Els Castellers del Foix valoren la posada en marxa del Pla sectorial de represa del sector de la cultura popular i l’associacionisme cultural en què està treballant el Departament de Cultura

14 de setembre de 2021


La colla cubellenca va tornar a l'activitat d'assaig sense restriccions amb un centenar d'inscrits. En un futur voldrien completar els castells de 6

 

2021_09_15_ÀNGEL MORENO (NOVETATS CASTELLERS)

 

En el marc del Pla sectorial de represa del sector de la cultura popular i l’associacionisme cultural en què està treballant el Departament de Cultura, el Comitè Tècnic del PROCICAT ha aprovat aquest 14 de setembre l’Annex específic que permet dur a terme castells de fins a 160 persones. Des del principi de la pandèmia, les mesures de seguretat aplicades per combatre el coronavirus han limitat de manera molt important la possibilitat de fer castells, que per les seves característiques requereixen la participació d’un nombre elevat de persones i amb un contacte físic imprescindible.

 

Aquest 14 de setembre el PROCICAT ha aprovat el Pla que permet que tot el sector casteller avanci en la desescalada, mentre que fins ara s’havia estudiat la situació per a cada diada, individualment. El Pla, que la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme del Departament de Cultura ha treballat conjuntament amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, permet fer castells de fins a 160 persones per colla, amb un màxim de 25 grallers acompanyants, que hauran de complir les condicions de grup bombolla i mantenir en tot moment les distàncies de seguretat establertes. Les propostes han estat avaluades i validades de manera positiva pels equips tècnics de Salut Pública i Protecció Civil del departaments de Salut i d’Interior respectivament.

“Aquest pla està pensat perquè tots els castellers puguin fer la desescalada”, ha explicat Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, “es tracta de començar amb aquests nous canvis, i anar obrint a poc a poc, sempre que la situació permeti tenir una evolució favorable.” Els darrers mesos, tant Adelaida Moya com el Secretari General de Cultura, Jordi Foz, han mantingut contacte amb el sector.

Els responsables de les colles hauran de vetllar perquè la formació de cada castell tingui una durada màxima de 15 minuts, per limitar els moments de contacte estret. Els castellers participants hauran de complir diversos requisits, com ara: estar associats a la colla castellera participant; haver certificat que es compta amb la pauta de vacunació completa o amb una PCR negativa en les darreres 48 hores; i en el cas dels castellers menors de 12 anys, s'hauran de fer un test d’antígens ràpid (TAR). A més, els castellers hauran d’utilitzar mascareta durant tota l’actuació, així com de practicar una higiene exhaustiva de mans i peus utilitzant gels hidroalcohòlics homologats.

 

No es permet la interacció entre membres de les diferents colles que participin la jornada. Tots els grups hauran de seguir un protocol d’entrada i de sortida de les places. Tampoc es permet la interacció entre els executants i el públic; aquest últim haurà de comptar amb un espai clarament separat, perimetrat i amb les indicacions necessàries, seguint sempre les condicions de seguretat que estableixin les resolucions vigents en cada moment per a la resta d’espectacles culturals. L’aforament permès serà el mateix que s’estableixi per als nivells d’alerta vigents en cada moment per als espectacles culturals a l’aire lliure o en espais interiors. Algunes de les primeres diades castelleres amb aquestes condicions seran La Misericòrdia (Reus), Santa Tecla (Tarragona) o La Mercè (Barcelona).

 

Aquest pla entrarà en vigor aquesta setmana, a partir del moment en què els consellers de Salut i d’Interior el signin, després de l’aprovació del Comitè Tècnic del PROCICAT d’aquest matí. El Departament de Cultura agraeix la col·laboració de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya en tot aquest procés.

 

2021_10_05_CASTELLERS FOIX (JOAN FONT-MARCIAL GARCÍA)


 • 20210813_Actuació castellers.jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles