La Revista Castells dedica un article a les castelleres al pis de baixos

19 de febrer de 2024


De la colla local dels Castellers del Foix entrevisten a la castellera, Judit Fuster: "A un baix li cal força de cames i braços, però, sobretot, força mental". Fuster és la primera dona baix de la colla local que pot presumir de sostenir des dels baixos un pilar de cinc.

Reportatge amb la Judit, la Chloe, la Júlia, la Laia i l'Àngel 

 

La Revista Castells ha publicat l'article 'Força física, però sobretot mental. Castelleres al pis de baix: la necessitat de força al cap'. De la colla local dels Castellers del Foix entrevisten a la dona baix, Judit Fuster, qui ha parlat tant de la seva experiència com també com van contactar amb ella.

També Ràdio Cubelles s'ha interessat per la tasca feta per la Judit Fuster, la primera dona baix de la colla local que pot presumir de sostenir des dels baixos un pilar de cinc. En una entrevista mantinguda a Ràdio Cubelles ha parlat dels seus inicis als Castellers del Foix. Durant la conversa dona detalls de què la va portar a entrar a formar part de la colla.

 

Pel que fa a què cal tenir per ser baix, Fuster considera que una de les coses importants és tenir resistència. "Cal força de cames i braços, però, sobretot, fortalesa mental per saber patir quan costa respirar, o tens un peu mal col·locat que et pinça un nervi o fa que se t'adormi un braç", ha assenyalat.

"Cal tenir les idees clares i cal també concentració mentre estàs a baix i es va fent la construcció del castell, ha afegit. Per això, el que has de tenir més clar és el cap", es reafirma Fuster.

Al llarg de l'entrevista mantinguda dins el programa 'Cubelles tot un món', Judit Fuster, ens va apropant tots els detalls de la seva experiència als Castellers del Foix. Entre d'altres coses, Fuster se sent "orgullosa d'haver ajudat a aconseguir el pilar de 5".

L'entrevista sencera a Judit Fuster es pot recuperar a la carta

 

Premi per assolir els 7 pisos a la Nit de Castells

Els Castellers del Foix van rebre un premi per assolir els set pisos a la Nit de Castells celebrada el passat 27 de gener. L'acte va tenir lloc al Museu Casteller de Valls on es va celebrar la gala que va premiar diverses colles que van assolir mèrits importants durant el 2023. La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells, en organització conjunta amb l’Ajuntament de Valls, TAC 12 i La Xarxa.

 

Precisament, Ràdio Cubelles, ha entrevistat a l'Àngel Moreno, cap de colla, la Chloe Charpentier, cap de canalla i les enxanetes i dosos Júlia Pou i Laia Aracil sobre el premi del Baròmetre aconseguit per la colla local per fer un pis mes, el 7. Aquest premi es va lliurar a la nit dels Castells celebrada el 27 de Gener.

 

La Laia i la Júlia parlen en representació de la canalla de la colla local. Elles expliquen la seva experiència i ens apunten què creuen elles que fa falta per pujar un castell.

També la Júlia apropa el que sent quan escala fins arribar a col·locar-se dalt com a enxaneta o quan fa de dosos.

La Chloe és la cap de canalla i també coincideix amb el que diu la Júlia, que les construccions més complicades passen per les torres.

Pel que fa a les construccions com la de set aconseguida com a última fita, la Chole parla de com la va viure.

 

Per la seva banda, Àngel Moreno, cap de colla dels Castellers del Foix ha explicat també la seva experiència en el món casteller.

 

Durant la conversa, els Castellers del Foix es posen diversos objectius aquest 2024. D'una una banda volen consolidar i tornar a descarregar els castells de 7 i intentar portar-ne almenys un a Cubelles. Àngel Moreno, cap de colla dels Castellers del Foix. I, de l'altra, no descarten participar del Concurs de Castells de colles petites, que se celebra cada dos anys.

 

 

Ara per ara, els castellers del Foix mantenen els assajos amb la canalla i els joves cada quinze dies. L'1 de març engegaran els assajos generals amb tota la colla.

 

Les dades del 2023 dels Castellers del Foix

Sortides en 18 municipis

21 colles castelleres diferents

3 colles de muixerangues

Actuacions a Màlaga i Algemesí

 

Castells descarregats: 

1 - 4d7

3 - pd5

9 - 2d6

13 - 3d6

11 - 3d6a

12 - 4d6

6 - 4d6a

3 - 5d6

90 - pd4

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles