4 d'octubre de 2023
Serà divendres 13 d'octubre, a les 19 h., al Pati de Ponent del Castell dins la programació de les Jornades Europees de Patrimoni Local
La presentació del llibre 'Els Rovirosa. De quines terres llunyanes venim?' de Núria Raspall Rovirosa obrirà la programació de les Jornades Europees de Patrimoni Local. L'acte es portarà a terme el divendres 13 d'octubre, a les 19 h., al Pati de Ponent del Castell, després de la inauguració de les Jornades de Patrimoni que comptarà amb la presència de l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll i de Renata Bedós, regidora de Cultura, Patrimoni i Memòria Històrica. El llibre 'Els Rovirosa. De quines terres llunyanes venim?' és el quart de Núria Raspall. Es tracta d'una recerca històrica i genealògica que inclou els Rovirosa de Rocacrespa (S. XVI-XVIII), al Pati de Ponent del Castell. La presentació anirà a càrrec de Núria Jané, arxivera i historiadora.
Núria Rovirosa ha publicat quatre llibres:
En una entrevista a Ràdio Cubelles, l'autora del llibre Núria Raspall Rovirosa ha exposat què recullen els quatre llibres que té editats.
Durant la conversa mantinguda a l'emissora municipal, Núria Raspall ha parlat de l'evolució dels Rovirosa. I ha destacat què és el que li ha sorprès més dels seus descobriments. Com a exemple, ha apuntat que tot i el pas del temps, la mentalitat de la gent és la mateixa que la del 1.400. La diferència, ha afegit, és que la gent aleshores utilitzava el què tenia.
Núria Raspall i Rovirosa va néixer a la ciutat de Barcelona. La seva preparació i activitat professional ha estat enfocada a l’àmbit de l’empresa privada amb relacions a l’exterior, fet que no tenia res a veure ni amb la genealogia ni amb la història.
La mort de la seva mare, Dolors Rovirosa Riba, va ser el detonant que la va dur a reivindicar l’existència i l’estimació de l’àvia materna, Remei Riba Nogués, que va perdre la vida als trenta-quatre anys a conseqüència d’una tuberculosi pulmonar l’any 1919, agreujat per l’anonimat que va representar ser enterrada a la fossa comuna del cementiri de Sant Andreu. Aquesta circumstància la va portar a buscar la documentació d’aquells fets, que va acabar submergint-la en el món de la genealogia, de la història familiar i dels diferents llocs on van viure.
Dels cognoms que ha resseguit el dels Rovirosa és el que l’ha dut més lluny a través de la documentació que els avantpassats van anar deixant durant el seu pas per Vilafranca, Olèrdola, Rocacrespa, fins arribar al Calafell de 1414 quan Arnau Rovirosa era el Batlle.
Però no en va tenir prou de poder comprovar que tots els Rovirosa que ha localitzat de manera documental i aquells que ha anat coneixent emparenten, sinó que es va fer la prova d’ADN per poder saber d’on veníem i quines terres havíem trepitjat. El resultat final ens situa a l’Àfrica central fa 22.800 anys.