El Govern de la Generalitat suspèn un any les llicències d'edificació i els projectes d'urbanització i reparcel·lació de 30 municipis d'entre Malgrat de Mar i Alcanar

27 de setembre de 2021


Mentre duri la revisió del planejament del Pla Director Urbanístic (PDU), a Cubelles no es podrà fer cap actuació urbanística ni edificació al sector de Les Estoreres ni a la zona del càmping La Rueda

Entrevista a l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll

 

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha suspès un any com a màxim les llicències d'edificació i els projectes d'urbanització i reparcel·lació repartits per 236 sectors de 30 municipis, d'entre Malgrat de Mar i Alcanar, després que la comissió de territori de Catalunya hagi aprovat l'avanç del Pla Director Urbanístic (PDU). La moratòria de les llicències es produeix amb l'objectiu de revisar més exhaustivament tant el sòl pendent d'edificar com el planejament de fins a 41 municipis amb el potencial de construir 70.000 habitatges. La mesura no afectarà les obres ja autoritzades. De fet, és una continuació del Pla de protecció de la Costa Brava i l'Alt Pirineu i es fa extensiu a tot Catalunya, excepte l'àmbit metropolità de Barcelona. En total, la mesura afecta 3.500 hectàrees que tenen un potencial de construcció aproximat de 70.000 nous habitatges.

 

De fet, el Govern revisarà el planejament de fins a 41 municipis per garantir que compleixen els paràmetres d'integració paisatgística de totes les cases que s'hi construeixin a partir d'ara. Aquestes localitats són Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Caldes d'Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou, al Maresme; Sitges, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i Cubelles, al Garraf; Cunit, Calafell i el Vendrell, al Baix Penedès; Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona (actualment amb el POUM suspès), Vila-seca i Salou. També hi estan inclosos Cambrils, Vinyols i els Arcs, Mont-roig del Camp i Hospitalet de l’Infant, al Baix Camp; l'Ametlla de Mar, el Perelló, l'Ampolla i Deltebre, al Baix Ebre; i Sant Jaume d’enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar, al Montsià.

 

A Cubelles, les dues zones afectades són la de Les Estoreres i la del càmping La Rueda, on mentre duri aquest nou Pla d'Ordenació Urbanístic no es podrà fer cap actuació urbanística ni edificació. L'alcaldessa, Rosa Fonoll, ha explicat en una entrevista a Ràdio Cubelles que Cubelles va participar d'una reunió el passat 20 de setembre en la qual el departament de Territori i Urbanisme de la Generalitat ja els va avançar la notícia.

Cubelles no és un dels municipis més afectats per la moratòria d'aquesta suspensió, però mentre duri la revisió del planejament del Pla Director Urbanístic (PDU) no es podrà fer cap actuació urbanística ni edificació a la urbanització de Les Estoreres i al sector del càmping La Rueda. 

  

En total, segons informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN), en els 30 municipis que afecta aquesta suspensió d'un any com a màxim de les llicències d'edificiació i dels projectes d'urbanització i reparcel·lació, es revisaran 335 sectors on hi podrien arribar a construir-s'hi fins a 110.000 habitatges i s'estudiarà si cal modificar aquests paràmetres o directament s'hi prohibeix edificar. D'entre aquests sectors, n'hi ha 236 que sumen 3.500 hectàrees que són els que estaran afectats per la moratòria, a excepció d'aquells casos en què els projectes de construcció i urbanització ja s'hagin autoritats.

 

El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha justificat que l'avanç inclogui la moratòria d'un any, com a màxim, perquè el Pla Director definitiu tardarà uns mesos i es vol evitar que "aquest marge de temps s'aprofiti per construir" en totes aquestes zones. Segons Serra, la revisió en els 41 municipis també busca evitar el model d'urbanitzacions allunyades dels nuclis urbans ja que comporta una dificultat alhora de fer-hi arribar els serveis així com un fort impacte paisatgístic i una gran dependència del vehicle privat, entre d'altres. En aquest sentit, afegeix que encara seria possible perquè moltes localitats no tenen el seu planejament adaptat a les lleis actuals".

 

L'objectiu de la mesura és analitzar si els 335 àmbits que caldrà analitzar es consideren sostenibles des del punt de vista territorial (si compleix l'estratègia de creixement del municipi que pertany), urbanístic (si se situa en continuïtat al nucli urbà i disposa de varietat d'usos), ambiental, sectorial (si hi ha riscos naturals i compleix amb la Llei de costes) i paisatgístic (l'impacte que tindria una nova construcció).

 

La Generalitat recorda que el PDU, que es comença a tramitar ara forma part de la revisió del planejament vigent a tot Catalunya; i que, per la seva complexitat, s'aproven per territoris. En aquest sentit, el primer va ser al juliol del 2020 a l'Alt Pirineu, on es va evitar la construcció d'uns 8.500 habitatges; i mig any més tard, al gener d'aquest any, es va donar llum verda al Pla de Protecció de la Costa Brava, on es va evitar la construcció de 15.000 habitatges.

 

El pròxim pas, després de l'aprovació de l'avanç del PDU, és l'obertura d'un període d'audiència perquè els ajuntaments facin les seves aportacions i properament un període de consulta d'un pes per als ciutadans. A partir d'aquí, s'espera que l'aprovació inicial sigui a la primavera del 2022 després de rebre també les al·legacions de ciutadans, entitats i municipis.

 

 

 

 

 


 • Mapa Cubelles.jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles