Salut Pública aconsella extremar la prudència en el bany arran dels 17 ofegaments a platges i piscines catalanes d'aquest estiu

25 de juliol de 2023


Sota el lema “Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li” es recorda que tothom hi està exposat, especialment quan el cos experimenta canvis sobtats de temperatura al entrar en contacte amb l’aigua freda, al submergir-se bruscament o si es realitza una activitat física excessiva.

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, fa una crida a extremar la precaució i la vigilància en el bany arran del nombre d’ofegaments a platges i piscines d’aquest estiu. Les recomanacions les fa coincidint, aquest 25 de juliol, amb el Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments d’acord amb l’Organització de les Nacions Unides.

 

Sota el lema “Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li” es recorda que tothom hi està exposat, especialment quan el cos experimenta canvis sobtats de temperatura al entrar en contacte amb l’aigua freda, al submergir-se bruscament o si es realitza una activitat física excessiva. En aquest sentit, per gaudir d’un bany saludable i prevenir els ofegaments, l’Agència recomana seguir aquests consells:

 1. Quan nedeu, feu-ho sempre en companyia d'altres persones.
 2. Sempre que sigui possible, banyeu-vos en llocs on hi hagi socorristes.
 3. No us banyeu si hi ha bandera vermella i respecteu sempre els advertiments dels socorristes.
 4. Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l'aigua o mentre hi sou navegant o practicant esports aquàtics.
 5. No entreu de cop a l'aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d'haver pres molta estona el sol o d'haver fet un exercici físic intens.
 6. Sortiu immediatament de l’aigua en cas d’indisposició.
 7. Si patiu qualsevol malaltia per la qual feu un seguiment mèdic, i especialment si teniu una malaltia cardíaca o circulatòria, consulteu els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany, la natació o altres activitats aquàtiques.

En el cas dels infants, la supervisió per part de les persones adultes és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Fins i tot quan els nens i les nenes saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua per part d’una persona adulta durant el bany o el joc a la platja o la piscina: en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç mentre que, per supervisar el bany dels més grans, pot ser suficient que es mantinguin a l’abast de la vista.

 

17 persones han mort ofegades entre juny i juliol

Les últimes dades registrades, corresponents als set primers mesos d’aquest 2023, mostren 28 casos de mort per ofegament, dels quals 20 són homes i 8 són dones. L’edat mitjana és de 56,8 anys, amb un interval entre els 2 i els 86 anys, i són majoritàriament de nacionalitat espanyola (17 casos), francesa (4 casos) i anglesa (2 casos).

Pel que fa a la distribució territorial, la demarcació de Girona és la que més casos ha registrat (10 casos), seguida de Tarragona (8 casos), Barcelona (6 casos) i Lleida (4 casos). D’aquest total de 28 casos, 17 –més de la meitat– han tingut lloc durant els mesos de juny i juliol. Es tracta d’una xifra molt elevada i preocupant, i més tenint en compte que encara queda per endavant molta temporada d’estiu, de platja i piscina.

 

65 ofegaments mortals cada any, majoritàriament homes majors de 75 anys

Entre els anys 2019 i 2022, l’ IMLCFC ha enregistrat un total de 260 defuncions per ofegaments no intencionals produïts a Catalunya, que representen una mitjana anual de 65 ofegaments mortals.

De manera semblant al que s’observa en altres causes de mort per lesions no intencionades, el nombre d’ofegaments mortals entre els homes gairebé quintuplica el que s’enregistra entre les dones (Taula 1). Així, entre 2019 i 2022 van morir ofegats a Catalunya 211 homes amb una edat mitjana de 55 anys, davant d’un total de 49 dones amb una edat mitjana de 60 anys. Un 10,0 % dels ofegaments mortals es van produir entre infants de 0 a 14 anys, mentre que un 28,5 % dels casos tenien 75 anys o més.

 

Tot i que, com mostra la Taula 2, el major nombre d’ofegaments mortals es va produir a platges i aigües naturals (176 defuncions, 67,7 %), els ofegaments mortals a piscines van ser particularment freqüents en el cas dels infants de 0 a 14 anys, entre els quals es van comptabilitzar 15 dels 47 ofegaments mortals a piscines enregistrats en el període d’estudi (57,7 % de les defuncions en aquest grup d’edat).

El període que va de maig a setembre i, especialment els mesos de juliol i agost, acumulen un nombre d’ofegaments mortals superiors al de la resta de mesos de l’any en el període d’estudi, amb un total de 111 defuncions entre aquests dos mesos habitualment més calorosos (42,7 % dels casos acumulats).


 • 150922 Platja Llarga (4).jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles