La instal·lació d'una dessalinitzadora a Cubelles, entre els 27 projectes catalans que opten als fons Next Generation EU

3 de febrer de 2021


El mes de desembre passat, en una visita a Cubelles el director general de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, va explicar al govern local que es reprendria el projecte de dessalinitzadora, de la qual ja se n’havia parlat deu anys enrere.

El govern català ha presentat la construcció d'una dessalinitzadora a Cubelles entre els projectes catalans que opten als fons de la Unió Europea. Aquest dimecres, la Generalitat ha publicat l’informe que recull els 27 projectes diferents que esperen aconseguir recursos financers provinents de la Unió Europea dins dels fons anomenats Next Generation EU. Dins de l'informe, un dels projectes catalans porta per títol “Racionalització de l’aigua” i consisteix en tres subprojectes, un dels quals seria la construcció d'una Instal·lació de Tractament d’Aigua Marina del Foix a la zona de Cubelles. El finançament conjunt també agruparia un projecte de "modernització dels regadius" i un increment de la "resiliència de l’abastament d’aigua a la regió metropolitana de Barcelona". El volum total del pressupost d’aquests tres subprojectes per a la "Racionalització de l'aigua" és de gairebé 2.650 milions d’euros, dels quals el document preveu que se n’executarien 76,6 milions el primer any.

 

La portaveu del govern de la Generalitat, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimecres que han analitzat aquest informe amb tots els 27 projectes que es presentaran a Europa.

El mes de desembre passat, en una visita a Cubelles el director general de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, ja va explicar al govern local que es reprendria el projecte de dessalinitzadora que ja s’havia plantejat anys enrere.

A Catalunya hi ha 2 dessalinitzadores que permeten aportar 80 hm³ a l’any de recurs potable, que equival a l’aigua que consumeix tota la regió metropolitana de Barcelona durant quatre mesos. Des de l'any 2002 funciona la dessalinitzadora de la Tordera, ubicada a Blanes, amb l'objectiu de satisfer les demandes de la zona i preservar el bon estat de l'aqüífer de la Tordera a fi de garantir la qualitat de la seva aigua. L’estiu del 2009 es va posar en marxa la dessalinitzadora del Llobregat, la més gran d'Europa destinada a l'abastament urbà. En aquell moment, l’Agència Catalana de l’Aigua ja es va plantejar una altra instal·lació a Cubelles, però la manca de recursos de l’ens van frenar els plans, que ara, amb finançament europeu podrien reactivar-se.

 

El document Next Generation Catalonia amb el contingut específic dels 27 projectes presentats es pot consultar al web del departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda: http://economia.gencat.cat/web/.content/20_departament_gabinet_tecnic/arxius/pla-recuperacio-europa/next-generation-catalonia.pdf


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles