Procés participatiu per l’elaboració del Pla Local d’Habitatge, aquest dijous 1 de febrer

30 de gener de 2024


La jornada presencial oberta tindrà lloc a partir de les 18:30 h. al Centre Social

Aquest dijous 1 de febrer tindrà lloc una jornada presencial dins el procés participatiu per l’elaboració del Pla Local d’Habitatge. Serà a les 18:30 h. al Centre Social. L'elaboració d'aquest Pla Local d’Habitatge de Cubelles està en la seva recta final. L’Ajuntament i la Diputació de Barcelona treballen actualment en el seu estudi, a través de l’anàlisi de la realitat social, demogràfica i urbanística de Cubelles i de les projeccions per al futur per tal que aquest defineixi les estratègies i propostes de la política d’habitatge municipal per als sis anys vinents.

En declaracions a Ràdio Cubelles, Alexandra Corvillo, regidora d’Habitatge de l’Ajuntament ha detallat quins són els tres eixos principals del document.

Les dades inicials recollides en la primera part de la diagnosi indiquen que a nivell demogràfic s’ha detectat un flux de migració de gent jove cap a d’altres ciutats on hi ha més oferta de lloguer i preus més competitius. La mitjana del preu del lloguer a Cubelles, ha dit Corvillo, és de 700€, qui considera que l’accés d’habitatge de lloguer ara mateix és complicat.

Segons es recullen en les dades recollides en un primer document inicial del Pla Local d'Habitatge de Cubelles, el 10,3% de les llars de Cubelles té problemes en relació amb l’habitatge. D’aquestes, el 46% són per exclusió residencial, el 31% per dificultat de pagament i el 23% per problemàtica d’accés. Per això, un dels reptes del govern, segons ha apuntat Alexandra Corvillo és que la gent es quedi a viure a la vila. 

 

En el marc de l’elaboració d’aquest estudi, s'ha iniciat un procés de participació ciutadana amb l’objectiu de recollir les inquietuds i impressions de la ciutadania en tot allò referent a l’habitatge. Un cop finalitzat el procés participatiu, aquest document es convertirà en el document marc en el qual es projectaran les polítiques públiques d’habitatge a Cubelles en els pròxims anys. En aquest sentit, Alexandra Corvillo, regidora d’Habitatge de l’Ajuntament destaca la importància que té la ciutadania en la seva elaboració i, en aquest sentit, espera que hi participi gent de totes les edats, donant la seva opinió i expressant les seves necessitats.

 

I és que el procés participatiu es porta a terme en dos formats, presencial i en línia, per tal de facilitar la participació del màxim de persones. D'una banda, aquest dijous 1 de febrer amb la jornada presencial, oberta a totes les persones interessades, i que comptarà també amb la participació dels tècnics municipals d’habitatge. I de l'altra, a través d'una enquesta al web municipal on la ciutadania pot fer arribar als tècnics redactors les seves impressions sobre la situació de l'habitatge al municipi i les necessitats que cal cobrir. L'enquesta estarà disponible fins al 6 de febrer. Les aportacions ciutadanes seran recollides, estudiades i incorporades al Pla Local d’Habitatge, que s’espera que estigui finalitzat abans de l'estiu.

 

Què és i quina és la seva funció?

El Pla Local d’Habitatge (PLH) és el document tècnic que té per objecte definir la política local d’habitatge. Partint de l’anàlisi de la situació de l’habitatge en un àmbit territorial determinat i de les condicions de context (socioeconòmiques, urbanístiques, d’organització municipal, etc.), defineix els objectius i les estratègies i concreta les actuacions a desenvolupar des del govern local a curt i mitjà termini, amb l’objectiu d’afavorir el dret dels ciutadans a un habitatge digne i assequible.

 

Tenir un PLH proporciona, a més, un tracte preferent per a la concertació d’actuacions amb la Generalitat de Catalunya.

El Pla Local d’Habitatge de Cubelles

El PLH de Cubelles es troba actualment en la fase 2, la de redacció, que ha de completar-se amb el procés participatiu que es durà a terme aquest mes de febrer i que permetrà incorporar les visions, opinions i aportacions de la ciutadania en relació amb l’habitatge.

 

La fase 1, d’anàlisi i diagnosi, tan demogràfica com pel que fa al mercat d’habitatge, va finalitzar aquest estiu i pot consultar-se en aquest enllaç.

 

Amb la recollida d’informació resultant del procés participatiu i la seva incorporació al Pla finalitzarà la fase 2 i s’entrarà a la fase 3, de tramitació i aprovació.

 

PROCÉS PARTICIPATIU

 

Els objectius del procés participatiu són:

  • Informar sobre la redacció del PLH i les seves principals característiques.
  • Recollir les visions i opinions de la ciutadania amb relació als principals aspectes tractats en el Pla local d'habitatge.
  • Recollir possibles propostes i línies d’actuació pels propers sis anys.
  • Incorporar els diferents agents que intervenen en l’àmbit de l’habitatge al procés d’elaboració del PLH i explorar possibles vies de col·laboració (en el cas d’agents i tècnics municipals).

 

La ciutadania pot participar a través de dues vies:

  • En línia: A través de l’enquesta publicada al web municipal (fins al 6 de febrer). Enllaç a l’enquesta.
  • Presencialment: A la trobada participativa que es durà a terme el dijous, 1 de febrer, a les 18.30 h al centre social Joan Roig i Piera. Inscripcions aquí (fins al 29 de gener).


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles