15 de novembre de 2022
La conclusió destacada per l’Ajuntament és que l’acció humana i la presència de gats i gossos domèstics a les platges afecta la supervivència d’aquesta espècie vulnerable a les platges de Cubelles.
L'Ajuntament ha publicat aquest dilluns l’informe anual de seguiment del corriol camanegre a Cubelles. La conclusió destacada pel consistori és que l’acció humana i la presència de gats i gossos domèstics a les platges afecta la supervivència d’aquesta espècie vulnerable a les platges de Cubelles. Concretament, només dos pollets han arribat a la categoria de volanders i han superat la temporada dels 6 que van arribar a néixer, fruit de 9 postes d’ous. El GEPEC és qui elabora aquest informe anual mitjançant un conveni amb l’Ajuntament per la vigilància i el control del corriol camanegra.
Els pollets que han sobreviscut són els que han crescut a la platja de les Gavines, més allunyada i menys transitada que la de la Mota, on els nius han acabat abandonats.
L’entitat GEPEC, a banda de fer un recull de dades i descriure què ha anat passant amb els nius detectats durant l’any, també apunta quines accions poden millorar la situació del corriol camanegre a Cubelles. Per exemple, proposa la retirada de la vegetació invasora que creix a la zona dunar. També es demana un control més efectiu de la presència de gats i gossos domèstics a les zones de cria del corriol, amb presència policial i una formació específica dels agents municipals per tractar aquest tipus de situacions. Finalment, una altra acció de millora es basa en incrementar l’educació ambiental amb activitats i difusió d’informació i missatges que se centrin en la convivència respectuosa entre l’activitat humana i la natura.
El dia 27 de novembre, el GEPEC ha organitzat una jornada de voluntariat per retirar la vegetació invasora de les dunes de les platges que afecta negativament tant als usuaris com als nius de corriol camanegre. La jornada serà de les 10.30 a les 12.30 i començarà a la platja de Les Gavines.