L'ACA i Arba Litoral signen un conveni de custòdia fluvial en un tram del riu Foix, entre Castellet i la Gornal i Cubelles

28 d'abril de 2023


Aquesta col·laboració pretén recuperar hàbitats com la roureda litoral, a més de millorar l’estat de la llera i el seu cabal ecològic. Es faran actuacions de restauració ambiental, activitats de ciència ciutadana, entre d’altres

Entrevista a l'Oriol Millán d'Arba Litoral Cubelles

 

L'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Associació per a la Recuperació dels Boscos Autòctons (ARBA) han signat un conveni de custòdia fluvial en un tram del riu Foix, concretament en una àrea de 397.280 m2 de terreny dins el domini hidrogràfic d’aquest curs fluvial, concretament la llera, ribes i vies de servei del tram del curs baix comprès entre el Gual de la Xoriguera, a Castellet i la Gornal (Alt Penedès) i la Deu de la Desembocadura, a Cubelles (Garraf), a la província de Barcelona.

 

Els objectius específics per assegurar aquesta connexió ecològica són la de conservar i recuperar hàbitats d’interès prioritari segons les directives europees com ara la roureda litoral, l’omeda amb heura o la freixeneda termòfila, així com la millora de l’estat de conservació de la llera i el seu cabal ecològic.

 

Les actuacions que es duran a terme seran mesures de restauració ambiental per afavorir les espècies autòctones del bosc de ribera i de control d’espècies exòtiques invasores.

 

La primera d’aquestes actuacions ha estat una plantació de roures, freixes, murtes i arços a les ribes a l’alçada de Mas Trader, que servirà per ajudar a expandir La Roureda Centenària de Les Bassetes, espai que ARBA custodia en conveni amb l’Ajuntament de Cubelles desde 2019, i on ja s’hi han restaurat 2,5 ha d’hàbitats d’interès de conservació relacionats amb la comunitat ripària del Baix Foix.

 

També hi ha previstes activitats de ciència ciutadana per divulgar l’estat de conservació del riu Foix, com ara seguiment de fauna amb fototrampeig, i mostreig de qualitat de bosc de ribera seguint el mètode IQBR, que ens proporciona l’ACA i ha dissenyat la Universitat de Barcelona.

 

Aquest projecte tindrà el suport de l’ACA i la Generalitat de Catalunya mitjançant el concurs de subvencions per restauracions fluvials, i l’extensió de terreny custodiada passarà a formar part de l’inventari de la Xarxa de Conservació de la Natura de Catalunya, que també col·laborarà amb assessorament, divulgació i ajuda en recerca de finançament per executar part de les actuacions.

 

A més, es convida a participar a totes aquelles entitats, administracions o particulars que s’hi vulguin adherir moguts per l’interès comú de conservar el nostre estimat riu. Les activitats de voluntariat es publicaran al web d’ARBA i al portal de la Xarxa de Conservació de la Natura

La importància del corredor del Foix

El riu Foix ha patit, durant un segle, una degradació del seu estat arran de la interrupció del seu cabal a gran part del curs baix i la seva llera degradada per l’extracció d’àrids. L’objectiu, per tant, d’acords com aquests és evitar l’extinció de les seves espècies més vulnerables iconservar per a futures generacions el patrimoni natural i també històric que representa l’únic curs fluvial permanent de la nostra comarca.

 

L’objectiu general del corredor del Foix és afavorir la connexió entre els espais naturals protegits de la serralada (Parcs del Foix, Olèrdola i Garraf) amb els del litoral (desembocadura del Foix, platges Llarga, Mota, de les Salines i de les Gavines, fons marins de la Xarxa Natura 2000), a través d’una plana fèrtil conreada i urbanitzada.


 • 270423 Bosc de la Ribera_Arba litoral.jpg

Enllaços relacionats

 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles