Les inscripcions per prendre part a les activitats de les Jornades Europees de Patrimoni es mantenen obertes

4 d'octubre de 2023


Cubelles ha programat, entre el 13 i el 15 d'octubre, una sèrie d'activitats diverses per a tots els públics per donar a conèixer els actius patrimonials del municipi sota el lema 'Patrimoni Viu'

Cubelles participarà, un any més, en les Jornades Europees del Patrimoni (JEP). Sota el lema 'Patrimoni Viu', entre el 13 i el 15 d'octubre estan programades diverses activitats per a tots els públics, per donar a conèixer els actius patrimonials del municipi. Renata Bedós és la regidora de Cultura, Patrimoni Local i Memòria Històrica.

 

Les inscripcions a totes les activitats gratuïtes s'obriran dilluns 2 d'octubre, a les 10:00 h., a través dels formularis que es poden emplenar a l'apartat d'agenda del web (cubelles.cat). La regidora de Cultura, Patrimoni i Memòria Històrica, Renata Bedós ha insistit en que, si encara no s'ha fet, és important formalitzar la inscripció amb antelació en alguns dels actes de la programació que tenen places limitades per tal d'assegurar-se poder participar-hi.

La regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica convida a fer un repàs als principals elements patrimonials del municipi. I aconsella consultar l'apartat de l'agenda del web de l'Ajuntament.

 

Divendres 13 d'octubre

La inauguració de les Jornades de Patrimoni s'iniciarà el divendres 13 d'octubre, a les 19 h., al Pati de Ponent del Castell, en un acte que anirà a càrrec de l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll i de Renata Bedós, regidora de Cultura, Patrimoni i Memòria Històrica. A continuació, tindrà lloc la presentació del llibre 'Els Rovirosa. De quines terres llunyanes venim?', de Núria Raspall Rovirosa. Es tracta d'una recerca històrica i genealògica que inclou els Rovirosa de Rocacrespa (S. XVI-XVIII), al Pati de Ponent del Castell. La presentació anirà a càrrec de Núria Jané, arxivera i historiadora.

 

Aquest dia també hi hauran visites teatralitzades al Castell. Les visites finalitzen amb una copa de cava o refresc amb els actors. Es faran tres visites, a les 20:00 h., 21:30 h. i a les 23:00h. Les places són limitades amb inscripció prèvia. La regidora de Cultura i Patrimoni ha posat en valor aquesta oportunitat de reviure la història del Castell.

 

 

Dissabte 14 d'octubre

El dissabte 14 d'octubre tindrà lloc una visita guiada al Celler de Ca n'Aleix. Els participants podran veure els cubs conservats del S.XIX o anteriors i el material de col·leccionisme que s’exposa a l’espai de la mà d’Antoni Rojas, propietari. Es realitzaran dues visites, a les 10:00 h. i a les 12:00 h. Les places limitades, amb inscripció prèvia, a partir del dia 2 d’octubre a les 10 del matí, a la pàgina web www.cubelles.cat. Més informació al correu electrònic (charlierivel@cubelles.cat).

Bedós recomana totes les propostes culturals que ofereixen les jornades i, en especial, la guiada al Celler de Ca n'Aleix donat que aquesta es programa puntualment en col·laboració amb el seu propietari.

A les 10:30 h. es farà una visita guiada al Jaciment ibèric de la Mota de Sant Pere. Les explicacions històriques sobre el jaciment que data del (S.V-I aC) les portaran a terme els arqueòlegs encarregats de la seva excavació i membres de la cooperativa Arqueovitis. L’activitat finalitzarà amb un tast a la ibèrica preparat per Caram Carammm.

 

A les 11:00 h. hi haurà una visita guiada al patrimoni cubellenc (museu, castell i safareig). L'Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel convida a fer un tomb pel patrimoni cubellenc amb el lema 'Petjades d’història per Cubelles'. Els participants podran visitar la planta baixa del Castell i l’Exposició Permanent del Charlie Rivel i podran fer un recorregut urbà pel nucli antic fins a arribar als safareigs municipals, on es podran descobrir diversos elements relacionats amb la Cubelles d’ara i d’abans. L'acte està organitzat per l’Exposició Permanent del pallasso Charlie Rivel. L'activitat és gratuïta amb inscripció prèvia a partir del dia 2 d’octubre a les 10 del matí, a la pàgina web www.cubelles.cat. Més informació al correu electrònic (charlierivel@cubelles.cat).

 

La programació seguirà a la tarda i nit amb més activitats. Els safareigs municipals acolliran, a partir de les 19.00 h., l'espectacle 'D'oca a oca i tiro perquè em toca' amb un espectacle de dansa, lectures de poemes i acompanyament musical en directe realitzat pel grup de teatre dansa del Centre Violeta.

A continuació, hi haurà un concert de jazz del Trio Vontade, que és una formació de bateria, baix i piano que interpreta música instrumental brasilera, sorgida del declivi de la bossa nova influenciada pel jazz i es farà un homenatge als trios emergents més importants d’aquella època.

 

Diumenge 15 d'octubre

Una ruta guiada al patrimoni de la Guerra Civil de Cubelles, amb explicació històrica pel centre de Cubelles, i el fortí i el búnquer de defensa de la costa serà l'acte que centrarà l'activitat el diumenge 15 d'octubre. Aquest acte anirà a càrrec de Joan Vidal, autor del llibre Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles, i president del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell i Adrià Cabezas, doctor, especialista en la defensa marítima durant la Guerra Civil a Catalunya. El punt de trobada serà la Plaça de l’Ajuntament a les 10 del matí. No cal inscripció prèvia. Així mateix ho ha detallat Renata Bedós.

'PATRIMONI VIU'

El lema de l'edició d'enguany, proposat pel Consell d’Europa, és “Patrimoni viu”, fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint.
 
Són diverses les habilitats, els oficis i les professions que ens permeten conservar i salvaguardar el nostre patrimoni de moltes maneres diferents. La temàtica d’aquest any tracta d’examinar com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest patrimoni, gràcies a les persones que transmeten el seu coneixement, es pot salvaguardar per a les generacions futures.
 
El lema “Patrimoni viu” vol donar l’oportunitat a les institucions, entitats i associacions que participen en les Jornades Europees de Patrimoni d’organitzar activitats que permetin fixar-nos més detingudament en el treball dut a terme pels guardians del nostre patrimoni.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles