La fiscalia denuncia l'alcaldessa de Cubelles per prevaricació i malversació pel pagament de les quotes de l'AMI del 2019 i 2020

29 d'abril de 2021


L’Associació de Municipis per la Independència dona suport a Rosa Fonoll per la querella interposada per la Fiscalia que considera una acció ‘desmesurada’ i totalment ‘fora del joc democràtic’

La fiscalia de Vilanova i la Geltrú ha presentat una querella contra l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, per haver pagat les quotes de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) des del 2019 malgrat existir un informe desfavorable de la interventora municipal.

 

El ministeri públic l'acusa de prevaricació administrativa i malversació de fons públics per haver pagat 2.231 euros en les quotes de l'AMI, i li recorda que aquell any existien nombroses sentències que tombaven a l'adhesió d'altres ajuntaments a l’entitat municipalista catalana. És el primer cop que la fiscalia deriva a la via penal les denúncies, la majoria de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, per les quotes de l’AMI, que continuen en litigis oberts per la via contenciosa administrativa.

 

El fiscal es fa seva una denúncia presentada pel regidor de Ciutadans al consistori, que el juliol de l'any passat va dur Rosa Fonoll a la fiscalia pel pagament de les quotes. Ara, el fiscal insta el jutge a investigar l'alcaldessa, qui considera que va "abusar" del seu càrrec.

 

La fiscalia es remunta al ple del 20 d'octubre del 2015, quan l'Ajuntament de Cubelles va aprovar per majoria simple l'adhesió del consistori a l'AMI. Gairebé un any després, Fonoll signava un decret on aprovava el pagament de 185,92 euros com a quota a l'entitat corresponent al 2015 i 1.115,5 euros per la quota del 2016. En el mateix sentit, apunta el fiscal, els anys 2017 i 2018 Fonoll va autoritzar el pagament de les quotes corresponents, amb 1.115,5 euros cada any.

 

El ministeri públic recorda que el novembre del 2018 el TSJC va anul·lar l'adhesió d'un altre ajuntament a l'AMI, afirmant que la afiliació a l'entitat "ultrapassava l'àmbit de les competències locals". Després d'aquesta sentència el fiscal recorda que hi ha hagut més de 15 sentències del TSJC en el mateix sentit. A la querella contra Fonoll, la fiscalia assenyala que l'abril del 2019 l'Ajuntament de Cubelles va tenir coneixement d'aquesta jurisprudència, amb un advertiment explícit sobre la il·legalitat de pagar la quota de l'AMI aquell any. En aquest sentit, el fiscal remarca que la interventora municipal i el Cap de Fiscalització del consistori van emetre un informe el març del 2020 on constataven la seva disconformitat amb la quota de l'AMI dels anys 2019 i 2020. La fiscalia retreu a Fonoll que, sent coneixedora de les objeccions mostrades per Intervenció, va "abusar de l'exercici de les atribucions del seu càrrec" i va tirar endavant el pagament de les quotes del 2019 i del 2020, cadascuna amb un import de 1.115,5 euros. "Això va causar un perjudici a la hisenda de la corporació local de 2.231 euros, els quals no s'han retornat fins ara", remarca el fiscal.

 

El ministeri públic recorda que l'Ajuntament va estar pagant les quotes des del 2015, però assenyala que va ser des del 2019 quan va actuar de forma contrària a dret "de forma oberta i patentment il·legal, sense que càpiga cap argumentació tècnico-jurídica mínimament raonable que permeti emparar-la dins l'ordenament jurídic". En aquest sentit, el fiscal li retreu que ometés les sentències del TSJC a altres municipis i que "especialment" no fes cas a les "reiterades advertències" de la interventora municipal.

 

Per tot plegat, el fiscal considera que Fonoll hauria comès un delicte de prevaricació administrativa i un delicte de malversació de fons públics, i insta el jutjat de Vilanova i la Geltrú a obrir una investigació. Per esclarir els fets, demana que citi a declarar Fonoll com a investigada i també que es prengui declaració com a testimonis a la secretaria de l'Ajuntament, la interventora i el cap de Fiscalització.

 

Segons fonts municipals, la querella a hores d'ara no ha estat notificada a l'alcaldessa ni als serveis jurídics municipals.

 

L’AMI recolza l’alcaldessa de Cubelles per la querella 

 

A través d'un comunicat, l’AMI ha mostrat el seu suport a l’alcaldessa de Cubelles per la querella per les quotes pagades a l’entitat municipalista. L’entitat municipalista catalana dona tot el seu suport a Rosa Fonoll i defensa la legalitat de l’AMI, un entitat amb més de 800 ens locals associats que promou, des de la via democràtica, la consecució d’un estat propi. Des de l’entitat es defensa el lliure exercici del dret d’associació i la llibertat de pensament polític. Segons es recull al comunicat, els serveis jurídics de l’AMI estan estudiant la querella i es procedirà a donar assistència a l’alcaldessa de Cubelles, en el que es considera una acció ‘desmesurada’ i totalment ‘fora del joc democràtic’. Es lamenta que es continuï en la via de la repressió jurídica contra totes les iniciatives que promouen la causa independentista i que “es busqui sempre determinades persones perquè serveixin com a escarment sobre els seus iguals”. L’entitat municipalista destaca que no cessarà en la defensa dels drets democràtics, tot i la pressió ‘ferotge’ de tot l’estat contra el món local, que recordem acumula més de 600 contenciosos administratius per temes relacionats amb la sobirania.

 

Al mateix comunicat, l'AMI assenyala ser una associació vàlidament constituïda, inscrita en el corresponent Registre d’Organitzacions Associatives dels Ens Locals de Catalunya amb el número d’inscripció C025/12. I apunten que tot i els diferents recursos interposats contra consistoris catalans pel pagament de la quota a l’entitat, la via judicial no està en absolut tancada ja que s’ha interposat recurs de Cassació al Tribunal Suprem per part de l’AMI pel que fa a un acord concret d’adhesió de diversos ens locals, uns recursos que encara estan en tràmit. En aquest sentit, l’AMI assenyala que "esgotaran tots els recursos legals per defensar l’autonomia local i les competències que li són pròpies". I afegeixen que "no cediran ni un pas en la defensa del lliure exercici del dret d’associació i llibertat de pensament polític".

 

Tanmateix remarquen que els més de 100 contenciosos interposats pel pagament de la quota, en primera instància es van resoldre tant de forma favorable, com desfavorable. I afegeixen que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va determinar la nul·litat de les quotes en els casos en què es va arribar a interposar recurs d’apel·lació. Així mateix, indiquen que els consta que s’ha interposat recurs de Cassació al TS per part d’alguns Ajuntaments i que alguns s’han inadmès a tràmit.

 

Concentració en suport a l'alcaldessa 

Aquest divendres s'ha convocat una concentració a Cubelles en suport a l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll imputada per la fiscalia per donar compliment a un acord de Ple. L'acte tindrà lloc a les 19:00h., a la plaça de la Vila.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles