però se'n poden fer en format híbrid.

Les entrevistes amb els tutors també seran preferiblement virtuals, però es poden fer de forma presencial sempre que l'escola o la família ho consideri necessari.

 

Com serà el servei de menjador?

Les recomanacions principals al menjador consisteixen en la ventilació, el rentat de mans i la disposició de l'alumnat per grups de convivència estable, mantenint la distància física recomanada entre grups. El personal que atén el menjador ha de portar mascareta.

A les cantines dels instituts cal mantenir les distàncies de seguretat d'1,5 metres, excepte amb el grup de convivència, i evitar la concentració d'alumnes, tant a l'entrada com a l'interior.

 

Hi ha transport escolar?

Sí. A l'autocar cal garantir la ventilació i el rentat de mans i portar la mascareta posada tot el trajecte (de forma obligatòria a partir dels 6 anys i recomanable a partir de 3 anys). Es poden fer servir tots els seients però cal distribuir els infants per grups de convivència estable i, si és possible, separar els diversos grups. Es farà un registre d'on seu cadascú per garantir-ne la traçabilitat i els seients es mantindran fixos tot el trimestre. No es pot menjar ni beure durant el trajecte.


Quan comença i acaba el curs?

Aquest dilluns 13 de setembre comencen les classes per a tot l'alumnat de segon cicle d'educació infantil, primària, ESO, batxillerat, cicles formatius de grau mitjà (inclosos arts plàstiques i disseny) i de règim especial, llevat les escoles oficials d'idiomes. Els cicles formatius de grau superior de formació professional i d'arts plàstiques i disseny començaran el 20 de setembre. La formació d'adults ho farà abans del 20 de setembre i les escoles oficials d'idiomes, no més enllà del 27 de setembre. Pel que fa a les universitats, algunes ja han començat el curs i la resta ho faran al llarg del mes de setembre. El curs acabarà el 22 de juny del 2022 (llevat FP i ensenyaments de règim especial, que ho faran d'acord amb la seva programació acadèmica). Les vacances de Nadal als centres educatius seran del 23 de desembre del 2021 al 7 de gener del 2022 i les de Setmana Santa, entre l'11 i el 18 d'abril.


 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles