L'Ajuntament congela impostos i taxes municipals per al 2022

3 de novembre de 2021


S'acorda un recàrrec del 50% de l’IBI dels habitatges buits de grans tenidors per incentivar el mercat del lloguer i una rebaixa del 21% de la taxa de subministrament d’aigua

L'equip de govern de l'Ajuntament de Cubelles va portar a votació la congelació dels tributs municipals de cara al 2022. Així ho va acordar la sessió extraordinària celebrada aquest dimarts dia 2 de novembre, la primera amb públic des de començaments de l’any passat, on no es va presentar cap proposta d'increment d'impostos i només es portava a discussió la modificació de tres de les ordenances fiscals actualment en exercici.

 

El ple va aprovar l’ordenança número 1 reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles per a l’exercici 2022 amb el vot a favor del govern, PSC i JuntsXCub, i l’oposició de Cs. En el ple d'aquest dimarts el responsable d’Hisenda, Raül Mudarra, va explicar els canvis introduïts en les condicions per obtenir el títol de família nombrosa –a partir d’ara subjectes a la renda de tota la unitat familiar- i que afavoreixen a bonificacions de fins als 75% en el tribut. Un altre de les rebaixes és l'aplicació de descomptes del 95% per als immobles d’ús residencial destinats a lloguer d’habitatge amb renda limitada per norma jurídica. La tercera de les rebaixes és l'aplicació d'una bonificació del 95% per als locals on es desenvolupin activitats econòmiques que siguin declarades d’especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, històric artístiques o de foment de l’ocupació. Finalment, en aquest punt també es va aprovar el recàrrec del 50% de la quota líquida de l’IBI per als habitatges d’ús residencial de grans tenidors que es trobin desocupats amb caràcter permanent. D'aquesta manera s'expressava el regidor d'Hisenda Raül Mudarra, durant la seva intervenció al ple.

En el seu torn de paraula, Renata Bedós del PSC explicava el vot afirmatiu del seu grup i alhora manifestava la "incoherència" de l'aprovació de les taxes en una sessió extraordinària quan en 15 dies s'havia de celebrar un ple ordinari. En aquest sentit, la regidoria socialista va recriminar al govern que considerés, a través d'un comunicat públic, que la seva petició de celebrar un ple extraordinari per aclarir la incidència davant la publicació d’un paquet de dades personals al web municipal sigui una despesa econòmica innecessària per a les arques públiques. 

L'alcaldessa Rosa Fonoll va recordar a Bedós que calia que esmenessin el defecte de forma en la seva petició. Aquest punt no inclòs dins l'ordre del dia va generar un cert debat que es va tancar amb la intervenció de la secretària de la corporació que va demanar centrar-se en els punts de l'ordre del dia.

El portaveu de Cs, Manuel Martínez, pel que fa a la modificació de l’ordenança número 1 reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles per a l’exercici 2022, va justificar el seu vot en contra malgrat manifestar que coincidia amb la majoria de les propostes en entendre que no es tenia en compte el foment a la natalitat.

Finalment, el punt va tirar endavant amb el suport dels grups del govern (UC-11, ERC i la CUP –el representant de CeCP no va assistir per motius mèdics-), PSC i JuntsXCub i l’oposició de Cs.

 

El ple va seguir amb l'aprovació d'una modificació de l’ordenança fiscal número 30 proposant l’aplicació d’un recàrrec del 50% sobre l’IBI dels immobles d’ús residencial que es troben desocupats durant més de dos anys sense justificació propietat de grans tenidors, com entitats financeres i fons voltors. Aquest punt es va aprovar amb el vot a favor del govern, JuntsXCub i PSC, i l’oposició de Cs.

 

En la seva intervenció al ple, la regidora d’Habitatge, Alexandra Corvillo, va destacar que l’aprovació de la mesura implicava “aplicar el principi d’igualtat de la riquesa” i que, d’aquesta manera, es combatia la política d'alguns bancs “que tenen els pisos buits per especular més endavant amb el seu preu”. 

Des de Cs, el seu portaveu, Manuel Martínez, va ressaltar que “no n’hi ha per tant” en entendre que només s’havia apujat una mica un impost.

 

Des del PSC, la seva regidora Renata Bedós, va afegir que calien més actuacions per incentivar l’accés a l’habitatge de lloguer.

La titular de l’àrea, Alexandra Corvillo, va tancar el debat remarcant que la proposta “respon a una lluita endegada pel govern que té un llarg recorregut” i que aviat “s’aprovaran noves mesures complementàries”.

El punt va tirar endavant amb el vot a favor de govern, PSC i JuntsXCub i l’oposició de Cs.

 

Rebaixa de la taxa de l’aigua                   

La darrera de les ordenances fiscals modificades va ser la número 21, relativa a la taxa del subministrament de l’aigua, que es va reduir en un 21%. El regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué, va explicar que la rebaixa resulta “de l’augment de l’amortització del crèdit de 800.000 euros que es va demanar el 2009 mitjançant un conveni amb la Mancomunitat Penedès-Garraf per connectar la vila a la xarxa d’Aigües Ter Llobregat (ATLL)”. Segons el també primer tinent d’alcaldia, la mesura, juntament amb la congelació dels tributs, respon a l’esforç del govern per revitalitzar el teixit productiu del municipi després de les ajudes concedides durant el 2020 i 2021 per contenir els efectes de la pandèmia, alhora que va recordar que aquest mateix tribut s’ha apujat un 20% a Vilanova i un 10% a Sant Pere de Ribes, mentre que a Olivella es preveu que les brosses s’incrementin entre un 20% i un 30%. Hugué va subratllar que a Cubelles el cost del servei ha crescut en 260.000 euros però que, tot i així, “aquí no es tocarà”. Hugué defensava aquest punt d'aquesta manera.

Cs va anunciar que votaria en contra de la proposta perquè, al seu entendre, “congelar és molt fàcil quan els impostos són a dalt de tot”.

El PSC també es va mostrar refractari a l’acord ja que en “en temps de dificultats no es pot augmentar la pressió fiscal”. Així mateix es manifestava la regidora socialista, Núria Planas.

El titular de Medi ambient va replicar als socialistes recordant-los que no es parlava d’apujar preus “sinó de baixar la taxa de 6,24 euros per rebut a 4,92 euros”.

Malgrat les explicacions de Josep Maria Hugué i d’haver tingut la Comissió Informativa prèvia al ple per aclarir-ho i treballar-ho plegats, dos dels tres regidors socialistes van votar en contra de la rebaixa de la taxa de l’aigua, mentre que la regidora socialista Renata Bedós, igual que els electes de JuntsXCub, es va abstenir.

 

Recupera el ple municipal de data 02/11/21 (clica sobre l'enllaç)


 • 031121 PLE MUNICIPAL.jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles