Pau Ramon i Lolo Garcia guanyen el XXIII Premi Eugeni Molero de periodisme audiovisual per ‘Història de les eleccions municipals a Cubelles’

15 de juny de 2021


Dissabte 12 de juny es va celebrar a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova l’acte de lliurament del premis que atorga el Consell Comarcal del Garraf

El programa “Història de les eleccions municipals 1979-2019” dels periodistes Pau Ramon i Lolo Garcia, emès a Ràdio Cubelles ha estat guardonat en la categoria de periodisme audiovisual, del XXIII premi Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda que convoca el Consell Comarcal del Garraf, amb la participació de l’Associació de Periodistes del Garraf, l’Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i el Servei Educatiu del Garraf i el suport de la Diputació de Barcelona.

 

El programa, que es va emetre del 25 d’abril al 20 de setembre de 2019, està dividit en 12 capítols. En la primera emissió aborda el període de canvis que van afectar l'Ajuntament els primers anys de la dècada dels 70, entre el 1970 i el 1975. El segon capítol inclou els fets més rellevants de l'ambient preelectoral de 1975 fins al 1979. A partir del tercer, els capítols coincideixen amb les eleccions municipals amb els blocs de quatre anys que duren cadascuna de les legislatures. (1979-1983-1987-1991-1995-1999-2003-2007-2011-2015).

 

Els periodistes Pau Ramon i Lolo Garcia rebien el premi amb paraules d’agraïment i posant en valor el paper fonamental que té el periodisme local. D’aquesta manera s’expressava Pau Ramon durant l’acte de lliurament dels premis.

Lolo Garcia feia palesa la seva satisfacció pel premi. 

Aquest no és l'únic premi obtingut per l'emissora municipal als Eugeni Molero. El periodista Josep LLuís Villanueva va guanyar al 2006 el XIV Premi Eugeni Molero de Periodisme Radiofònic pel reportatge "U%. Tota una vida" (Recupera'l a la carta). També va rebre al 2007 un accèssit en la mateixa modalitat per “Nòmades” (recupera'l a la carta). I al 2011 va guanyar la XIX edició dels premis amb  el treball “Veïns”

 

Per la seva part, en la categoria de periodisme escrit s’ha distingit el treball "Sitges, 1642. Els galions perduts de la guerra dels Segadors", publicat a la revista Sàpiens d’Antoni Sella. Un guardó que va recollir durant l’acte de lliurament, Magí Fortuny, en nom de l'Antoni Sella.

 

Pel que fa al premi Albert Virella i Bloda d’investigació comarcal, en la modalitat d’investigació per a estudiants de batxillerat, el jurat ha premiat a Sònia González Rovirosa i a l’Institut Joan Ramon Benaprès pel treball "L'autonomia energètica de Sitges", amb tutoria de Pedro Antonio Soto. Mentre que en la modalitat d'investigació d'adults la guanyadora ha estat la cubellenca Mireia Almirall i Llambrich pel treball "Condicionants de l’activitat femenina a les fàbriques tèxtils a mitjans del segle XIX. Una aproximació al cens del 1860 de Vilanova i la Geltrú".

 

Finalment, el jurat ha atorgat la beca de fotoperiodisme a Xavier Prat pel projecte "Vivint darrera de la mascareta", que es desenvoluparà durant els propers sis mesos.

 

L'ens comarcal va celebrar l’acte de lliurament d’aquests guardons bianuals des de 1992 en un acte que va tenir lloc el passat dissabte, 12 de juny als jardins de la Masia d'en Cabanyes. A l'acte hi va ser present l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll; el regidor de Comunicació, Raül Mudarra; i la directora de Ràdio Cubelles, Àngels Fuster que van acompanyar als premiats del premi de periodisme audiovisual per ‘Història de les eleccions municipals a Cubelles’ de Pau Ramon i Lolo Garcia.

 

La vicepresidenta de l’Associació de Periodistes del Garraf, Laura Marín va ser l’encarregada de conduir l’acte que va comptar amb la participació del músic i fill de l’Eugeni Molero, Esteve Molero, i del Guitarrista Raï Castells, que van interpretar una selecció de temes de jazz.  L’obertura de l’acte va anar a càrrec del president del jurat, Robert Monzonis, president de l’àrea de cultura, patrimoni, ocupació i esports del Consell Comarcal del Garraf, qui va recordar que aquests premis volen fer un reconeixement a aquelles persones que, amb el seus treballs periodístics o d’investigació, promocionen i donen a conèixer el territori.

Per la seva banda, la historiadora, Montserrat Comas, va fer una glosa per recordar la figura de l’Albert Virella i Bloda, historiador i estudiós de les viles de la comarca del Garraf i del Penedès, i autor de centenars d’articles i diversos llibres, principalment sobre els segles XVIII i XIX.

Finalment, la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, va tancar l’acte agraint a les persones participants, a les entitats col·laboradores i al jurat, per l'organització dels premis i per la tasca de retenció de talent i d'estímul al jovent.

 

En total han estat 30 els treballs que han optat als XXIII Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de periodisme i investigació comarcal. El jurat per a les modalitats de periodisme escrit i audiovisual ha estat conformat pels periodistes comarcals; Gemma Sánchez, Jordi Lléo, i Carles Castro. D’altra banda, el jurat per a la modalitat d’investigació d’estudiants de batxillerat i la d’adult ha estat conformat per Pere Marsé, arquitecte i investigador; i Josep Sánchez, professor de llengua i literatura, i assessor del Servei Educatiu del Garraf.  A més, han acompanyat el jurat com a representants de les entitats que donen suport i impuls als Premis les següent persones: Marijó Riba, gerent de la Camerata Eduard Toldrà i presidenta de l’Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer; Laura Marin, directora adjunta de l’Eix Diari i membre de l’Associació de Periodistes del Garraf; i Joana Carbonell, mestra d'educació infantil i primària, actualment directora del Centre de Recursos Pedagògics del Garraf i coordinadora del Servei Educatiu del Garraf.

 

Recupera a la carta 'Història de les eleccions municipals a Cubelles'

 

 

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles