Primera jornada “Garraf, comarca cuidadora”, aquest divendres 27 de maig

25 de maig de 2022


La jornada organitzada pel Consell Comarcal del Garraf vol ser un espai de trobada per debatre, dialogar i compartir el camí fet entre les diferents entitats que han treballat en aquest àmbit

El proper divendres 27 de maig el Consell Comarcal del Garraf celebrarà la primera Jornada Garraf, comarca cuidadora, a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú, amb l’objectiu d’aplegar a tota la comunitat que treballa i treballarà en el futur pel benestar social al Garraf.

 

El programa s'obrirà a les 9:15 h amb la Inauguració de la Jornada que anirà a càrrec de Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf. Seguirà amb la Presentació del Manifest Garraf, comarca cuidadora i del vídeo Garraf, comarca cuidadora Innovació al servei de la salut i la dependència. El camí fet. L’experiència del Garraf amb la participació de:

 • Sra. Marisa Zaragozà, directora UPC Vilanova
 •  Sr. Antoni Reverter, vicepresident de la Fundació Ave Maria
 •  Dr. José Luís Ibáñez, gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf
 •  Sr. Joan Oliver, director de l’Institut de Robòtica per a la Dependència
 • Sr. Jordi Romero, project manager de Neàpolis

La taula serà presentada i conduida per Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles i presidenta de Node Garraf.

 

A les 10:15 h serà el torn de les respostes a noves necessitats socials i de salut. La col·laboració, la innovació i la transversalitat amb:

 

 •  Sra. Marta Sánchez Bret, clúster manager del Clúster Salut Mental Catalunya
 •  Sra. Neus Lloveras i Massana, presidenta de la Federació Empresarial Gran Penedès i consellera delegada d’AKO.

La presentació i la conducció anirà a càrrec d’Ana Herrera, regidora de desenvolupament econòmic i patrimoni de Sant Pere de Ribes i consellera de serveis socials i cooperació.

 

A les 10:45 h es portarà a terme una nova ponència sobre les Propostes i models per transformar i modernitzar els equipaments i serveis per una vida més autònoma, amb la presència de:

 • Sr. Carles Bardera, gerent de la Fundació Casa d’Ampara
 •  Sr. Raimon Martínez, gerent de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges
 •  Sra. Montserrat Falguera, gerent de la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere
 • Sra. Núria Cortada, gerent d’Assistència Integral Social i Sanitària (AISSA)

La presentació i la conducció anirà a càrrec d’Alexandra Corvillo, regidora de Recursos humans, Benestar Social, Gent Gran i Patrimoni Local de Cubelles.

 

A les 11:30 h es tractaran les propostes i models per transformar i modernitzar la salut i els serveis socials per l’autonomia de les persones amb la participació de les següents persones:

 •  Dra. Lluïsa Calvet, metgessa especialista en medicina familiar i comunitària. Institut
  Català de la Salut.
 •  Dra. Rosa Simón, directora de l’àrea de qualitat, organització i innovació del Consorci
  Sanitari Alt Penedès Garraf.
 •  Sra. Neus Ortiz, treballadora social dels Serveis socials bàsics d’atenció a gent gran i
  persones amb dependència de Sant Pere de Ribes.
 •  Sra. Silvia Arteman, directora ARTRIS Serveis Socials.
 •  Sra. Maite López Folch, directora general de la Fundació Entitat Tutelar del Garraf
  La presentació i la conducció anirà a càrrec de Júlia Vigó, regidora de Drets Socials, Ciutadania, Igualtat i Habitatge de Sitges.

 

A les12:15 h tindrà lloc la taula sobre les Comunitats cuidadores des del municipalisme, amb la participació de:

 •  Sra. Teresa Llorens i Carbonell, coordinadora de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona.

  La presentació i la conducció a càrrec de Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella i consellera d'Ordenació Territorial i Habitatge.

 

A les 12:45 h seguirà mb una sessió titulada 'Més Drets, més oportunitats', amb la presència de:

 •  Sra. Violant Cervera, consellera de Drets Socials. Generalitat de Catalunya
  La presentació i la conducció anirà a càrrec de Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf

 

A les 13:15 h es farà la cloenda i el comiat amb la participació de:

 • Sra. Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf
 • Sra. Teresa Llorens i Carbonell, coordinadora de l'Àrea d'igualtat i sostenibilitat social.
  Diputació de Barcelona
 •  Sr. Oriol Huguet, regidor de dependència, VNG Inclusió, serveis funeraris i servei
  d'inclusió residencial de Vilanova i la Geltrú
 •  Sra. Violant Cervera, Consellera de Drets Socials. Generalitat de Catalunya

 

A la Fila zero: s’ha previst la participació des de la fila zero de persones del món de la investigació, de regidors i regidores i de persones del sector econòmic i social, per enriquir el
debat i les propostes de futur.

 

I és que a pandèmia ha estat la gran aturada de la nostra era i les conseqüències de la frenada de tota aquesta energia cinètica són encara doloroses. Ens ha ensenyat que totes les persones tenen dret a ser cuidades, però de la mateixa manera totes i tots som responsables de les cures dels altres.

 

El Garraf treballa des de fa temps amb el convenciment que els canvis reals i transformadors només són possibles a través de la col·laboració i la suma d’idees, mans, visions i esforços. El 2018 i gràcies a la consecució de fons europeus, el Consell Comarcal del Garraf i els sis ajuntaments de la comarca –Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles, Canyelles i Olivella– van creure en un projecte il·lusionant que tenia com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones grans i dependents.

 

La suma d'esforços va cristal·litzar en el projecte Envelliment actiu, saludable i dependència, que actualment es troba en la seva segona fase –De la teoria a la pràctica– i en què van participar la Universitat Politècnica de Catalunya de Vilanova i la Geltrú; el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf, que agrupa els hospitals del territori; l'Institut de Robòtica per a la Dependència, especialitzat en recerca tecnològica; la Fundació Ave Maria de Sitges, dedicada des de fa dècades a l'atenció a la dependència; i l'agència d'innovació pública Neàpolis.

 

A tots els que han treballat amb aquests paradigmes els uneix la necessitat de garantir la vida sana i promoure el benestar social per totes les persones, així com lluitar per l’autonomia de les persones amb serveis de proximitat de qualitat, on la innovació hi tingui un protagonisme cabdal. 

 

Al Garraf la comunitat cuidadora, que té el convenciment que cal treballar pel reconeixement de les cures com una activitat essencial de la vida i com a estratègia de dinamització social i econòmica, és amplia, transversal, activa i innovadora. És una comunitat compromesa amb el repte que les ciutats del Garraf sumin per a esdevenir comarca cuidadora. En aquest objectiu hi prenen part el sector de la innovació, la tecnologia, la salut, l’atenció primària, els hospitals, els serveis socials, les residències i centres de dia, entre d’altres.

 

En aquest sentit, la jornada vol ser un espai de trobada per debatre, dialogar i compartir què s’ha esdevingut al Garraf en aquest bagatge social i estratègic, reunir  persones amb expertesa, referents d’institucions socials i de la salut, professionals de la salut, la dependència i els serveis socials, i representants de les màximes institucions del país, amb l’objectiu d’avançar cap una comarca cuidadora.

 

Per a assistir-hi es recomana fer inscripció omplint aquest formulari.

 

 


 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles